Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Sektoru mljekarstva 20 milijuna kuna pomoći u koronakrizi

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
08.09.2021.
u 17:35

S tri milijuna kuna – 0,10 kuna po kilogramu isporučenog mlijeka – malim će se mljekarama pomoći da zadrže postojeće razine otkupa, proizvodnje i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka na malim gospodarstvima

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u javnu raspravu tri programa iz sektora mljekarstva koja se odnose na potporu primarnim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19, uređenje sabirališta mlijeka te sufinanciranje troškova malim mljekarama za sabiranje mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost programa iznosi 20 milijuna kuna, a sredstva su osigurana iz državnog proračuna.

– Poteškoće u plasiranju proizvoda farmera putem tradicionalnih kanala prodaje te posljedične promjene navika potrošača u koronakrizi dovele su do gubitka dijela tržišta, a rast cijena stočne hrane i pad cijene mlijeka doveli su do znatnog narušavanja održivosti u proizvodnji mlijeka – tvrde iz resornog ministarstva. U cilju sprečavanja pada proizvodnje mlijeka i gašenja proizvodnje na hrvatskim farmama program potpore vrijedan je 15 milijuna kuna.

S tri milijuna kuna – 0,10 kuna po kilogramu isporučenog mlijeka – malim će se mljekarama pomoći da zadrže postojeće razine otkupa, proizvodnje i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka na malim gospodarstvima, dok potpore za uređenje sabirališta mlijeka od 2 mil. kuna podrazumijevaju sufinanciranja uređenja i/ili opremanje sabirališta u cilju prilagodbe zahtjevima propisa o hrani životinjskog podrijetla uključujući kupnju kontejnera s infrastrukturom, uvođenje infrastrukture, građevinske radove, kupnju laktofriza te projektnu dokumentaciju.

 

>> Pogledajte i ovaj video - Hrana kao luksuz: Na jesen još skuplji kruh, meso, keksi...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije