Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
procedura

SDP: Zakonski propisati tko odlučuje o izuzeću Nataše Novaković

Nataša Novaković
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
20.06.2019.
u 08:46

Sabor o slučaju šefice Povjerenstva za odlučivanje o sprečavanju sukoba interesa

SDP je jučer u saborsku proceduru uputio svoj prijedlog izmjena Zakona o sprečavanju sukoba interesa čime želi razriješiti pat-poziciju u kojoj se nalazi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zbog zahtjeva premijera Andreja Plenkovića za izuzećem čelnice tog tijela Nataše Novaković u njegovu predmetu.

On drži da bi se u predmetu koji se bavi utvrđivanjem njegove eventualne povrede načela Zakona u procesu donošenja lex Agrokor Novaković trebala izuzeti jer je prije toga radila u HUP-u kojem je jedan od financijera bio i Ivica Todorić, no problem je što zakon ne propisuje tko bi odlučio o tom izuzeću.

Zato SDP predlaže izmjene zakona koje bi propisale točne situacije kada bi se predsjednica i članovi tog tijela trebali izuzeti, kao i to da o izuzeću odlučuje Visoki upravni sud u vijeću od tri suca osam dana od primitka zahtjeva za izuzećem. – Sve se pokušava svesti na to da Povjerenstvo ne donese nikakvu odluku. Dolazimo do onoga što se zove ‘hadezeizacija’ institucija – poručio je Arsen Bauk.

Njegov stranački kolega Peđa Grbin dodaje da se postupak Povjerenstva ne može okončati jer premijer izvodi pravne manevre kako bi izbjegao donošenje odluke u njegovu slučaju. Prijedlog HDZ-ova Branka Bačića da o svemu treba odlučivati Ustavni sud nije loš, kaže Grbin, no problem je što Ustavni sud ne može sam odlučivati o tome, već to netko treba zatražiti od njega – a to može Odbor za Ustav ili sam Plenković

Ključne riječi

Komentara 3

RO
ronyday
11:19 20.06.2019.

Treba ozakoniti da SDP odlučuje o svojim kadrovima u državnim institucijama. Navodno je na vlasti HDZ, a na svim čelnim pozicijama kao što je DORH,. HRT, HNB, i brojni drugi komunjarski kadrovi.

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
08:54 20.06.2019.

SDP traži da se zakonski propiše ono što već piše !?

IB
iva.begovic
08:54 20.06.2019.

Ne treba ništa propisivati jer imamo i previše propisa koji se niti ne primjenjuju. Ništa, u ovom slučaju, propis ne bi značio. Sve je jasno - premijer je upotrijebio zakonsku začkoljicu i time i bez odluke Povjerenstva pokazao da je kriv. Indirektno je priznao nedjelo. Ne bi se poslužio zakonskom mogućnošću, koja je btw. vrlo nategnuta, da ne drži da je imao prste u pekmezu. Više od bilo kakve odluke Povjerenstva, više od kakvog eventualnog sudskog procesa koji bi se u nas zavlačio kao trakavica do zastare, više od svega toga, znači Premijerovo priznanje nedjela. Bez obzira što je indirektno. Pokazao je da su svi HDZovci isti pa oni za koje to nikada pomislil ne bismo. Vjerodostojno pokvareno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije