Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oporba protiv izmjena zakona: 'Ovaj zakon može se nazvati HDZ uhljebljivanje'

Izmjenama zakona za glavnog državnog inspektora predlaže se koeficijent za obračun plaće 6,21, a za glavnog vatrogasnog zapovjednika predlaže se da se utvrdi dužnosnikom s koeficijentom za obračun plaće 5,70. Izmjenama se također briše dosadašnji dužnosnički položaj pomoćnika ministara
18. lipnja 2019. u 19:34 3 komentara 300 prikaza
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Izmjene Zakona o državnim dužnosnicima kojim se u dužnosnike uvrštavaju glavni državni inspektor i glavni vatrogasni zapovjednik i utvrđuju koeficijenti njihovih plaća, saborska oporba kritizirala je kao još jedno "HDZ-ovo uhljebljivanje", dok su vladajući navodili da se zakonom želi depolitizirati i profesionalizirati državnu upravu, a da se za vrijeme Milanovićeve Vlade državna uprava 'namnožila njihovim kadrovima, prijateljima, kumovima'.

Zoran Milanović NOVI PROBLEMI SDP nema dovoljno novca, tko će financirati Milanovićevu kampanju?

Izmjenama zakona za glavnog državnog inspektora predlaže se koeficijent za obračun plaće 6,21, a za glavnog vatrogasnog zapovjednika predlaže se da se utvrdi dužnosnikom s koeficijentom za obračun plaće 5,70. Izmjenama se također briše dosadašnji dužnosnički položaj pomoćnika ministara.

"Ovaj zakon može se nazvati HDZ uhljebljivanje", izjavio je Mrsić koji smatra da zakon neće dovesti ni do depolitizacije niti racionalizacije državne uprave.

Za plaću glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića za koju je izračunao da će iznositi oko 18500 kuna neto mjesečno, Mrsić je rekao kako 'očito honorira to što je moramo otići s mjesta predsjednika zagrebačke Gradske skupštine budući da je za 3500 kuna veća nego je imao prijašnji glavni državni inspektor.

Zoran Milanović Marinko Jurasić Zar su SDP i ljevica 
baš toliko očajni!?

"Mikulić u inspektorat, netko drugi u Institut za vode, netko treći kao ravnatelj i državni tajnik, i Plenković će riješiti svoje unutarstranačke ratove na grbači hrvatskih građana", ustvrdio je Mrsić.

I SDP-ovi zastupnici navodili su da je riječ o 'HDZ-ovom uhljebljivanju'.

 "Vidjet ćemo koliko će pomoćnika ministara postati ravnatelji uprava", kazao je Gordan Maras (SDP) osvrnuvši se na odredbu kojom se briše dosadašnji dužnosnički položaj pomoćnika ministara te zamjenjuju radnim mjestima rukovodećih državnih službenika.

Lovro Kuščević nije proveo kuću u katastru Kuščević: Propustio sam to, Bogu hvala imam mnogo nekretnina, tko će to sve pratiti

Ako ravnatelji uprave ostanu službenici umjesto pomoćnika ministara kao dužnosnika nakon idućih izbora podržat ćemo zakon, a ako ne, nećemo ga podržati, uvjetovao je Arsen Bauk (SDP).

"Slušati da HDZ uhljebljuju je ispod razine rasprave u Saboru, jer svi koji su govorili, a bili su u Vladi Zorana Milanovića, šutke su tada namnožili državnu upravu svojim kadrovima, prijateljima, kumovima ", uzvratio je na navode oporbe zastupnik HDZ-a Josip Borić.

Ivan Šuker (HDZ) naglasio je da Vlada želi zakonom poslati tri poruke - da želi depolitizirati i profesionalizirati državnu upravu, ojačati inspekcijsku službu, te urediti hrvatsku vatrogasnu službu.

U povodu 30. obljetnice osnutka HDZ-a izaslanstvo položilo vijence na grobu Franje Tuđmana 30. rođendan hdz-a Je li se HDZ udaljio od desnog centra?

"Kada nema konkretnih primjedbi na zakon onda je sve - 'uhljebništvo'. Bilo bi zgodno pogledati koliko je po raznim ministarstvima zaposleno ljudi nakon izbora 2011. godine", kazao je Šuker.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) upitala je kako se došlo do koeficijenta 6,21 za glavnog državnog inspektora ako je koeficijent za ministra 6,42 a za potpredsjednika Vlade 7,14.

"Državni inspektorat ima 1500 zaposlenih pa je bilo za očekivati koeficijent između ministra i potpredsjednika Vlade. Koeficijent govori da se nije shvatio značaj glavnog državnog inspektora i važnost njegova resora", smatra Mrak Taritaš.

Ivica Kirin se obratio javnosti

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • tuzo20:

    Ili se mozda zeli javna uprava ucinit efikasnije sto i jest zadnjih godinu dvije, naznake se vide, a oporba to ne zeli i nece priznat

  • Deleted user:

    Ovo su razlozi egzodusa bjezanije hrvata iz hrvatske...sto znaci broj zaposlenika apsolutno nista...onda bi po toj logici mali od puske krsticevic morao imati koeficijent barem 5x veci ....ili ministar ono i dsz bozinovic batem 9....itd

  • Deleted user:

    Razlika između pomocnika ministra i ravnatelja uprave je nikakva...evo drzavni tajnik ivic je danas bio na sutjesci ...isao je glumit boska buhu...ne znam je li na glavi imao trorogu kapu...sa petokrakom zvijezdom ...sotonskim znakom ...sto se tice hrvata...