Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNAK ZA UZBUNU?

Santa leda veličine dijela Londona odlomila se na Antarktici

An aerial view of an iceberg, almost the size of Greater London, that has broken off the 150m thick Brunt Ice Shelf, is pictured
Foto: EUROPEAN UNION, COPERNICUS SENTI
1/3
26.01.2023.
u 09:54

Istraživači objašnjavaju da je nizak morski led djelomično posljedica temperatura zraka viših od normalnih, koje su se popele na 2 stupnja Celzija iznad prosjeka u studenom i prosincu. Jaki vjetrovi također su ubrzali opadanje morskog leda.

Santa leda veličine Velikog Londona koji je dio regije London odlomila se od ledene ploče Brunt na Antarktiku. Santa ima oko 1550 četvornih kilometara, a stručnjaci tvrde da ovakav rasplet događaja nije iznenađujuć jer su značajne pukotine na santi uočili još prije deset godina. Ističu da ovo nije rezultat klimatskih promjena. 

"Ovaj događaj bio je očekivan i dio je prirodnog ponašanja ledene ploče Brunt. Nije povezan s klimatskim promjenama. Naši znanstveni i operativni timovi nastavljaju nadzirati ledenu santu u stvarnom vremenu kako bismo osigurali da je sigurna i kako bismo nastavili znanstveno istraživanje koje provodimo u Halleyju", rekao je profesor Dominic Hodgson, glaciolog BAS-a u priopćenju za javnost.

Istraživačka stanica BAS Halley nalazi se na ledenoj santi Brunt i glaciolozi kažu da je sigurna. Istraživači objašnjavaju da je nizak morski led djelomično posljedica temperatura zraka viših od normalnih, koje su se popele na 2 stupnja Celzija iznad prosjeka u studenom i prosincu. Jaki vjetrovi također su ubrzali opadanje morskog leda.

Za razliku od Arktika, gdje znanstvenici kažu da klimatske promjene ubrzavaju svoje utjecaje, opseg morskog leda na Antarktici vrlo je promjenjiv. Satelitski podaci koji sežu u 1978. pokazuju da je regija još uvijek proizvodila rekordno visoku količinu morskog leda sve do 2014. i 2015. Zatim je iznenada pala 2016. i od tada je ostala niža od prosjeka.

"Postoji veza između onoga što se događa na Antarktici i općeg trenda zagrijavanja u ostatku svijeta, ali razlikuje se od onoga što vidimo na planinskim ledenjacima i onoga što vidimo na Arktiku",  objasnio je Ted Scambos za CNN, glaciolog sa Sveučilišta Colorado Boulder i vodeći znanstvenik u Nacionalnom centru za podatke o snijegu i ledu.

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja!

VIDEO: Novi dizajn portala Večernjeg lista oduševio mnoge: 'Ovo je puno preglednije i modernije, bravo Večernji!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije