Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GSV

Sadašnje je stanje neodrživo, Hrvatsku treba decentralizirati

'11.06.2010., Cakovec- Medjimurski zupan odrzao je press konferenciju na kojoj je prezentirao svoj rad u proteklih godinu dana. Zeljko Pavlic, MDS. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
28.06.2012.
u 13:29

– Neodrživo je sadašnje stanje u kojem lokalni proračuni počivaju samo na porezu na dohodak – smatra Ž. Pavlic

– Hrvatska je danas jedna od najcentraliziranijih država u Europi. To pokazuje i studija o utjecaju decentralizacije na gospodarstvo švicarskog Instituta za ekonomska istraživanja. Hrvatska je osvojila ispodprosječnih 38 bodova i nalazi se na 20. mjestu od 26 zemalja koje su obrađene u studiji – kazao je Željko Pavlic, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije.

Analitičari upozoravaju da su zemlje u kojima pojedinačne regije imaju veće ovlasti i odgovornost u poreznoj, zakonodavnoj i obrazovnoj politici gospodarski naprednije od centraliziranih.

– S obzirom na to da je Vlada napravila neke korake u smjeru decentralizacije, nadamo se da će ići u smjeru jačanja, prije svega fiskalnih kapaciteta općina, gradova i županija. Neodrživo je sadašnje stanje u kojem lokalni proračuni počivaju samo na porezu na dohodak – smatra Pavlic. Međimurska županija, gradovi i općine godišnje od poreza i prireza na dohodak uprihode oko 200 milijuna kuna. Država, ističe Pavlic, kontrolira čak 90 posto ukupnih proračunskih sredstava.

Ključne riječi

Komentara 1

TO
tom
15:17 28.06.2012.

taj pavlic je međimurju parazitira u koaliciji s SDP-om i HNS-om koji su na vlasti i u državi. pa što već nisu napravili tu famoznu decentralizaciju? sad su njegovi ti koji odlučuju - pa opet ništa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije