Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKOLOŠKA KATASTROFA

Sad neka pukne kad smo sagradili obrambeni nasip!

Mađarska
Autor
Zorana Bajt
12.10.2010.
u 18:53

Drugi val otrovnog blata trebalo bi zaustaviti 1500 metara nasipa. Pucanje rezervoara može se dogoditi svaki čas...

Sagrađen je obrambeni nasip dug 1500 metara koji bi trebao zaštititi naselje Kolontar, na zapadu Mađarske, od novog izlijevanja otrovnog mulja iz rezervoara tvornice glinici u Ajki, izjavio je jučer glasnogovornik državne uprave za obranu od katastrofa Tibor Dobson, prenosi DPA. Dobson je potvrdio da tijekom noći nije bilo novog pucanja ni jednog zida rezervoara tvornice, no mađarske vlasti strahuju da bi se to moglo dogoditi vrlo brzo. U Devecseru je otkriven leš starije žene pa je to osma žrtva tragedije koja se dogodila 4. listopada.

Ljudi po bolnicama

Još je 50 osoba u bolnicama, među kojima je deset u teškom stanju. Mađarski je parlament donio odluku da se nacionalizira tvrtka MAL, u čijem je vlasništvu tvornica iz koje istekao otrovni crveni mulj. Za zakon o nacionalizaciji glasalo je 336 zastupnika, jedan je bio protiv, a 13 ih je bilo suzdržano. Parlament je od mađarskog predsjednika Pala Schmita zatražio da potpiše zakon kako bi se u najkraćem roku mogao preuzeti nadzor nad tvrtkom i uvela prisilna uprava nad njezinom imovinom.Istodobno, Novosađani Miloš Katić i Sergej Petrović iz Udruge izumitelja i inovatora tvrde da su pronašli metodu kojom bi se potpuno sanirale posljedice zagađenja nastalog izlijevanjem alkalnog blata s opasnim elementima iz tvornice u mjestu Ajka.

Rješenje iz Srbije

Kažu da je riječ o specijalnom postupku elektrolize vode uz korištenje dvaju prirodnih materijala, litoporita otkrivenog u Srbiji i šuntiga sa sjevera Rusije, kojim se ne bi samo dekontaminiralo zatrovano zemljište nego i vodotokovi u Mađarskoj i u donjem slijevu Dunava, piše beogradski Blic. Katić tvrdi da se ovom metodom ne bi samo zaustavilo zagađenje nego i “ozdravilo” zemljište i vodotokovi. “Predlažemo da se, umjesto gipsa koji se koristi za posipanje kontaminiranog područja, upotrijebi smjesa obrađena po našoj tehnologiji. Ona je isključivo prirodnog podrijetla i od 25 do 30 puta efikasnija i djelotvornija od gipsa”, tvrdi Katić te dodaje kako će se njihovom metodom toksični otpad pretvoriti u masu koja se ne rastapa u vodi. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso jučer je posjetio Mađarsku, gdje se sastao s premijerom Viktorom Orbanom. Ekološka katastrofa u Mađarskoj može prouzročiti ozbiljne gubitke i münchenskom osiguravajućem koncernu Allianz, piše njemački list Handelsbllat. Tvornica glinice osigurana je kod Allianza. Predstavnici najveće europske osiguravajuće kuće zasad ne žele otkriti detaljne informacije o visini svote osiguranja.

Njemački stručnjaci pretpostavljaju da je MAL osiguran na oko 10 milijuna eura. Troškovi čišćenja i naknade štete stradalima mogli bi biti višestruko veći, zbog čega nije isključen ni bankrot MAL-a. Prema priopćenju Allianza, osiguravajući koncern je spreman svim oštećenima isplatiti nužnu pomoć, pri čemu je obećao da će to učiniti “brzo i bez birokracije”.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar commentator
commentator
20:10 12.10.2010.

- uzimati uzorci vode dvaput dnevno stoji 10.000 kuna na dan - Wow, wow, WOW!

OB
-obrisani-
22:00 12.10.2010.

hahaha... em ti HDZ... evo, ja ću uzimat uzorke četiri puta dnevno, za samo 5000 kuna po danu...

OB
-obrisani-
19:25 12.10.2010.

kod Obrovca je isto bazen takvog otrovnog mulja. tko zna šta je sad s tim...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije