Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan sjećanja

Sabor započeo minutom šutnje za žrtve holokausta

Zagreb: Minutom šutnje za žrtve holokausta u polupraznoj sabornici nastavljena 3. sjednica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
27.01.2017.
u 10:30

Danas kad se Europa prisjeća pogroma u kojem su ubijeni milijuni, kazao je Petrov, bezuvjetno osuđujemo holokaust s vjerom da čovječanstvo više neće svjedočiti zločinu takvih razmjera

Hrvatski sabor u petak je zasjedanje započeo minutom šutnje za žrtve holokausta, a predsjednik Sabora Božo Petrov pručio je kako ne smijemo dozvoliti da se ništa slično ikada više ponovi niti u jednom dijelu svijeta.

Međunarodni dan sjećanja na na holokaust izaziva nadublje i najplemenitiije osjećaje u svih ljudi dobrih namjera, da se njihova patnja uvijek priznaje vrednuje i pamti kako bismo iz vlastitih srdaca iskorijenuli zlo koje može uzrokovati takve strašne tragedije", rekao je Petrov pozivajući na građene suživota nenasilja i mira.

Danas kad se Europa prisjeća pogroma u kojem su ubijeni milijuni, kazao je Petrov, bezuvjetno osuđujemo holokaust s vjerom da čovječanstvo više neće svjedočiti zločinu takvih razmjera.

Danas se molimo i klanjamo pred svim žrtvama iz koncentracijskih logora i mjesta u kojima su stradali Židovi u Drugom svjetskom ratu i uzdamo se kako će nestati obožavanje rase i klase i svaka diskriminacija i da čovjek prepoznaje u drugima čovjeka. Neka njihova žrtva bude nadahnuće za buđenje onog najplemenitijeg u svakom biću, rekao je Petrov.

Zapitavši se tko snosi krivnju i odgovornost za zločin rekao je kako se mora obratiti pozornost na obrazovnu dimenziju kada je u pitanju ta problematika. "Dosljedno promicanje istine o najcrnjim stranicama bliske prošlosti važno je radi sprečavanja čina genocida u budućnosti i njegovanje kulture mira", ustvrdio je Petrov.

Nakon njegovog obraćanja Klub SDP-a je zatražio stanku zbog, kako su rekli, neprimjerenog odnosa vlade prema žrtvama holokausta. Stanku je potom zatražio i HNS po temi Europskog dana zaštite podataka.

Komentara 9

CI
cinbenik
11:02 27.01.2017.

Crkva nikada nije odgovarala ,sto je istalirala NDHa emigrantsku ,nebiranu,nenarodnu vladu Hrvatima,koji su Hrvatsku odveli na stranu onih koji su radili holokaust...............No Hrvati su sami i odmah Ustali protiv nedjela,i sa prvim Ustasom koji je davno Ustao protiv kralja,pobijedili ii one Hrvate koji su provodili politiku holokausta..Tito je odlezao 5 godina ,u borbi protiv Kvislinga i nacizma,bio vise puta ranjavan,da bi Hrvatsku odveo na pobjednicku stranu..Mnogi su stradali i nepotrebno i u mojoj familiji,kao i u svim zemljama koje su sluzile nacizmu.naravcno da su ih mogli postedjeti,no mnogi misle da su odgovorniji ono kojin su nase odveli i poslali na Blajburg,da bi se oni spasili,mnogi su platili glavom.............Sada lazno domoljublje u Hrvatskoj namece obiljezavanje dana zalosti,kada citav svijet i Njemacka,slave dan pobjede nad fasizmom.........

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
10:47 27.01.2017.

Najbolje mi je kad kažu "ne ponovilo se", kao da se sve nije ponovilo odmah 1945. i nebrojeno puta nakon toga, od Bleiburga, Ovčare, Srebrenice, pa do Palestine. Ili to "ne ponovilo se" znači da se to ne smije ponoviti "njima", ali "oni" to mogu ponavljati "nama":

NE
nevjerujženikojalaže
11:28 27.01.2017.

tako je, ne ponovilo se. ali ponovilo se, odmah iza 45-te, samo to ne žele vidjeti oni koji govore ne ponovilo se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije