Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zasjedanje

Stazić napao ravnatelja zbog zatvaranja izložbe o holokaustu: 'Nije želio da se prikažu dijelovi o NDH'

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
20.01.2017.
u 10:57

"Smetalo mu je što autor Miljenko Hajdarović na šest panoa, na kojima prati stradanje djece u Hrvatskoj, nije uvrstio i Goli otok i nije ga zanimao argument da izložba govori o holokaustu"

Zatvaranje izložbe o Anni Frank u Šibeniku, korupcija u telekomunikacijama te nedostatak obiteljskih liječnika teme su zbog kojih su jutros saborski zastupnici tražili stanke u zasjedanju.

SDP-ov Nenad Stazić sramotnom je ocijenio odluku ravnatelja Tehničke škole u Šibeniku Josipa Belamarića da u manje od 24 sata od otvorenja međunarodne izložbe o stradanju djece u holokaustu tu izložbu i zatvori.

– On nije želio da se u sklopu te izložbe koja je podijeljena na dva dijela – europski te na holokaust u zemlji domaćinu izložbe – prikažu dijelovi o stradanju djece u kvislinškoj NDH. Smetalo mu je što autor Miljenko Hajdarović na šest panoa, na kojima prati stradanje djece u Hrvatskoj, nije uvrstio i Goli otok i nije ga zanimao argument da izložba govori o holokaustu – naglasio je Stazić. Podsjeća da je izložba dosad obišla 40-ak zemalja svijeta, ali i 23 hrvatska grada, no jedino je ovdje zatvorena, čime je Hrvatska, dodaje, ponovno osramoćena pred svijetom.

– Od Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina očekujem hitnu sjednicu na ovu temu te da plenarnoj sjednici predloži raspravu o toj točki. Pozivam i premijera da uputi ispriku organizatorima izložbe, a pozvao bih i predsjednicu da se ispriča Svjetskom židovskom kongresu, no ona je vjerojatno zauzeta objašnjavanjem svog puta u Ameriku. Pozivam i ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića da pokrene postupak smjene ravnatelja, a ako to ne zna, neka prepiše iz ranijih postupaka, jer to očito zna – poručio je Stazić.

Mostov Nikola Grmoja zatražio je od glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana da istraži odluku o spajanju H1 Telekoma Optimi Telekomu, čime bi HT, naglašava, imao monopol na tržištu. Podsjeća da je HT ovih dana kupio obveznice svoje „majke“ Deutsche Telekoma, ali i preuzeo operatera u Crnoj Gori, zbog čega je iz Hrvatske, dodaje, otišlo oko tri milijarde kuna, točno onoliko, naglašava, koliko je bilo na računu te kompanije.

– Je li to odgovor na moje izjave da država mora graditi optičku mrežu? Je li to poruka da oni neće ulagati, pogotovo nakon što znamo da HT ne ulazi u optiku potrebnim intenzitetom? Ovim zadnjim potezom na daljnjoj amortizaciji bakrene mreže kako bi dodatno oslabili druge operatere koji je koriste, samo ih potiču da iziđu s našeg tržišta – primijetio je Grmoja koji je podsjetio na svoj raniji istup u kojem je ukazao na slučaj koji, kako kaže, dokazuje kako domaći sudovi pogoduju HT-u.

HSS-ova Ana-Marija Petin upozorila je na nedostatak liječnika u Hrvatskoj, posebice obiteljske medicine.

– U Hrvatskoj imamo 2300 obiteljskih liječnika s prosjekom godina 55, a prema nekih procjenama, u iduće četiri godine dosta će ih u mirovinu, što znači da će nam nedostajati 800 liječnika obiteljske medicine. Urušava nam se sustav zdravstvene zaštite – upozorila je Petin te dodala kako obiteljski liječnici u ruralnim sredinama imaju nemoguće uvjete rada. Imaju, objašnjava, previše pacijenata, nemaju dijagnostiku, imaju male plaće i nikakvu šansu za napredovanje. Budući da ih je toliko malo, ne mogu ni na godišnji ili specijalizacije.

– U mom kraju je liječnica otišla u mirovinu prije šest godina i vratila se nakon dva dana jer nije mogla svoje pacijente ostaviti bez liječnika, a trebam li napomenuti da i dalje radi. U Orahovici imamo samo jednog liječnika, drugi povremeno dolazi, ali nitko ne zna tko će doći i gdje će biti. Molim da se svi zajedno aktiviramo da ovo riješimo, Hrvatska nije samo Zagreb, gdje je sve dostupno – naglasila je Petin te pozvala lokalne samouprave da povećaju stipendije za studente medicine te pronađu načine da ih motiviraju da se nakon fakulteta vrate u svoje lokalne zajednice raditi.

>> Maras Plenkoviću: Nemojte oko ovoga glumiti Sanadera. Bernardić: Možda postoji još jedan tajni plan HDZ-a

Komentara 10

AD
Aderton
13:39 20.01.2017.

a šta taj hajdarović ne napravi izložbu o stradanju hrvatske djece u domovinskom ratu..tu nema interesa, samo gdje treba iznova posjetiti i ocrniti hrvatskog čovjeka to uvijek prolazi...neka taj hajdarović napravi izložbu o stradanju židova u sprskim logorima za vrijeme 2 sv.rata, gdje je nedić riješio židovsko pitanje još 41 god i poslao poruku hitleru da je židovsko pitanje u srbiji riješeno, gdje je pobijeno više tisuća židova,e to nikoga ne zanima..već smo se mi naslušali o o tome koliko je hrvatski narod bio genocidan..ako je i upola istina to što nam serviraju, mi smo svoju cijenu platili, zato nas pustite na miru više...hajmo mi raditi izložbe o srpskoj agresiji na hrvatsku gdje su rušene crkve,bolnice, paljena sela, ubijani civili..materijala na pretek.

DA
dadalina
11:00 20.01.2017.

pretresite vec jenom svu povijest...narod je umoran i nervozan zbog svega toga

DO
dalibor@otok
12:13 20.01.2017.

Oni su upozorili na ovo ili na ono, ha ha, a kad su bili na vlasti ništa nisu niti pokušali promjeniti.. Žalosno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije