Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNO U SABORU

Most kritizirao zbog Poslovnika: Ovo nas vraća u kameno doba!

Božo Petrov
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/7
02.02.2018.
u 13:07

SDSS-ov Milorad Pupovac prigovara da se Sabor pretvorio u birtijaško natezanje, zbog iskorištavanje replike i povrede Poslovnika, pa pojedinačne rasprave gube smisao

Većinom glasova, Odbor za Ustav i Poslovnik poslao je danas nacrt novog Poslovnika u javnu raspravu, nakon što je oporba već uputila niz kritika na prijedlog koji su pred njih stavili HDZ i HNS. Od prvog nacrta koji je predočen zastupnicima, do ovog koji su primili kao pripremu za današnju sjednicu, odustalo se od ideje da se aktualci organiziraju jednom mjesečno umjesto nekoliko puta godišnje, a predložene su i druge manje izmjene.

- Nismo mislili ići na javnu raspravu jer se radi o aktu koji govori o unutarnjim odnosima u Saboru. No, s druge strane, čini mi se da je dobro da idemo u takvo savjetovanje – kazao je predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner te dodao kako su posljednjem nacrtu Poslovnika napravljene određene izmjene. Tako bi se zastupnicima koji nisu članovi klubova trebale se osigurati zajedničke prostorije za rad, a s obzirom na to da je sad predloženo da Sabor više ne raspravlja o svim izvješćima već da taj posao uglavnom odrađuju odbori, predlaže se da odbori ipak mogu temeljem svog zaključka predložiti da se izvješća i Poslovnici rasprave i na plenarnoj sjednici.

Božo Petrov
1/10

- Iako smo predlagali da aktualni sat imamo jednom mjesečno, dobili smo više primjedbi oporbe da se s time ne slaže, pa smo u ovoj verziji odlučili da aktualno prijepodne ostane u obliku kako je bilo do sada – pojasnio je Reiner članovima.

SDP-ov Peđa Grbin pozdravio je otvaranje javne rasprave ustvrdivši kako postoji i zakonska obveza da se to odradi.

- Mislim da je u interesu javnosti da raspravlja o Poslovniku jer ovo je akt koji regulira način na koji Sabor donosi zakone, a i u rangu je organskog zakona - smatra Grbin.

Mostov Robert Podolnjak no apelirao je da javna rasprava traje duže od 17 dana, koliko predlaže HDZ. On vjeruje da treba trajati bar mjesec dana.

- Ovaj nacrt je korak natrag u odnosu na prvu verziju, vraća nas u kameno doba, nakon ovog Poslovnika više neće biti parlamentarne rasprave. Ako se ovakav Poslovnik usvoji, Most će pribjeći drastičnim mjerama, pa i nuklearnoj opciji -. kritizira Podolnjak, a Reiner mu odgovara kako razumije njegovu želju da se promovira, ali ga podsjeća da ni on dok je bio predsjednik istog odbora nije otvorio javnu raspravu. Branimir Bunjac iz Živog zida prigovorio je što se ne mijenja ništa po pitanju aktualnog prijepodneva.

- Ostavljamo da ministri postavljaju pitanja sami sebi – kritizira Bunjac kojem se ne sviđa ni određivanje točnog sata tijekom kojeg se moraju odvijati stanke. Ne može, dodaje, stanke uspoređivati s konferencijama za novinare koje u HDZ-u sugeriraju umjesto čestih stanki.

SDSS-ov Milorad Pupovac prigovara da se Sabor pretvorio u birtijaško natezanje, zbog iskorištavanje replike i povrede Poslovnika, pa pojedinačne rasprave gube smisao.

Mostov Miro Bulj uzvraća kako je narod birao zastupnike da govore i da iznose svoje stavove.

- Ovdje ograničavate moj rad. Sabor postaje formalno tijelo Vlade za preslagivanje, najbolje da se uvede glasovanje SMS-om – žali se Bulj, a i SDP-ov Gordan Maras se pita kako je moguće da se u Saboru guši rasprava.

Petrov: Očigledno nestaje ravnoteža

Uoči glasovanja u Saboru, čelnik Mosta Božo Petrov je zatražio stanku kako bi kritizirao vladajuće zbog njihovog prijedloga Poslovnika kojim se, tvrdi, želi ušutkati zastupnike koji su i izabrani u Sabor da bi govorili i predstavljali građane.

- Cenzura kakvoj danas svjedočimo, a događa se u Saboru, ne pripada demokratskom stabilnom društvu kakvim se želi prikazati ova Vlada. Što jamčimo građanima ako slobodu govora ograničavamo u Saboru, što mladi mogu očekivati od države ako zabranjujete govor zastupnicima koji su plaćeni da dolaze u Saboru, ali i zaštićenim imunitetom da bi u raspravama mogli govoriti što žele – kaže Petrov te dodaje kako očigledno nestaje ratvnoteža između Vlade i parlamenta. S prijedlogom Poslovnika koji je danas poslan u javnu raspravu nakon niza kritika oporbe, dodaje Petrov, Sabor postaje produžena ruka Vlade, mašinerija koja diže ruke, a ne najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj koje bi trebalo biti neovisno.

- Umjesto da jačamo neovisnost svakog zastupnika i pošujemo tuđe ideje vi pretvarete ovu instituciju u tijelo koje će dizati ruke kako Vlada kaže. Što je li problem slušati o stanju u brodogradilištima ili krizi Agrokora. Kažete da stanke prebacujete popodne da ne ometaju raspravu, pa krenite raditi u 8 ujutro kao drugi ljudi ako želite da ne ometa rad. Zašto imate stanke od tri mjeseca – zanimalo je Petrova čije je izlaganje prekinula buka iz sabornice u kojoj su zastupnici negodovali na izrečeno.

- Kakvu poruku šaljete mladima, da samo ako postanu zastupnici imaju pravo na godišnji odmor od tri mjeseca, kakvu im poruku dajete što i kako trebaju raditi. Ako želite više vremena, skratite odmore, počnite raditi u 8 ujutro, ali nemojte u ime konstruktivne rasprave ukidati pravo zastupnika da govore o temama koje zanimaju građane. Izabrani ste da gradite i branite povjerenja građana, bez obzira na stranke iz kojih dolazite – zaključio je Petrov, a negodovanje u sabornici se nastavilo.

Zastupnike je pokušao smiriti predsjednik Sabora Gordan Jandroković objasnivši da je Petrov imao pravo na stanku u kojoj nije govorio ništa protivno Poslovniku. Ipak je naglasio da mu nije jasna stanka koju je Petrov tražio, s obzirom da je baš danas Odbor za Ustav poslao Poslovnik u javnu raspravu.

U Tuđmanovo doba HDZ je stalno padao, a onda se ukazao Sanader:

Božo Petrov
1/10

Komentara 12

DR
droza
13:30 02.02.2018.

Populististi na čelu sa sveznajućim Petrovom, Buljem i ostali veleumovi iz doline ministara najglasniji su zbog izmjena poslovnika jer je vrlo izvjesno kako više neće moći jedan drugome replicirati do u nedogled unutar svoga kluba zastupnika. Smeta im između ostalog i to, što više neće moći svako jutro u svrhu samopromocije, tražiti stanke i onda komentirati novinske napise.

HR
Hrvatska
13:35 02.02.2018.

Pa kad si bio na vlasti mali Bozo sam si taj zakon predlagao.. Sta je bilo sada?

Avatar CENTARFOR
CENTARFOR
13:15 02.02.2018.

eh moji mostovci!! pa vi ste još u saboru????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije