Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jandroković iznenađen Ramljakovim izborom savjetnika: To nije bilo najmudrije

Ovdje se ne može raditi o odgovornosti Vlade nego o tome da je Alix Partners, tvrtka koju je angažirala uprava Agrokora, kako bi pomogla u konsolidaciji koncerna, za podizvođače angažirala neke domaće tvrtke
01. veljače 2018. u 15:20 4 komentara 2839 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je danas kako je iznenadila odluka izvanrednog Vladinog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka da kao savjetnike za restrukturiranje angažira tvrtku u kojoj je prije radio.

Gordan Maras 'AGROKOR 2' Maras: Tražit ću osnivanje povjerenstva koje će se baviti upravljanjem Ante Ramljaka

Takva odluka, nastavio je Jandroković, nije mu simpatična, a "zdrav razum kaže da to nije bilo najmudrije i da će trebati objasniti zašto je to tako". Podsjetimo, u javnost su izašle fakture iz kojih je vidljivo koliko se plaćaju ti domaći savjetnici, a među njima i Ramljakova bivša tvrtka Texo Management koja na Agrokoru mjesečno zaradi 242.894 kune.

- I meni su te informacije novost. Ovdje se ne može raditi o odgovornosti Vlade nego o tome da je Alix Partners, tvrtka koju je angažirala uprava Agrokora, kako bi pomogla u konsolidaciji koncerna, za podizvođače angažirala neke domaće tvrtke. Podatak da je angažirana i tvrtka u kojoj je nekad radio povjerenik Ramljak mi je iznenađujući i nije mi simpatična – kazao je Jandroković danas novinarima. Na pitanje je li to dovoljno za Ramljakovu smjenu, Jandroković uzvraća kako ne može o tome govoriti, ali smatra dan je trebalo voditi računa prilikom angažmana te tvrtke od strane Alix Partners.

- Međutim, oni su ti koji trebaju objasniti zašto su ih angažirali i na koji način to pridonosi procesu u kojem se Agrokor trenutno nalazi. Vlada nije morala znati koga je Alix Partners uzeo za podizvođača, o tome su morali voditi računa oni koji su aktivno operativno uključeni u taj proces – tvrdi Jandroković. Upitan je li Ramljak zbog svega u sukobu interesa, Jandroković pojašnjava kako on nije državni dužnosnik da bi se njime bavilo Povjerenstvo za sukob interesa.

- A zdrav razum kaže da to nije bilo najmudrije i da će trebati objasniti zašto je to tako. Neki kažu da nema kvalitetnijih u konzaltingu od ovih koji su angažirani, što se tiče domaćih stručnjaka, tako da ne mogu u potpunosti biti siguran da nije trebalo uzeti te ljude. Ali, ponavljam, to što su oni uzeti daje nam svima pravo i obvezu za razmišljamo zašto i je li se to baš tako trebalo dogoditi – kazao je Jandroković.

Predsjednik HSLS-a i saborskog Odbora za gospodarstvo Darinko Kosor najavio je da će se kroz dva tjedna održati tematska sjednica na temu Agrokora, pa je Jandroković upitan podržava li takvu idejom.

- Najviše podržavam poziciju dobavljača, koji su kazali da im je jako bitno da se proces privede kraju i da se pri tome vodi i računa o opstanku koncerna Agrokor, ali i o budućnosti hrvatske prehrambene industrije. To je u ovom trenutku prioritet. Bit će vremena da se raščisti kakva je bila čija uloga u ovom procesu, ali ne način da se ugrozi poslovanje Agrokora i proces nagodbe – objašnjava Jandroković.

Komentirao je i dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, te rekao da još nije dobio informaciju o službenom dijelu programa kao ni protokolu, pa još ne zna hoće se i sam susresti s njime.

- Pretpostavljam da protokol još nije napravljen. Inače, običaj je kad dolaze predsjednici država da se sretnu i s predsjednikom Sabora, tako da će moguće da će doći do tog sastanka. O eventualnim temama razgovora govorit ću kad za to dođe vrijeme. Zna se da postoji dio pitanja vezanih za prošlost i još jako opterećuju odnose Hrvatske i Srbije. To je pitanje nestalih kao jedno od najvažnijih, a važno je razgovarati i o mogućoj suradnji danas i u budućnosti – kaže Jandroković.

Zadnjih nekoliko dana su se pokazivali znakove koji su zaista bili ohrabrujući da bi moglo doći do pomaka u srpsko-hrvatskim odnosima, drži predsjednik Sabora.

- Nama je posebno bilo neprihvatljivo ono što su predstavnici srpske države napravili izložbu o Jasenovcu, za koju smatramo da je bila manipulacija žrtvama i da ona nije služila na čast onima koji su je radili. Međutim, predsjednica je procijenila da je ovo trenutak u kojem može doći do susreta s predsjednikom Srbije. Vjerujem da za to postoje dobri razlozi i očekujem da će sadržaj i ishod tog sastanka biti koristan i pridonijeti sveukupnom razvoju odnosa dvije države – smatra Jandroković.

Upitan treba li se Vučić ispričati za ono što je govorio devedesetih, Jandroković kaže kako je to delikatno pitanje.

- Rekao sam da još nemam službenih informacija kako će izgledati taj posjet. Međutim, vjerujem da će se gospodin Vučić na određeni način očitovati o tome kakva je bila njegova uloga devedesetih godina tijekom velikosrpske agresije – naglašava.

Iako se Pantovčak i Banski dvori posljednjih dana kritiziraju da nemaju usklađenu vanjsku politiku, Jandroković podsjeća kako ipak nitko nije protiv Vučićeva posjeta.

- Mi moramo razgovarati i s onima s kojima imamo otvorenih pitanja i o tome kako će izgledati budućnost ovog dijela Europe. Važno je voditi politiku u interesu Hrvatske i promicati ono što je dobro za Hrvatsku – zaključuje predsjednik Sabora.

1 / 12
Zagreb: Sabor RH 7. sjednicu nastavio raspravom o poduzetničkoj infrastrukturi
Božo Petrov RASPRAVA U SABORU Petrov: Ruski kapital potiho ulazi u najjače hrvatske tvrtke Udruga manjinskih dioničara Agrokora Otkrili dokumente Manjinski dioničari Agrokora traže smjenu povjerenika Ramljaka žustro u saboru Petrov: Tko piše Hrvatsko-ugarsku nagodbu? Bačić: Hrvatskom upravlja Vlada
vjenčanje
DAVOR IVANKOVIĆ
Svadba u Zadru mogla bi biti najskuplja u povijesti RH, a bijesne mladenke mogle bi uništiti hrvatski turizam
A1 Leadership Talks
DONOSI A1
Oni stoje iza proizvoda i tvrtki zbog kojih naši ljudi ostaju u Hrvatskoj: Poslovi budućnosti već danas su tu, viličaristi postaju menadžeri robotskih flota
 • Avatar SINIŠA POLJAK
  SINIŠA POLJAK:

  Nije bilo mudro, ali je zato bilo isplativo.

 • ON:

  Agrokor je kapitalna tema koja je izbila na površinu jako brzo i iznenadno.Imali smo mutnih 27 godina iza nas.Svašta se tu dešavalo,najmanje dobroga.Ovaj Agrokor je iznjedrio sve naše prljavštine iz naše kratke povijesti.Ja bih tragom "Agrokora" postavio jedno pitanje kolegama ... prikaži još! komentatorima ovih stranica,tko je nakon smrti Franje Tuđmana upravljao Hrvatskom: HDZ sa svojim satelitima,Evropa ili Amerika.Ko bio odnjih,hrvatskoj i njenom puku nije mislio dobro.Ako sam u krivu slobodno me ispravite.

 • Avatar Ronin
  Ronin:

  Pljačka se nastavlja opet u režiji "najdomoljubnije stranke" kojoj se sudi, gle slučaja da je udružena zločinačka organizacija.