Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DJECA DŽIHADA

Šokantni podaci: 31 dijete poginulo kao bombaš samoubojica

djeca
Foto: Reuters/PIXSELL
02.11.2015.
u 11:12

Prema podacima nevladinih udruga, na području Sirije i Iraka regrutirano je više od dvije tisuće maloljetne djece u dobi od 10 do 16 godina.

Za razliku od djece diljem svijeta koja se danas natječu tko će imati bolji mobitel, laptop, tko će prije doći na višu razinu neke igrice te se druže u dječjim parkovima razgovarajući o svojim snovima i željama kad odrastu, djeca na području tzv. kalifata, koji je pod kontrolom terorističke organizacije Islamske države, imaju jedan jedini cilj. Umrijeti kao mučenici. Sanjaju kako izvršiti samoubilački napad i pritom ubiti što veći broj „nevjernika“. Djeci koja odrastaju na teritoriju pod kontrolom ISIL-a u Siriji i Iraku oduzima se njihovo djetinjstvo i riječ edukacija za njih znači nešto posve drugo od onoga što znači za ostatak svijeta.

Nove generacije boraca

Prema podacima nevladinih udruga, na području Sirije i Iraka regrutirano je više od dvije tisuće maloljetne djece u dobi od 10 do 16 godina. Od ljeta 2014.godine, kada je teroristička skupina Islamske države proglasila kalifat, u borbama je poginulo više od 70 djece vojnika, pripadnika Islamske države u Siriji i Iraku, dok je 31 maloljetnik poginuo izvršavajući samoubilačke napade.

Ti „lavići kalifata“ regrutirani su u okviru programa Islamske države koji osigurava intenzivnu vojnu i vjersku obuku. Uobičajeni zadatak djece vojnika prikupljanje je obavještajnih podataka od neprijatelja u zonama izvan kontrole ISIL-a, ali im se sve češće povjerava i ubijanje zatvorenika te izvođenja samoubilačkih napada zbog nedostatka bombaša samoubojica.

ISIL koristi djecu ratnike u svojim teatralnim vojnim akcijama u Iraku i Siriji te ne mari za međunarodne sporazume i konvencije kojima se to zabranjuje. Prema izvještaju nevladinih udruga, najviše djece ISIL regrutira u provincijama Anbaru i Mosulu u Iraku te na području gradova Rakke i Der Al Zora u Siriji, ali i na drugim mjestima. Cilj je njihove strategije slanja djece ratnika u različite vojne operacije proizvodnja nove generacije onih koji će nositi njihovu ideju i provoditi je u djelo.

S obzirom na sve to, opravdana je sve veća zabrinutost diljem svijeta kako će se pojaviti nove generacije boraca, uspavane ćelije koje bi se mogle aktivirati i nakon oslobađanja teritorija koji se sada nalaze pod kontrolom ISIL-a. Danas se po čitavom teritoriju pod kontrolom terorističke organizacije Islamske države nalaze škole džihada koje djeca pohađaju umjesto osnovne škole. Svijet su šokirale snimke s njihovih predavanja gdje se djecu mlađu od 10 godina potiče na pucanje iz AK-47 i drugih jurišnih pušaka te ih se aklimatizira na ratne strahote.

Praktična nastava

Video pod naslovom “Mladunci Islamske države” prikazuje kako zapravo izgleda sat religije u toj školi. Dok učitelj djecu podučava islamu po vehabijskoj ideologiji, pokraj njih se umjesto knjiga i bilježnica nalaze njihove jurišne puške, često veće nego oni sami. Na pojedinim satovima djeci se na velikom platnu prikazuju snimke i fotografije pokolja s bojišta koje provode džihadisti. Između ostalog, prikazuju im se fotografije i snimke djece mučenika koji su izvršili samoubilačke napade te im se napominje koliko su ljudi ubili pri tome.

Ujedno, djecu se savjetuje kako izabrati mjesta s najvećom koncentracijom nevjernika i bogohulnika jer, što ih više ubiju, dobit će veću nagradu u raju. Tjelesni odgoj u njihovoj školi posve je specifičan. Naime, na tom se satu djecu uči kako izvršiti samoubilački napad. Djeca „glume i vježbaju“, prekrivaju se crnim velom te se pozdravljaju sa “svojom rodbinom i prijateljima”, a zatim odlaze “obaviti svoju vjersku dužnost”. Kreću na put gdje se susreću s dječacima koji glume snage sigurnosti i neprijatelje te u sljedećem trenutku simuliraju eksploziju bombe tako što u zrak bacaju pijesak i padaju po tlu.

Na nekim pak satovima djeca dobivaju lutke na kojima vježbaju kako odrubiti glave nevjernicima i neprijateljima. Na videosnimkama ISIL sve to naziva praktičnim dijelom nastave u školi džihada. Vjerski i ideološki dio, odnosno ispiranje mozga djeci, provodi se na satovima učenja Kurana, islamske svete knjige, koju im tumači vjerski učitelj. Djeci je izričito zabranjeno čitati novine, slušati radio, čitati bilo koju knjigu koju im učitelji nisu preporučili.

Ako je koje dijete uhvaćeno kako krši neko pravilo, na primjer kako sluša muziku ili čita nedozvoljene knjige koje govore o ljubavi ili poeziji, bit će strogo kažnjeno, od izolacije u samici do bičevanja.Ono što je nevjerojatno jest da uče djecu da mrze svijet u kojem žive. Bezrazložno ih svakodnevno tuku, a hranu im daju na kapaljku. Što su slatkiši i grickalice, ta djeca i ne znaju. Govore im, nekoliko sati u nizu, kako sve što trebaju jest čitati Kuran te razmišljati samo o mučeništvu. Često slušaju predavanja o tome kako će kad umru biti primljeni gore na jezerima meda i mlijeka, gdje će ih čekati 72 djevice u raju te će tamo biti neograničeno hrane, a njihova će ih slava učiniti herojima.

Kao i svaka škola tako i škola džihada ima maturalne ispite na kojima odgovaraju na pitanja poput: želiš li izvršiti samoubilački napad? Kakav ćeš blagoslov dobiti ako izvedeš samoubilački napad? Ako odrastate u ovim uvjetima, suočeni s ovim izborima, biste li izabrali živjeti u ovom svijetu ili u veličanstvenom zagrobnom životu? Gotovo svi učenici daju isti odgovor: “Spreman sam na samoubilačke napade i umrijeti na Alahovu putu jer na sudnji dan Alah će me upitati: ‘Zašto si to učinio?’ I ja ću odgovoriti: ‘Moj Gospode! Samo kako bih tebe usrećio! Posvetio sam svoj život borbi protiv nevjernika.’ Bog će pogledati moju namjeru. Ako je moja namjera bila iskorijeniti zlo iz islama, bit ću nagrađen rajem."

Škole se šire po svijetu

Nakon završetka škole džihada ova su djeca potpuno pripremljena kako bi postala bombaši samoubojice. Spremna su odmah izaći i boriti se jer su uvjerena kako je to jedini učinkovit način slavljenja islama. Nevladine udruge i međunarodne organizacije svjesne su da su ta djeca laka meta za ispiranje mozgova i pripremanje za džihad jer se nalaze u jednoj od najtežih humanitarnih situacija u svijetu, zanemarena su te u zadnjih nekoliko godina suočena s ubijanjem, raseljavanjem, uskraćivanjem prava na pravo obrazovanje, ali različitim vrstama iskorištavanja i kršenjem svojih prava.

Ono što najviše zabrinjava svijet jest kako se ovakve vrsta škola, gdje djeci ispiru mozak i potiču ih na ubojstva i nasilje te uče vehabijsku džihadističku ideologiju, ne nalaze samo na teritorijima koje kontrolira teroristička organizacija Islamska država, već i u mnogim drugim arapsko-islamskim zemljama, pa čak i u nekim zemljama Zapada.Neke od tih škola rade javno, a neke još uvijek tajno, u ilegali. Zahvaljujući tim školama džihada, borcima na teritoriju pod kontrolom terorističke organizacije Islamske države pridružio se velik broj stranih boraca, prema službenim podacima njih oko 30 tisuća iz čak 100 zemalja svijeta, koji su došli ratovati i poginuti kao mučenici.

Nedavno je turska policija u Istanbulu u antiterorističkoj akciji privela više desetaka osoba povezanih s terorističkom organizacijom ISIL, među kojima su čak 24 osobe bile mlađe od 18 godina. Naime, uhićeni su u kampu za obuku djece pronađenom u istanbulskoj gradskoj četvrti Pendik baš u vrijeme obuke za odlazak na ratišta u Siriji i Iraku. Malo je tko mogao povjerovati sa ISIL ima kamp za obuku djece u Istanbulu.Ono što je interesantno, među uhićenima, uz osobe s Bliskog istoka, bili su i državljani Uzbekistana i Tadžikistana. I dok se SAD i Rusija natječu tko će više bombardirati položaje ISIL-a u Siriji i Iraku, džihadisti terorističke organizacije Islamske države ponašaju se kao da se to njih ne tiče. Svojim videosnimkama hvale se kako se njihov program za obučavanje djece ratnika širi izvan teritorija kalifata.

Nedavno su objavili novi propagandni video na kojemu prikazuju kako svojom ideologijom smrti indoktriniraju desetke dječaka regrutiranih u Kazahstanu. Svoj su najnoviji uradak nazvali “Put prema dobru”, a počinje usporenom sekvencijom dvaju redova odraslih boraca iz Kazahstana prikazanih kako trčkaraju pustinjom. Između dvaju redova prikazan je konjanik koji nosi crnu ISIL-ovu zastavu, a osim njega, svi su odjeveni u maskirne uniforme.Problem bez rješenja“Upoznajte neku od naše najnovije braće iz Kazahstana. Odlučili su odgovoriti na križarsku agresiju i došli su se ovamo pripremati za borbu sa svojom djecom”, kaže se između ostalog u videu i obećava borba protiv “nevjernika”, “mnogobožaca” i “grešnika”. Videosnimke pokazuju šokantne prizore djece i ulogu koju im je ISIL namijenio.

Djecu se prvo može čuti kako na arapskome izvikuju “Bog je velik”, a zatim spiker kaže: “Dan im počinje potragom za znanjem u školama Islamske države gdje ih uče da se čvrsto drže svojih uvjerenja.” Spominje se pritom rat protiv “globalne križarske agresije” i napominje da su mališani mudžahedini sutrašnjice.Najtužnije je što su ova djeca krenula putem bez povratka, ali ne svojom krivicom i nitko ih od političara i svjetskih moćnika i ne spomene kada govori o nekakvom rješavanju krvavih sukoba na Bliskom istoku, čiju cijenu najviše plaćaju upravo djeca. Pitanje koje se samo nameće jest je li svijet spreman i ima li mehanizme za spas tih mladih dječaka pred kojima bi trebao biti život ,a koje u ovim trenucima samo zanima ubijanje i smrt. Indoktrinacija koja se provodi u džihadističkim školama ozbiljan je problem za koji se na vrijeme mora naći rješenje. Čak i da ISIL bude potpuno poražen, iza njega ostaju tisuće djece kojima je već sada usađena ideja radikalnog, ekstremnog islamizma i koja su obučena za napade. Jer samo to znaju.     

>> Pilot nije uputio poziv u pomoć. Ruski ministar: ISIL nije srušio zrakoplov!

Ključne riječi

Komentara 1

EN
enigma898
15:20 02.11.2015.

A na premium fotografiji koju vidim kroz maglu članovi Hezbollaha koji ratuju protiv ISIL-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije