Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVAKI DAN PITAJU

Rusko veleposlanstvo 'pod opsadom': Tisuće Hrvata žele po cjepivo u Rusiju

Foto: Reuters/Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
11.02.2021.
u 08:59

Nažalost, do sada nismo dobili nikakav službeni zahtjev hrvatske strane u vezi s nabavom ruskog cjepiva – kažu nam iz veleposlanstva.

Tisuće Hrvata ovih dana ‘opsjeda’ veleposlanstvo Rusije u Zagrebu samo s jednim ciljem – domoći se ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V. Svakoga dana u ruskom veleposlanstvu odgovaraju na desetke i desetke upita građana Hrvatske, što telefonom što emailom, o tome kako do njihova cjepiva.

Građani tako pitaju mogu li se doći cijepiti u veleposlanstvo ili mogu li ga tamo kupiti. Zanima ih gdje i kako uopće mogu do cjepiva, a jedan dio ljudi želi znati može li jednostavno kupiti kartu, uputiti se prema Rusiji i tamo primiti Sputnik V.

Ni diplomati se nisu cijepili

– Naravno da bismo željeli pomoći, ali mi ne cijepimo niti nabavljamo cjepivo. Veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj, kao diplomatsko predstavništvo te u sklopu svoje nadležnosti, ne smije se baviti nabavom, isporukom, distribucijom i prodajom cjepiva. Također, nije moguće otići u Rusiju jer tamo trenutno samo cijepe ruske državljane – govore nam iz veleposlanstva, a takvu poruku prenose i građanima. Za uvoz bilo kakvih lijekova u Republiku Hrvatsku potrebne su odgovarajuće dozvole državnih tijela i nadležnih institucija Europske unije, dodaju.

Veleposlanstvo je spremno uložiti sve napore za intenziviranje bilateralnog dijaloga te za maksimalno brzo rješenje pitanja isporuke cjepiva ruske proizvodnje ako bude postojala inicijativu hrvatskih vlasti.

– Nažalost, do sada nismo dobili nikakav službeni zahtjev hrvatske strane u vezi s nabavom ruskog cjepiva – kažu nam iz veleposlanstva.

VIDEO: Što sve znamo o britanskom novom soju koronavirusa koji je zabilježen i u Hrvatskoj

Čak se ni oni još nisu cijepili – u Rusiju ne idu zbog problema s izravnim putovanjima, a s druge strane, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je notu stranim diplomatskim predstavništvima 29. siječnja u kojoj se kaže kako će predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj te svi inozemni građani koji borave na teritoriju Hrvatske biti cijepljeni prema rasporedu cijepljenja u Hrvatskoj koji najprije uključuje medicinske radnike, štićenike u domovima te starije od 65 godina i ugrožene skupine.

Velik interes Hrvatske, ali i građana Rusije s prebivalištem u Hrvatskoj, za ruskim cjepivom nastao je nakon objave rezultata treće faze kliničkog ispitivanja cjepiva Sputnik V u časopisu The Lancet 2. veljače. U toj fazi je sudjelovalo 20.000 ispitanika u shemi s dvije doze cjepiva. Prema podacima iz uglednog svjetskog časopisa, to je cjepivo djelotvorno 91,6 posto kod simptomatskih oblika COVID-19. U skupini koja je primila cjepivo, 21 dan nakon cijepljenja bilo je 16 slučajeva simptomatskog COVID-19, dok kontrolnoj skupini, koja je primala placebo, zabilježeno 62 slučaja. Dvadeset jedan dan nakon primanja prve doze cjepiva, nije bilo slučajeva umjerene ili teške kliničke slike bolesti. Kliničko ispitivanje također je analiziralo učinak cjepiva na ljude starije od 60 godina, na uzorku od 2144 sudionika, utvrdivši da je ono učinkovito 91,8 posto.

– Proizvodnja cjepiva Sputnik V kritizirana je zbog njezine brzine, želje da se odmah dođe do rezultata i nedostatka transparentnosti. No rezultati objavljeni ovdje su jasni i dokazana je znanstvena utemeljenost cjepiva – ocijenila su dvojica britanskih stručnjaka, profesori Ian Jones i Polly Roy, u komentaru uz studiju Lanceta.

Čeka se odluka EMA-e

To znači da u borbi za smanjenje incidencije COVID-19 postoji još jedno cjepivo, istaknuli su ti stručnjaci koji nisu sudjelovali u istraživanju.

Dan prije u Večernjem listu je izašao intervju s ruskim veleposlanikom u Hrvatsko Andrejem Nestjerenkom, koji je također potaknuo građane na traženje informacija o ruskom cjepivu, kažu iz veleposlanstva.

Veleposlanik je rekao kako Sputnik V ima niz prednosti koje pojednostavljuju isporuku – temperatura skladištenja u rasponu od +2 do +8 Celzijevih stupnjeva, cijena je niža od 10 USD po injekciji. Istaknuo je kako su spremni razmotriti konkretne detalje isporuke doza Sputnik V s hrvatskim kolegama ako su zainteresirani. Inače, voditeljica istraživačke skupine Instituta Ruđer Bošković Dragomira Majhen hrvatska je predstavnica u Međunarodnom znanstvenom stručnom vijeću za cjepivo Sputnik V.

U EU je samo Mađarska nabavila rusko cjepivo, dok su neke druge države pokazale zanimanje, ali za sada čekaju odluku Europske agencije za lijekove (EMA) koja mora primiti aplikaciju od proizvođača te je razmotriti i dati svoj sud.

Komentara 75

ZB
zbisko
09:40 11.02.2021.

Nisam vidio nikakvu "opsadu" veleposlanstva

PA
Pahor
10:06 11.02.2021.

Ma milioni, ne tisuce

BK
Branimir Krešimir
09:28 11.02.2021.

Teško mi je u to povjerovati.Stalno čitamo neistine,pa bi to isto tako moglo biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije