Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Objavljena rang-lista vojnih sila za 2021., pogledajte kako stoji Hrvatska

Najjača vojna sila očekivano su Sjedinjene Američke Države s indeksom 0.0718, a slijede ih Rusija (0.0791) i Kina (0.0854)
10. veljače 2021. u 09:45 178 komentara 107408 prikaza
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Objavljena je rang-lista vojnih sila za 2021. godinu prema indeksu Global Firepower. Ovaj indeks uzima u obzir 55 različitih faktora, a za Hrvatsku on iznosi 1.0331, čime smo smješteni na 63. mjesto u svijetu.

Rijeka: Na Sušaku počelo cijepljenje protiv koronavirusa zdrastvenih djelatnika KBC Rijeka U ZAGREBU I SL. BRODU Ministarstvo potvrdilo: U Hrvatskoj otkrivena prva tri slučaja s britanskom mutacijom korone

Najjača vojna sila očekivano su Sjedinjene Američke Države s indeksom 0.0718, a slijede Rusija (0.0791) i Kina (0.0854).

Što se tiče zemalja u susjedstvu, najbolje je rangirana Italija koja je na 12. mjestu, zatim Mađarska koja se našla na 55. mjestu te Srbija na 61. mjestu. Slovenija (88. mjesto), Bosna i Hercegovina (121. mjesto) i  Crna Gora (123. mjesto) našle su se iza Hrvatske.

U odnosu na izvješće Global Firepowera iz 2019. godine, Hrvatska bilježi pozitivan pomak za sedam mjesta na ljestvici. S obzirom na to da je Hrvatska u procesu nabave novih borbenih zrakoplova, pozitivan trend mogao bi se vidjeti i u idućem izvješću.

Podsjetimo, pripadnici 7. hrvatskog kontingenta (HRVCON) sudjelovali su nedavno u aktivnosti NATO-a ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj u sastavu međunarodne borbene grupe. Borbenu grupu čine pripadnici oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Rumunjske te Republike Hrvatske, a ona djeluje u sastavu 15. mehanizirane brigade oružanih snaga Republike Poljske, pod zapovijedanjem NATO-ove Multinacionalne divizije sjeveroistok.

Pripadnici oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država u borbenoj grupi sudjeluju sa „Stryker“ bojnom, oružane snage Velike Britanije pridonose mobilnim izvidničkim snagama, protuzračna obrana borbene grupe zadaća je rumunjskih snaga, dok hrvatska sastavnica pridonosi vatrenoj moći borbene grupe bitnicom samohodnih višecijevnih lansera raketa (SVLR) 122 mm „Vulkan“.

 

>> Pogledajte i ovaj video – Vojna vježba Spremnost 20 u Slunju: Prezentirana paljbena sposobnost oklopnog vozila BOV Patria CRO

 

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Svevid:

  Nije isto biti osvajač i biti branitelj. Patriotizam je najjače oružje.

 • Avatar kiselica
  kiselica:

  Nasa najveca vrijednost su hrabri ljudi, a to se u rang listi ne moze prikazati. Tehnika, pa i ona najmodernija je bez ljudi beznacajna.

 • Zvjerko1:

  Kada ćemo biti 63. u svijetu po razvijenosti ili borbi protiv korupcije i nepotizma?