Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ KARLOVAČKA PIVOVARA

Rukovoditelji Karlovačke pivovare pušteni na slobodu

privodjenje-txt.jpg
import
08.03.2007.
u 09:55

Za pet osoba sinoć privedenih u Istražni centar Županijskog suda u Karlovcu koje se sumnjiče da su odgovorni za ispuštanje CO2 iz Karlovačke pivovare zbog kojeg je već 13 dan Zdravko Maritnović u komi, nije određeno 48-satno zadržavanje u pritvoru. Spomenutu petorku, među kojima i tehnički direktor Gabor Ligeti te još četvorica niže rangiranih direktora i rukovoditelja, sumnjiči se za teška kaznena djela protiv opće sigurnosti i dovođenja u opasnost života i imovine.

Ispitivanje osumnjičenika dovršeno je oko 23 sata. Istražna sutkinja Jasminka Jerinić Mušnjak odbila je prijedlog Općinske državne odvjetnice za određivanje zadržavanja osumnjičenika do četrdesetosam sati ocijenivši da ne postoje zakonski razlozi za određivanje zadržavanja.

Osumnjičenici su ispitani, iz trgovačkog društva Karlovačka pivovara izuzeta sva dokumentacija, te je proveden očevid tijekom kojeg su osigurani svi dokazi i utvrđeno činjenično stanje vezano za otjecanje ugljičnog dioksida, pa prema ocjeni istražne sutkinje ne postoji osnovana sumnja da će osumnjičenici uništiti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak ili da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.

Protiv osumnjičenika Gabora Ligetia, koji je strani državljanin istražna sutkinja je odredila mjere opreza: zabrana napuštanja boravišta i udaljavanja van teritorija Republike Hrvatske, nalog da se istražnoj sutkinji javlja svakih 8 dana, te oduzimanje putne isprave.

Inače policija je osim protiv petorice odgovornih osoba kaznenu prijavu podnijela i protiv Karlovačke pivovare, kao pravne osobe zbog sumnji na ugrožavanje života i imovine.

Marinko Maradin, zamjenik voditelja karlovačkog Eko stožera, koji je među prvima ukazao na zbivanja oko Pivovare zbog kojih je i Zdravko Martinović završio na odjelu intenzivne njege, danas bi se trebao povući iz cijele ove priče. Umjesto Eko stožera došlo je vrijeme da sada mjerodavne institucije odrade svoje oko cijelog slučaja. Mi smo svoje obavili, vjerujemo da će Karlovačka pivovara učiniti sve da njezina proizvodnja bude čim više bezopasna za ljudi u njezinom susjedstvu, te okoliš, ističe Maradin.

Eko stožer je utorak imao prvi kontakt s Karlovačkom pivovarom od kada se cijeli incident dogodio, na kojem su predstavnici tvornice brifirali o učinjenim mjerama i poduzetim aktivnostima da sporni CO2 ne istječe više u kanalizaciju, već u zrak.

No, to nije dovoljno, naglašava zamjenik voditelja Eko stožera. Ispuštanje CO2 ne treba ići u zrak ako je samo to jedino rješenje nastale situacije, nego se mora pronaći ono najbezopasnije u postojećim uvjetima. Također, Karovačka pivovara za podizanje CO2 ispušne cijevi u zrak mora ishoditi sve potrebne dozvole i dokumentaciju što je dugotrajan proces, pojašnjava Maradin.

U svjetlu ove izjave Karlovača pivovara danas najavljuje puštanje u pokusni rad sustava odvođenja ugljičnog dioksida iz fermentatora, čije je nestručno postavljanje prije tri mjeseca dovelo do stradavanja Karlovčanina Zdravka Martinovića.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije