Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kasni li se s ugovorima?

ROZP: Računi su toplane nezakoniti Hera: To nije točno

Gradska toplana
Foto: Dominik Grgurić/ PIXSELL
19.06.2014.
u 12:08

Pitanje je tko će potpisati ugovore, jer stanari uglavnom nisu ovlastili predstavnike, pa je potrebno, kaže ROZP, sklopiti ugovore o uzajamnim odnosima

Od 1. lipnja računi koje šalju toplane bez sklopljenih ugovora su nezakoniti, a potrošači koji ih plate čine prekršaj – poručuje predsjednik Regionalne organizacije zaštite potrošača Željko Tomašić.

Ovlastiti predstavnika

Poziva se na Zakon o tržištu toplinske energije koji razlikuje proizvođača toplinske energije, distributera u središnjem toplinskom sustavu, opskrbljivača i kupca koji kupuje toplinsku energiju i prodaje krajnjem kupcu. U Karlovcu djelatnost proizvodnje, distribucije i opskrbe obavlja Gradska toplana. Od karlovačkih tvrtki pri Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji za djelatnost kupca registrirana je samo ona, mada se očekuje da će i Ti-San iz Svete Nedjelje ponuditi te usluge. No, Zakon je rekao da 1. lipnja ovlašteni predstavnici suvlasnika, odnosno krajnjih kupaca, i kupca kao posrednika sklapaju ugovor o potrošnji, a do 1. rujna kupac sklapa ugovor s opskrbljivačem.

– Kako to nije provedeno, nema ugovornog odnosa – objašnjava Tomašić.

U Gradskoj toplani nas izvještavaju da je Ministarstvo gospodarstva produžilo rok za sklapanje ugovora krajnjih kupaca i kupaca na 1. rujan.

– ROZP iznosi iskrivljene informacije koje ne doprinose obvezama sudionika kako bi zaživjelo tržište – tvrdi voditeljica Odsjeka za odnose s javnošću Here Blaženka Koštić Ćurić.

Objašnjava da su postojeći Opći uvjeti za opskrbu važeći do 31. kolovoza.

– Na temelju njih račune tarifnim kupcima šalje opskrbljivač kao i do sada. Prvog rujna na snagu stupaju novi podzakonski akti po kojima račune krajnjim korisnicima ispostavlja kupac – kaže B. Koštić Ćurić.

No, Tomašić ustraje u stavu, jer zakone donosi Hrvatski sabor i podzakonski akti ne mogu biti važniji. Unatoč tome i Grad Karlovac spominje prvi rujan kao rok i apelira na stanare da do tada, nakon proučavanja tržišta, odaberu kupca i s njim sklope ugovor. Većina zgrada nije ovlastila predstavnike za potpisivanje ugovora, pa Tomašić poziva one koji se žele grijati preko gradskog sustava da brže-bolje sklope ugovore o uzajamnim odnosima i imenuju ovlaštenog predstavnika. Udruga suvlasnika-stanara Karlovac i upravitelji ističu da predstavnike ili nekog trćeg za to treba ovlastiti.

Rokovi i praksa

– Rokovi su jedno, praksa drugo. Dok ne saznamo financijske uvjete na tržištu, nećemo sklapati ugovor. – kaže Davor Petračić, vlasnik Petračić-projekta.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije