Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gospodarski pritisak

Rohani: Iran neće popustiti Trumpovu pritisku

Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
26.06.2018.
u 10:45

''Čak i u najgorem slučaju, obećajem da će biti osigurane osnovne potrepštine. Imamo dovoljno šećera, brašna, ulja. Imamo dovoljno strane valute  da ubrizgamo u tržište", rekao je Rohani u govoru koji je prenosila uživo državna televizija.

Iranski predsjednik Hasan Rohani obećao je u utorak Irancima da će se vlada znati nositi s gospodarskim pritiskom novih američkih sankcija, dan nakon prosvjeda pred iranskim parlamentom zbog oštrog pada vrijednosti nacionalne valute.

Washington počinje s uvođenjem gospodarskih sankcija Teheranu sljedećih mjeseci, nakon što je Donald Trump napustio sporazum između velikih svjetskih sila i Irana prema kojemu su sankcije bile ukinute u zamjenu za ograničenje nuklearnog programa.

To bi moglo srezati deviznu zaradu od izvoza nafte, a zbog te mogućnosti uštede u rialima panično se mijenjaju u dolare.

Policija je u ponedjeljak patrolirala središtem Teherana dok su sigurnosne snage nastojale sačuvati red nakon sukoba s prosvjednicima ogorčenima zbog kolapsa riala, koji je poremetio poslovanja jer su skočile cijene uvoza.

Braneći svoj gospodarski program, Rohani je rekao da vladini prihodi nisu pogođeni proteklih mjeseci, te da je pad riala rezultat "propagande stranih medija".

"Čak i u najgorem slučaju, obećajem da će biti osigurane osnovne potrepštine. Imamo dovoljno šećera, brašna, ulja. Imamo dovoljno strane valute  da ubrizgamo u tržište", rekao je Rohani u govoru koji je prenosila uživo državna televizija. 

Rohani je kazao da su nove američke sankcije dio "psihološkog, gospodarskog i političkog rata" dodajući da će Washington platiti visoku cijenu za svoje sankcije.

"Povlačenje (iz sporazuma s Iranom) je bila najgora odluka koju je on (Trump) donio. To je strašno. Naštetilo je ugledu SAD-a u svijetu", rekao je Rohani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije