Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Trump odustao od razdvajanja migranata: 'Obitelji ostaju zajedno'

"Radi se o tome da obitelji ostaju zajedno, a istodobno će se osigurati da imamo vrlo moćnu, vrlo snažnu granicu", rekao je Trump novinarima dok je potpisivao uredbu
21. lipnja 2018. u 06:51 10 komentara 456 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Obitelji imigranata koje ilegalno prijeđu južnu granicu Sjedinjenih Država neće se više razdvajati, stoji u izvršnoj uredbi koju je predsjednik Donald Trump potpisao u srijedu pošto je takva praksa izazvala val kritika.

hrabra odluka SAD se povukao iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava

Kako bi otklonio neželjeni učinak svoje nulte stope tolerancije prema ilegalnoj imigraciji, predsjednik Trump je potpisao izvršnu uredbu kojom se jamči da se obitelji koje prijeđu južnu američku granicu neće razdvajati.

"Radi se o tome da obitelji ostaju zajedno, a istodobno će se osigurati da imamo vrlo moćnu, vrlo snažnu granicu", rekao je Trump novinarima dok je potpisivao uredbu.

Uredbom se obiteljima s djecom daje prednost pri rješavanju zahtjeva za useljenje u SAD, ali ta uredba neće dokinuti nultu stopu tolerancije prema ilegalnoj imigraciji, objasnio je ranije dužnosnik Trumpove administracije, kako prenosi agencija Reuters. 

Trump je uredbu donio pod pritiskom vala kritika u domovini i inozemstvu zbog razdvajanja djece ilegalnih migranata od roditelja, a od takve prakse distancirale su se i dvije američke aviokompanije American Airlines i United Airlines.

Na Trumpovu dušu Djeca zatočena u kavezima jecaju – hoćemo mami i tati

"U Unitedu uznemireni smo medijskim izvješćima da su komercijalne aviokompanije korištene za prijevoz djece migranata odvojenih od roditelja prema novoj politici o imigraciji.  Istragom (...) nismo našli da su se ta djeca prevozila zrakoplovima Uniteda", napisao je  Oscar Munoz, generalni direktor Uniteda.

Slično je reagirala i tvrtka American Airlines. 

"Ne želimo ni u čemu biti povezani s politikom razdvajanja obitelji, a još manje da iz toga profitiramo", priopćio je American Airlines.

Otkad je početkom svibnja predsjednik Trump obznanio "nultu toleranciju" vlade na ilegalnu imigraciju, više od 2.300 djece i mladih migranata odvojeno je od svojih obitelji nakon njihova uhićenja na granici. Većina njih bježi pred sukobima u Srednjoj Americi.

Migranti Analiza UNHCR-a Izbjeglica je danas više nego ikada u povijesti svijeta

U srijedu je nastupio obrat te je predsjednik obznanio "Želimo da obitelji budu zajedno" i najavio "Uskoro ću potpisati nešto" te izrazio nadu da će se nakon toga donijeti zakon.

Vođa republikanaca u Zastupničkom domu, Paul Ryan najavio je da će u četvrtak staviti na glasovanje zakon o rješavanju statusa tih mladih koji ne posjeduju osobne isprave.

Sjedinjene Države su lani sa 330.000 zahtjeva opet bile prva zemlja OECD-a (Organizacija za gospodarsku suradnju i za razvoj) po broju zahtjeva za azil, ispred Njemačke, priopćila je u srijedu ta organizacija.

Donald Trump
1 / 11
Migranti u BiH
Melania Trump Osiguravajuća tvrtka Pogledajte bizarnu reklamu koju je Melania snimila 2005. godine Angela Merkel Münchenski ultimatum Berlinu ‘Gospođo Merkel, dajem vam 14 dana za europsko rješenje za prihvat azilanata’
Koronavirus u Irskoj
UVELI I 5. STUPANJ
Najstroži 'lockdown' u Europi: Druženja dopuštaju samo samohranim roditeljima i samcima
Jabuke
PROMO
Enna Fruit pokreće akciju „Mjesec domaće jabuke“ s ciljem poticanja prodaje domaćih sorti
 • Avatar mofo
  mofo:

  Nešto što njegovi prethodnici nisu napravili, a on ispao kriv.. inace, jako loš potez, jer po njihovom zakonu djecu smiju zadržavati samo 20 dana, znači kad "roditelji" sa djecom ilegalno pređu granicu, biti će zaustavljeni i zajedno pritvoreni, a onda ... prikaži još! šta, nakon 20 dana ih se zajedno pušta? Uspjeli su ga natjerati na ono šta demokrati cijelo vrijeme i žele, tzv catch and release.. inace, tamo je velika kampanja identificiranja ice agenata i njihove djece od strane leftarda, pa bi ih valjda uhodili, otimali, što već.. zašto o tome ne pričate dežurni djecobrižnici? Ta djeca nisu dovoljno dobra za vas? Ili možda prijetnje "velikog" hollywoodskog glumca prena Baronu Trumpu, to nema veze?

 • Diosiario:

  E moj Trumpe, počeo si se ponašati kao Kolinda, ne možeš izdržati ni najmanji pritisak. Ao netko djecu koristi kao ausvajs, to treba spriječiti, a ti umjesto da im kažeš da se obraćaju na krivu adresu popuštaš. Mi smo ovdje ... prikaži još!e imali 2015. čitave terorističke module koji su se prebacivali preko granice, i uvijek bi rabile djecu kao taranu. Mislim, pogledaj što Hamas čini s djecom u Izraelu, rabe ih kao živi štit. I onda kad poginu svi viču da je kriv Izrael. Toj mješavine taktike ekstremnih liberala sa zapada i ekstremnih islamista s istoka koju su počeli na južnoj američkoj granici primjenjivati i mesaklerosi, trebalo se oduprijeti bez oklijevanja..

 • Avatar Kokolo123
  Kokolo123:

  Treba raditi sve po zakonu... Ivanku Trump i njenu mamu deportirati za Češku,zeta za Izrael, Melaniju i sina za Sloveniju a njega samog za djedovinu Njemačku kod mame Merkel. Koji licemjer je ovaj narandžasti... Amerika više pripada meksikancima nego došljacima ... prikaži još!a poput njega jer dobar dio te USA je otet od njih a oni su nitko drugo nego došljaci koji izigravaju bogove..