Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRILIKOM ISPITIVANJA

Skandal u zagrebačkoj srednjoj školi: Profesorica od učenika tražila da glave prekriju ručnicima

27.04.2021.
u 13:53

– Već danas smo kontaktirali roditelje i učenike, porazgovarat ćemo s njima da kažu što se dogodilo, kao i s profesoricom, a kada utvrdimo sve činjenice, tek tada ćemo moći reći više – kazala je za Večernji list ravnateljica Veterinarske škole Andrea Djurdjević

Prvotno ih je odbijala ispitivati on-line, onda je promijenila mišljenje, u petak navečer na Teams je učenicima proslijedila poruku da se pripreme za ispitivanje u ponedjeljak, a u ponedjeljak, kada su se svi prijavili na sat, zatražila je od učenika koje ispituje da lice i glavu prilikom odgovaranja, unatoč uključenim kamerama na računalima, prekriju ručnicima.

Ovu dramu prepričali su Večernjem listu roditelji učenika prvog razreda srednje zagrebačke Veterinarske škole koji su bili natjerani odgovarati prekriveni ručnicima na satu fizike kod profesorice Bosiljke Vidović Kordić, prijavljujući cijeli slučaj i samoj ravnateljici škole Andrei Djurdjević, Agenciji za odgoj i obrazovanje, prosvjetnoj inspekciji i Ministarstvu obrazovanja tražeći od nadležnih da reagiraju u ovakvom neprimjerenom postupanju prema učenicima.

Naime, kako su posvjedočili roditelji, mnoga djeca već ranije su se žalila na profesoricu, strahuju od njezina ponašanja, govorila su roditeljima i ranije da ih na satu omalovažava, a zahtjev da lice prekriju ručnikom kako ne bi koristili pomoć prilikom odgovaranja Newtonovih zakona prelio je čašu i roditelji su odlučili reagirati. Onako kako je tražila profesorica ispitano je troje učenika, dio razreda odbio je odgovarati prekrivena lica i glave poručujući jasno profesorici da na takvo omalovažavanje ne pristaju pa im je unesena opaska da su odbili odgovarati gradivo. Učenici su sat snimili kako bi mogli dokazati da se od njih tražilo da lice prekriju ručnikom.

Foto: VLm

Sve to, rezultat je, kako se čini inata – jer profesorica nije željela ispitivati učenike on line niti im tako, bez obzira na to što se nastava odvija po tome modelu, omogućiti da ispravljaju ocjene, pa se odlučila za metodu koja ni po jednom pravilniku, statutu ni običaju nije pedagoška.

– Za slučaj sam doznala jučer navečer, javili su se roditelji da su djeca morala tako odgovarati, no više vam zasad nemam što reći. Već danas smo kontaktirali roditelje i učenike, porazgovarat ćemo s njima da kažu što se dogodilo, kao i s profesoricom, a kada utvrdimo sve činjenice, tek tada ćemo moći reći više – kazala je za Večernji list ravnateljica Veterinarske škole Andrea Djurdjević koja navodi  da se u cijeli slučaj uključila čim je za njega doznala.

– Ostala sam u šoku kada mi je dijete ispričalo što se dogodilo i kakav je zahtjev profesorice bio. Dijete je odbilo tako odgovarati i ima moju punu podršku – kazao je jedan od roditelja potvrđujući da su 15- godišnji učenici iz spomenuta razreda tijekom dana posvjedočili da ih se tako podcjenjivalo i ismijavalo, a oni koji su pristali tako odgovarati pristali su, kažu, iz straha od ocjene.

Iz škole poručuju da će razgovori s učenicima i njihovim roditeljima zbog poštovanja svih sigurnosnih mjera potrajati do kraja tjedna kada se očekuje konačna reakcija te zagrebačke obrazovne institucije.

– Zatečen sam i iznenađen te pozivam sve nadležne institucije na postupanje, naročito Agenciju za odgoj i obrazovanje i Inspekciju – kazao je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje nakon što smo ga zamolili da prokomentira cijelu situaciju u Veterinarskoj školi.

 

Komentara 209

Avatar Navaljni
Navaljni
14:05 27.04.2021.

Podrška profesorici! (još ne upoznah profu fizike koji/koja nije strog/a). Kao "omalovažava ih" držanje šugamana preko lica, a ne omalovažava ih slikanje sisa, guzica, dopičnjaka, pijanih, razvaljenih na cajkama, s pištoljima, marihuanom, kako tuku druge itd.... 😏

RO
roland
14:16 27.04.2021.

Roditelj koji je medijima dostavio ovu fotografiju, gdje se vidi lice, puno ime i prezime učiteljice je prekršio odredbe Zakona o zaštiti osobnih podataka! Profesorica će dobiti odštetu od škole i od Večernjeg lista! Dovoljno je samo reći da se rukovodila kriterijem znanja, a da je ona žrtva jer se njoj vidi lice, ime i prezime čime je na grub način prekršen GDPR. Profesorici Bosiljki Vidović Kordić savjetujem da već večeras ode na psihijatriju, a sutra da uzme odvjetnika, te da tuži i školu i Večernji list!

RO
roland
14:02 27.04.2021.

To je zato jer učenici čitaju s drugog laptopa! Za ovo online nastavu samo trebaš imati dobar laptop, brzi internet i znati čitati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije