Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najezda komaraca

Roditelji broje plikove na djeci, traži se i pomoć Vlade

Plik na pliku na djeci u Sisku,ubod komarca
Foto: Facebook-grupa
1/2
19.06.2015.
u 17:25

Ogorčeni Siščani objavljuju fotografije svoje djece pune uboda 
i traže zaprašivanje iz zraka

Građanima koji žive uz rijeke, šljunčare i ostale vodene površine već tjednima svakodnevicu zagorčavaju komarci čiji broj iz dana u dan rapidno raste. U nekim je dijelovima Hrvatske njihova populacija u samo tjedan dana povećana i do 20 puta!

– Naš 11-mjesečni sin dva je dana plakao i bio nervozan pa smo ga odvezli pedijatru sumnjajući na upalu uha. Liječnik je zaključio da vjerojatno plače zbog uboda komaraca. Izbrojili smo ih čak 32! – kaže majka iz Petrijevaca pokraj Osijeka.

Ne pomaže ni sprej

Kupili su, kaže, i sprej za 75 kuna. Uzalud.

– Učinkovitost tretiranja u Osijeku iz zraka je 55 do 72 posto, a sa zemlje 60 do 90 posto – čime smo zadovoljni. No, učinak je kratkotrajan zbog stalnog širenja komaraca s netretiranih područja u urbane zone – ističe Mirta Sudarić Bogojević sa sveučilišnog Odjela za biologiju. Tretirati bi trebalo, dodaje, i 15 kilometara istočno i zapadno od grada uz tok Drave. Problem stvara i zabrana suzbijanja komaraca u zaštićenom Kopačkom ritu. U kratkom su se roku zbog visokih vodostaja Drave i Dunava izmijenile tri generacije poplavnih komaraca, a mjerenja na 16 lokacija u Osijeku pokazala su da je broj jedinki s 2207 skočio na čak 41.900!

I Karlovčani se tijekom šetnji uz rijeke u večernjim satima pitaju provodi li se uopće zaprašivanje jer je dojam da je krvopija više nego ikad dosad. No, stručnjaci uvjeravaju da je situacija uobičajena. Grad je osigurao 85.250 kuna za 22 tretiranja. Dosad su provedena četiri. Neki gradovi i općine nisu ni predvidjeli novac za uništavanje insekata. Iako je ono uvršteno u prijedlog Programa mjera za suzbijanje prijenosnika zaraznih bolesti u Krapinsko-zagorskoj županiji, gradovi i općine tvrde da – nemaju novca. Pronašli su ga samo u Veleškovcu u općini Zlatar Bistrica, gdje su na otpadu starih automobila i guma otkrivena legla. Ivan Lipovac iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ-a upozorava da i sami građani svojim ponašanjem uzrokuju nastajanje legla.

– Komarci se uvijek množe tamo gdje voda stoji desetak i više dana. To mogu biti zapušteni objekti, posude za vodu za domaće životinje, teglice s cvijećem... – nabraja. U Sisku je Facebook-grupa "Plik na pliku na djeci u Sisku" u tjedan dana skupila 800 članova. Ogorčeni Siščani objavljuju fotografije svoje djece pune uboda komaraca. Nisu zadovoljni učinkom prošlotjednog zaprašivanja, a tek će se vidjeti rezultati onog provedenog jučer.

Koprivnica pod kontrolom

Obratili su se za pomoć i Vladi tražeći da se odobri zaprašivanje iz zraka, avionima, koje je zabranjeno, osim na miniranim područjima. U Sisku je već obavljeno šest tretiranja, priprema se i novo, a za tu je namjenu predviđeno 380.000 kuna. Grad Varaždin godinama se bori protiv komaraca na obalama Drave i Plitvice.

– Unatoč blizini rijeka i šuma, nije bilo veće najezde komaraca kao u nekim drugim gradovima. Preventivno smo već obavili jedno uništavanje ličinki i jedno zadimljavanje komaraca – kažu u Gradu, koji je za borbu protiv komaraca predvidio 210.000 kuna. Komarce uništavaju i u Međimurskoj županiji, gdje gradovi organiziraju praćenje i zaprašivanje. Grad Koprivnica predvidio je 23.000 kuna i stanje je, tvrde, pod kontrolom. (surađivali slš, sb, dp, mm/ZI, hš)

>>Riješite se komaraca u 10 minuta ovim jednostavnim trikom

>>Počinje suzbijanje komaraca, stručnjaci kažu – postupak ne kasni

Komentara 28

Avatar Đoni_bravo
Đoni_bravo
16:56 19.06.2015.

treba pobit komarce ili će oni nas,čim sunce zađe nesmije se izać iz kuće kao u horor filmu

KG
KG002
17:36 19.06.2015.

Mrežice na prozore da su djeca zaštićena bar u kućama!!!

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
16:41 19.06.2015.

Roditelji su izgleda u teškom deliriju kada traže pomoć vlade. Encefalitis? Sada Zoki odmah izljavljuje kako je i njega ubolo, i ne komarac, nego osa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije