Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Riječanin će prije prevariti ženu nego glas dati HDZ-u, a isto je i s Imoćaninom kad je riječ o SDP-u

Naslovnica
Foto: VL
1/2
07.09.2016.
u 00:02

Zašto su birači vjerni istim strankama?

Je li moguće da Riječani većinski glasaju za HDZ, a Zadrani za SDP? U mnogim sredinama građani će prije prevariti prijatelje, muža, ženu nego stranku kojoj su vjerni četvrt stoljeća kakva god bila. Socijalno i regionalno porijeklo, obrazovanje, dob, religioznost, obiteljska povijest određuju opredjeljenja građana, a u svijetu presuđuju i drugi razlozi zbog kojih se glasa za istu stranku.

U Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj, Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Požeško-slavonskoj županiji... građani su 25 godina većinski vjerni istim strankama.

– Glasanje za istu opciju 20 godina pokazuje konzervativan karakter birača koji će bezuvjetno glasati za jednu stranku bez obzira na sve. U Imotskom, primjerice, uvijek 85% birača glasa za HDZ, a Imotski je posve propao zadnjih 20 godina – kaže sociolog Marko Mustapić.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili prelistajte u našem e-izdanju

>>U današnjem broju donosimo i sljedeće priče:

>>450. obljetnica povijesne bitke: Specijal o junaštvu Nikole Šubića Zrinjskog

>>Nekad su u razredima bila dva - tri odlikaša, a danas su gotovo svi odlikaši

>>Tužili Hrvatsku zbog ubojstva svojih roditelja na tlu 'SAO Krajine'

>>Torbić tražio 30 tisuća funti za sliku s Lovrenovom suprugom?

>>Danijela Dvornik: Zadovoljna sam, sretna, slobodna i radim na kuharici koju ću darovati svojoj kćeri

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 45

SU
sudac20
22:56 06.09.2016.

Znači 50% Riječana vara svoje žene :)

PE
perico12
22:18 06.09.2016.

Evo kako Rijeka izgleda nakon 25 godina sdp-a u Rijeci: plaće 30 posto niže od zagrebačkih, a režije 15 posto više od zagrebačkih. Rijeka demografski propada, samo u 2015. je rođeno 899, a umrlo 1776 ljudi. 2001. Rijeka je imala 155 tisuća stanovnika, 2011. 128 tisuća, a procjene za 2016. govore 120 tisuća. Rijeka je grad starih ljudi, mladi iseljavaju. SDP je uništio Rijeku demografski i ekonomski kao i Milanović Hrvatsku zadnje četiri godine. Rijeka će 2021. imati svega 110 tisuća stanovnika, a 2031. 70 tisuća stanovnika, to je kataklizma, Rijeka je poput američkog grada Detroita, nestaje, mediji o tome šute, dorh šuti o korupciji u Rijeci. BDP po glavi stanovnika u Rijeci iznosi 12 tisuća eura, u Zagrebu 19 tisuća eura. Rijeku kao da je opustošio rat pa toliko zaostaje za Zagrebom. Jedna ratom poharana Sisačko-moslavačka županija je na 10 tisuća eura po glavi stanovnika. SDP-ovci su uništili grad koji je od 1850. godine gospodarski vukao Hrvatsku. Od nekadašnje najveće luke istočnog djela Austro-Ugarske, osme luke Europe, grada koji je imao izravnu putničku vezu s New Yorkom prije prvog svjetskog rata, grada s najvećom rafinerijom nafte u Europi 1908. (!), grada s 20 hotela (dok je Zagreb imao 3!), grada u kojem je električni tramvaj prometovao 11 godina prije Zagreba, grada u kojem je bila podignuta najviša zgrada Kraljevine Jugoslavije (Hotel Neboder) – do današnje nakaradne proesdepeovske palanke sa nekoliko glavnih orjentira koja demografski propada.

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
21:58 06.09.2016.

Riječanin koji glasa za SDP u najvećem broju slučajeva nema ženu, nego životnog partnera. I ne samo riječanin, nego općenito.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije