Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultat HDZ-a utječe na Banske dvore

Karamarku snaga za promjene u Vladi

23.07.2015., Ogulin - Klauzura HDZ-a za VII. izbornu jedinicu na kojoj je gostovao i predsjednik stranke Tomislav Karamarko.  Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
19.04.2016.
u 12:50

Osvojeni broj glasova Karamarku otvara širok manevarski prostor i daje legitimitet za sve odluke, komentirali su u HDZ-u

Potvrda Tomislava Karamarka za ponovnog predsjednika HDZ-a uz podršku nešto više od 90.000 članova te stranke (oko 45 posto) svakako će utjecati na odnose u Banskim dvorima.

Očekivati je da će Karamarko, okuražen neočekivanom izlaznošću članova HDZ-a, u Vladi tražiti bolju poziciju za HDZ, ali i za sebe kao prvog potpredsjednika Vlade. Zasad je ideja izvanrednih izbora otpala iako su se oni kao mogućnost, a zapravo je to više bila prijetnja, najavljivani nakon izbora u HDZ-u. No da će Karamarko tražiti promjene u odnosima u Vladi, pa i u samoj Vladi, vrlo je izvjesno.

Legitimitet za sve poteze

– Osvojeni broj glasova Karamarku otvara širok manevarski prostor u Vladi. Osobno, sklon sam strpljenju i nikada ne bih predlagao izvanredne izbore kao strateški potez, ali da određeni ministri u Vladi, a mislim na one iz redova Mosta, zaslužuju smjenu, to je svakako točno – komentirao je jučer izvor iz vodstva HDZ-a.

Time su se prisnažile izjave Josipe Rimac, članice Predsjedništva, koja je otvoreno najavila rekonstrukciju Vlade, odnosno moguću zamjenu nekih ministara novim igračima. Naši sugovornici u HDZ-u uvjereni su da će Karamarko nakon visoke potpore u HDZ-u imati snage inzistirati na eventualnim smjenama pojedinih Mostovih ministara. Naši sugovornici podsjećaju da HDZ nije stavljao veto na izbore Mostovih ministara, dok je Most to činio HDZ-u, ali smatraju da u skorom roku nisu isključene neke promjene u Vladi. U HDZ-u komentiraju kako je Karamarko nakon visoke potpore na stranačkim izborima dobio legitimitet da povuče bilo koji potez u Vladi.

– Sve dok Karamarko bude osjećao da Vlada ima reformski potencijal, da se povlače reformski potezi, ta će Vlada funkcionirati. Kada i ako osjeti da toga nema, onda će sve biti u njegovim rukama – rekao je naš izvor iz HDZ-a.

Da će Karamarko sada sve karte baciti na gospodarstvo, kako HDZ ne bi potonuo i bio upamćen po nesposobnoj Vladi, jasno je iz njegovih posljednjih izjava u kojima je rekao da je dosta podjela i da ga zanimaju samo reforme. Karamarko priželjkuje i pomlađeni HDZ, odnosno smjenu generacija, pa ostaje vidjeti koliko će se ta njegova želja ispuniti na saboru HDZ-a 28. svibnja.

Iako se visoka izlaznost članova HDZ-a tumači kao velika potpora Tomislavu Karamarku, pojedini sugovornici iz HDZ-a tumače kako u toj izlaznosti treba tražiti i vlastite ambicije šefova županijskih i gradskih organizacija koji su motivirali članstvo da izađe na izbore.

– Budući da su 28. svibnja izbori za stranačka tijela, mnogi će šefovi lokalnih organizacija imati adut da se umile predsjedniku stranke i na taj si način priskrbe koji bod za eventualnu poziciju u tijelima stranke – komentirao je jedan iskusni HDZ-ovac.

Gotovo nestvaran rezultat

I u Karamarkovu izbornom stožeru kažu da im je osvojeni rezultat gotovo nestvaran, ali da treba pričekati još sabor stranke kada će se birati najviša stranačka tijela. U nedjelju je do 15 sati u HDZ-u glasalo oko 20 posto članova, dakle oko 40.000 ljudi. Procjene su bile da će do kraja dana, dakle do 19 sati, biti ukupno 50.000 glasova za Karamarka. No ispalo je da je od 15 do 19 sati glasalo još 50-ak tisuća ljudi i da je broj glasova premašio 90.000. Uz samo jedan posto nevaljanih listića.

>>Karamarko: Hrvatska nas je skupo stajala i nećemo je jednostavno prepustiti demontaži, zaboravu i nestanku

>>Karamarko zahvalio glasačima: Više od 90.000 glasova velika je obveza

Komentara 74

CI
CIPS
13:29 19.04.2016.

Da bi HDZ-ov program došao do izražaja potrebno je most dovesti u red, dotični rade sve da opstruiraju rad vlade. Da nisu možda u talu sa drugom Zokom?

MM
mali mate56
13:29 19.04.2016.

Moraš odmah preuzeti vlast

MM
mali mate56
13:30 19.04.2016.

Partijske lopovske uhljebe koji su cetri godine krali milijarde i zadizili nas sto milijarda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije