Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporazum sa Slovencima - Diplomatskim rječnikom stišava se politička bura oko granice

Rehn izbjegao objasniti 'spoj Slovenije s otvorenim morem'

rehn
Arhiva VL/AFP
Autori: Stojan de Prato, Marija Lovrenc/VLM, Vlado Zagorac
17.09.2009.
u 16:42

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izmijenio je svoj "konačni kompromisni prijedlog" o rješavnanju slovenskoga spora s Hrvatskom i prihvatio slovenski amandman.

BRUXELLES - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, koji je danas u Bruxellesu izišao pred novinare ne bi li sa srbijanskim potpredsjednikom vlade Božidarom Đelićem potpisao sporazum o 100 milijuna eura europske pomoći izvlačenju Srbije iz gospodarske krize, nije želio razjasniti pojedinosti svojega prijedloga od 15.  lipnja.

Ništa nije skriveno 
Njime je, naime, izmijenio svoj "konačni kompromisni prijedlog" o rješavanju slovenskoga spora s Hrvatskom i prihvatio slovenski amandman da se u izrazu "dodir Slovenije s otvorenim morem" riječ "dodir" zamijeni riječju "spoj". Na Večernjakovo pitanje da objasni koja je "dodana vrijednost" riječi "spoj" u odnosu na izvornu inačicu, Rehn je uzvratio nešto posve nevezano:

- Na dvjema je zemljama sada da zaključe sporazum o rješavanju pitanja granice i odblokiranju hrvatskih pristupnih pregovora. Moje razumijevanje jest da postoji sporazum koji bi trebao utrti put tim ciljevima i vrlo sam zadovoljan da su dvije zemlje bile sposobne izgraditi uzajamno pouzdanje i povjerenje, te pronaći put naprijed u tim pitanjima i postići obostrano pobjedničko stanje za obje zemlje, Hrvatsku i Sloveniju - rekao je Rehn.

Upitan je li rješavanje slovenskoga spora oko granice s Hrvatskom uvjet za napredovanje naše zemlje k članstvu u EU švedski premijer i predsjedatelj EU u ovome polugodištu Fredrik Reinfeledt je u Bruxellesu odgovorio:

- Rješavanje pitanja granice između Slovenije i Hrvatske nije nikakav uvjet Europske Unije. Mi samo želimo pomoći koliko god možemo da se odblokiraju zamrznuta pregovaračka poglavlja. Zbog toga pozdravljamo europsko vodstvo koje su pokazali vođe Hrvatske i Slovenije. Naravno da sa strane EU ne postoji nikakav takav kriterij. Sada je već sigurno da će se pregoori ponovno pokrenuti na Mešuvladinoj pristupnoj konferenciji na početku listopada.

Diplomatski je o rješavanju graničnog spora u Virovitici danas govorila i premijerka Jadranka Kosor.
- Napad oporbe samo je dokaz njihove nemoći jer vjerojatno ne mogu prežaliti što smo mi uspjeli obaviti težak posao. Sve je rečeno u mojemu pismu i odgovoru švedskoga predsjedništva, nema ničeg skrivenoga. Sada, kad su pregovori deblokirani, počinjemo pregovore kako bismo riješili granično pitanje. Dakle, ili ćemo se dogovoriti ili ćemo to rješavati na Arbitražnom sudu - kazala je premijerka.

Janša i dalje dvoji
Slovenska oporba i dalje proziva Pahora.

- Uz dokument koji je J. Kosor telefaksom poslala švedskom predsjedništvu EU, postoje još neki - tvrdi čelnik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša i time opravdava što su se njegovi zastupnici suzdržali od glasovanja o deblokadi. Dvojim da smo dobili sve informacije i očito se u pozadini još nešto skriva. Tek će se u idućim tjednima pokazati kakav će biti stvarni prijedlog arbitražnog sporazuma i hoće li se to pogađanje nastaviti na točki na kojoj je stalo u lipnju, kaže Janša.

Ključne riječi

Komentara 290

OB
-obrisani-
17:14 17.09.2009.

▄▀ Fake, poklekli smo bez ispaljena METKA

RA
rakun235
17:24 17.09.2009.

kamocemo,jel ti treba nesto pasjih briketa,mozda prestano lajat.

DU
Deleted user
17:06 17.09.2009.

Usput budi rečeno, Rehn je izgledno sklopio deal sa SLO oko njihovog glasa da opet bude na toj funkciji u novom mandatu. Naime, jasno su mu rekli da neće glasovati za njega ukoliko se ne povinuje! Da ne duljim, ljudi moji treba izaći na ulice i Vladi pod prozore da se stornira ovaj sramotan dogovor gdje je HR već stupila na klackalicu i samo je pitanje KOLIKO ćemo izgubiti ozemlja/mora, a ne da li ćemo izgubiti. Sramota!!! Što su naši pravnici izigravali vodonoše Vladi sve te godine e da bi ih oni poput tetrapaka odbacili ustranu i krenuli se dogovarati na svoju ruku, protivno struci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije