Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon boravka predstavnika EU u glavnom gradu BiH

Rehn iza zatvorenih vrata kritizirao RS

19.02.2006.
u 19:00

MOSTAR - Predsjednik Europske komisije (EC) Jose Manuel Barroso i povjerenik za proširenje Ollie Rehn su tijekom sastanka održanog iza zatvorenih vrata s najvišim dužnosnicima Bosne i Hercegovine iznijeli kritike na račun vlasti Republike Srpske zbog nesuradnje s Haaškim tribunalom te ocijenili da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAP) može zaključiti najranije za godinu dana.

Ocjene nakon subotnjeg sastanka izrečene na konferenciji za novinare tek su naznačile glavne probleme, no javnost je ostala uskraćena za glavni sadržaj razgovora. Kako doznaje Večernjak od sudionika toga razgovora Rehn je otvoreno poručio kako EC nije zadovoljna odnosom Banja Luke prema ICTY zbog neuhićenja ključnih haaških optuženika. Promatrajući kontekst pregovora o približavanju Europskoj ovakva ocjena ne odnosi se međutim samo na manji bosanskohercegovački entitet nego na cijelu državu budući entiteti ne predstavljaju pregovaračku stranu prema EC.

Rehn se time, više nego očekivano, nadovezao na posljednje riječi glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte koja pak jedno govori pred Vijećem sigurnosti UN-a koje može poduzeti konkretne korake a drugo za vrijeme neobveznih turneja po Balkanu. I ona je kao i Rehn istaknuo kako očekuje rezultate suradnje s ICTY. Premijer BiH Adnan Terzić istodobno je svjestan posljedica odnosa Banja Luke ustvrdio kako to na jednak način pogađa Sarajevo, odnosno Mostar.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije