Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

RBA šalje nove izračune konverzije CHF kredita u eurske

RBA će svojim klijentima poslati nove izračune konverzije tih kredita, s nižim kamatnim stopama, bez obzira na to jesu li su već prihvatili konverziju po prvotnom izračunu ili nisu
11. prosinca 2015. u 10:00 1 komentara 725 prikaza
švicarci
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Raiffeisenbank Austria (RBA) objavila je kako će početkom 2016. svojim klijentima, korisnicima kredita u ''švicarcima'' poslati nove izračune konverzije tih kredita, s nižim kamatnim stopama, bez obzira na to jesu li su već prihvatili konverziju po prvotnom izračunu ili nisu.

"RBA je uvjerena da je u izračunu konverzije dosljedno primijenila sve zakonske odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju. Slijedom različitih tumačenja zakona, pritužbi koje su upućene RBA te u interesu dugoročnog odnosa s klijentima, Uprava RBA je donijela odluku da će biti napravljen novi izračun konverzije svim klijentima – potrošačima, i onima koji su prihvatili izračun konverzije i onima koji još nisu prihvatili ponuđeni izračun konverzije", stoji u priopćenju te banke.

Dodaje se i da je i prvotni izračun konverzije napravljen sukladno dosljednoj primjeni zakona o konverziji te da je RBA prilikom izračuna konverzije kredita, sukladno odredbama zakona, uvažila sva smanjenja kamatnih stopa prema namjeni, vrsti i trajanju kredita koji su bili u ponudi uz valutnu klauzulu u eurima, što je potvrdio i ovlašteni revizor. Dakle, kažu iz RBA, izračun konverzije koji je u zakonskom roku poslan korisnicima kredita u švicarskim francima rezultat je dosljedne primjene zakona.

 No "s obzirom na različita tumačenja zakona, na pritužbe klijenata upućenih RBA i orijentaciju na dugoročne odnose s klijentima, Uprava RBA je donijela odluku da će napraviti nove izračune konverzije kredita s valutnom klauzulom u CHF u kredite s valutnom klauzulom u eurima. Obavijest klijentima o novom izračunu konverzije poslana je klijentima na današnji dan, 11. prosinca", navode iz te banke.

U novim izračunima konverzije, RBA će primijeniti niže kamatne stope, odnosno kamatne stope koje se primjenjuju za one klijente koji usmjeravaju svoja redovna primanja na račun u tu banku te će priznavati usklađenja kamatnih stopa koja su se provodila za kredite primarnim klijentima tijekom razdoblja otplate kredita, odnosno od datuma isplate kredita do 30. rujna ove godine.

RBA će nove izračune konverzije, zajedno s aneksima ugovora, klijentima poslati preporučenom poštom na prijavljene kućne adrese u prvoj polovini siječnja 2016., a dužnici imaju na raspolaganju 30 dana za prihvaćanje novog izračuna konverzije. Taj novi rok počinje teći od dana primitka preporučene pošte, a iz RBA ističu i kako će sve troškove novog izračuna konverzije snositi sama banka.

>>Udruga Franak od Bandića traži gradski prostor

>>Članovi Udruge Franak blokirali rad poslovnice Sberbanke u Varšavskoj

Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju
  • kaco:

    rba je znači prekoračila zakonski rok (nema veze što su u roku poslali konverziju jer je ona bila suprotna zakonu), stoga moraju se uračunati i zatezne kamate,kazna ,etc...