Naslovnica Vijesti Svijet

Ratko Perić ispunio uvjete za mirovinu, Papa bira novog biskupa u Mostaru

Od 1993. preuzeo je sve breme Crkve u Hercegovini
04. veljače 2019. u 08:35 7 komentara 1864 prikaza
Ratko Perić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zacijelo nije slučajno da se vrijeme odlaska u mirovinu biskupa mons. Ratka Perića preklopilo s procesom približavanja službenom statusu Međugorja koje je upravo najvećim dijelom obilježilo njegov mandat. Prije dva dana, na blagdan Svijećnice 2. veljače mostarsko-duvanjski biskup i upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić napunio je 75. godina i ispunio kanonske uvjete za mirovinu, stavivši na raspolaganje svoj mandat papi Franji. A taj mandat, koji je započeo 29. svibnja 1992. kada je zaređen za biskupa koadjutora ondašnjem mostarskom biskupu mons. Pavlu Žaniću, doista nije bio lagan.

Alojzije Stepinac Falsificiranje povijesti Stepinčevo pismo papi kojim SPC osporava njegovu kanonizaciju obična je krivotvorina

Došavši u punini na katedru mostarskog biskupa 24. srpnja 1993. on je na svoja pleća preuzeo sve breme Crkve u Hercegovini, koje je najteže bilo na dvama područjima – tzv. hercegovačkom slučaju i međugorskom fenomenu. I jedan i drugi povezani su s franjevcima, koji su se kroz povijest brinuli i o duši i o tijelu hercegovačkog puka koji je s fratrima kroz stoljeća srastao kao prst s noktom i svatko tko bi krenuo u odvajanje toga zajedništva možda u početku nije bio svjestan da dijeli dijete od majke ili oca od obitelji.

Izuzetno obrazovan, čvrste vjere i kamenih gena (premda je rođen u Rovišću kraj Bjelovara), pastoralno nadahnut i s evanđeoskim žarom, biskup Perić krenuo je iskorjenjivati „crkveni neposluh“ (hercegovački slučaj) i „dogmatsku zabludu“ (međugorski fenomen). Kuražu i snagu apostolskog autoriteta stavio je ispred volje naroda, zanemarivši njegov „sensus fidei“ (nadnaravan osjećaj vjere cjelokupna puka – op.), pa je polugama vlasti odlučio slamati otpor upravo ondje gdje nije trebalo nastupati silom nego blagošću, a umjesto strogoće propovijedati ljubav i milosrđe. Sudbina tako ispravnim ljudima kao što je biskup Perić često priredi „festival paradoksa“. Tako je on neposredno prije odlaska iz svoje biskupije lani dobio „biskupa podstanara“, i to upravo za Međugorje koje je time došlo pod vatikansku upravu.

Vjekoslav Huzjak nesreća kod lipovljana Oglasio se i biskup Huzjak: Upucao kolegu lovca u lovu

Upravo ono čemu je biskup Perić težio cijelo vrijeme – staviti Međugorju vatikanske uzde – dogodilo se na njegovu odlasku. Ne kako bi se zaustavilo i zauzdalo međugorski fenomen, nego upravo suprotno, kako bi Međugorje dobilo zamah i prepoznatljivost u svijetu. To će se najbolje očitovati u papinu imenovanju Perićeva nasljednika, kojemu će prva zadaća biti izgradnja mostova koji su se za Perićeva mandata porušili.

>>Pogledajte video: Papa Franjo

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar dr._Vrapčello
  dr._Vrapčello:

  Površan članak i pun netočnosti.

 • pax5:

  Smrknuto lice naših biskupa i pravoslavnih sveštenika uvijek me plaše,čast izuzecima....Oni su prvi koji bi trebali nositi Radosnu vijest....zbog toga još tužnije....

 • Avatar Časnik2
  Časnik2:

  ...rođo Ratko nije imao smisao za biznis! Živeli jarani!