Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ratifikacija Konvencije nije bila dio HDZ-ovog programa'

Maletić napominje kako ratifikacija nije spomenuta niti jednom riječju
17. ožujka 2018. u 18:35 128 komentara 5063 prikaza
Ivana Maletić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić poručila je danas, kao voditeljica radne skupine za izradu izbornog programa HDZ-a u 2016., da ratifikacija Istanbulske konvencije nije dio tog programa niti je bila izborno obećanje, kako su pisali neki mediji.

Andrej Plenković u Stonu 'Nema potrebe' Plenković: Nema unutarstranačkog referenduma o Istanbulskoj konvenciji

Naime, na 94. stranici HDZ-ova programa nalazi se paragraf koji glasi: „Hrvatsko je društvo suočeno s problemom nasilja u obitelji. Osigurat ćemo veći broj skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja te im omogućiti zaštitu i odgovarajuću pravnu i financijsku pomoć. Smatramo apsolutno neprihvatljivim bilo kakav oblik fizičkog, psihičkog ili seksualnog nasilja te ćemo značajno unaprijediti sustav prevencije i zaštite od svih oblika nasilja kroz institucije i potporu udrugama civilnog društva čije je djelovanje usmjereno na to područje. U potpunosti ćemo ispuniti obveze prema Istanbulskoj konvenciji koja je za Republiku Hrvatsku stupila na snagu 2014. Konvencija sadrži područja prevencije, zaštite od progona, kao i temeljne mjera nadzora provođenja propisa.“

Maletić napominje kako ratifikacija nije spomenuta niti jednom riječju upravo zato što je radna grupa za izradu Programa smatrala da je Konvenciju u dijelu mjera za zaštitu žena od nasilja neophodno u potpunosti primjenjivati te uvesti i dodatne zaštitne mehanizme, međutim zbog sporne rodne ideologije, koja se Konvencijom uvodi, daljnji korak - ratifikacija - nije naveden.

Ivana Maletić
1 / 25
Noćni marš u Zagrebu

Maletić kaže spornu ističe i definiciju roda u članku 3b. i točka 53. Pojašnjavajućeg izvješća u kojoj je navedeno: „Određene skupine pojedinaca mogu doživjeti diskriminaciju i na temelju rodnog identiteta, što jednostavno rečeno znači da rod s kojim se poistovjećuju nije u skladu sa spolom koji im je dodijeljen pri rođenju. To uključuje skupine osoba kao što su transrodne ili transseksualne osobe, transvestiti i ostale skupine osoba koje ne odgovaraju onom što je društvo utvrdilo da pripada kategorijama „muško“ ili „žensko“…“.

"Iz ove točke Pojašnjavajućeg izvješća jasno je da definicija roda u Konvenciji pojedince, koje (i to apsolutno nitko ne spori) treba zaštiti od nasilja i u društvu razvijati atmosferu prihvaćanja i razumijevanja, uvodi kao univerzalnu vrijednost i daje poruku svima da se rod bira i nije u skladu sa spolom. Po tome se trebaju utvrđivati politike – članak 6. Konvencije i obrazovni programi – članak 14. Konvencije", navodi Maletić.

Davor Bernardić 'Zašto nas dijeliti?' Bernardić otkrio u kojem slučaju SDP neće prihvatiti ratifikaciju Istanbulske konvencije Davor Ivo Stier Davor Ivo Stier: 'Zašto bi zastupnik HDZ-a u Saboru imao manje slobode nego u EP-u' Traže odgodu ratifikacije Utemeljitelji HDZ-a Zadarske županije traže unutarstranački referendum o Istanbulskoj konvenciji
POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar Jana
    Jana:

    Plenkoviću tebi je važna retifikacija IK da bi zadovoljio HNS i razne udruge LGBT, BABE i Brisel. Ljudima u HRVATSKOJ poplava SVAKE GODINE se šire i ulaze već u kuće i umjesto da ste gradili brane da spasite te ljude ... prikaži još!de koje svaku godinu proživljavaju tragediju vi se bavite IK . Sramite se . LAŽETE da će ženama biti bolje. . Čitajte crnu kroniku Italije, Francuske , Njemačke koje su davno usvojili tu konvenciju. a ženama nije ništa bolje . Lažete da se neće uvesti RODNA IDEOLOGIJA.

  • stefj:

    Dva su razloga za potpisivanje konvencije - EK naredila, a Plenković Hrvatsku ionako podređuje vlastitim ambicijama, tako da mu je tu cilj jasan - bodovi da se pokaže pred EK.... Drugo je to što je ekonomija gadno podbacila, pa onda ... prikaži još! treba promijeniti temu, pa da baš svaki put nisu Ustaše, sad je konvencija... Interesantno je da je Plenkoviću bilo lakše cijeli HDZ odvesti skroz lijevo, lakše nego probati se probiti kroz neku drugu stranku, SDP na primjer....