Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nema potrebe'

Plenković: Nema unutarstranačkog referenduma o Istanbulskoj konvenciji

Andrej Plenković u Stonu
Grgo Jelavić/Pixsell
17.03.2018.
u 15:04

Naglasio je kako prihvaćanje konvencije nece imati učinka na naš pravni poredak u smislu da se priznaju istospolni brakovi i u smislu da u naš obrazovni sustav uvodimo u nastavne programe seksualni sadržaji.

Unutarstranački referendum o Istanbulskoj konvenciji u HDZ-u se neće dogoditi.

- Nema nikakve potrebe za bilo kakvim unutarstranačkim referendumom. Ne postoji nikakav dokument HDZ-a u bilo kojoj fazi odkad postoji ova konvencija koji bi rekao da je HDZ protiv. To je temeljno. Mislim samo da moramo još malo pojasniti na županijskoj razini našim organizacijama bit konvencije, a to je još jednom ponavljam za cijelu javnost, smisao ove konvencije Vijeća Europe zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji te otkloniti sve ove teme koje su u eteru, a ne stoje - istaknuo je Plenković.

Naglasio je kako prihvaćanje konvencije nece imati učinka na naš pravni poredak u smislu da se priznaju istospolni brakovi i u smislu da u naš obrazovni sustav uvodimo u nastavne programe seksualni sadržaji.

Andrej Plenković u Stonu
1/17

-To su sve netočnosti. Nema nikakve pravne obveze koje bi hrvatska preuzimala. Tako da mi se čini bezrazložan ovaj nekakav strah od nadzornoga tijela jedne konvencije koji se zove Grevio. Pa veliki broj ključnih najvažnijih konvencija u konvencijiskom sustavu Vijeća Eeurope ima nadzorno tijelo. U krajnjoj liniji Europski sud za ljudska prava je sud ali je također i nadzor provedbe konvencije o borbi protiv korupcije, torture, nehumanog i ponižavajućeg ponašanja. Ima takvih tijela koliko hoćete, Hrvatska je stranka tih konvencija i nitko se ne uzrujava. Što se tiče samoga pojma roda i rodnoga identiteta postoji u našem zakonodavstvu već desetak godina i ne vidim što bi to dodatno mogla isproblematizirati jedna konvencija čija je svrha duboko kršćanska - poručio je Plenković koji je danas u Malom Stonu na Danima kamenica.

Susreo se s ribarima i školjkašima koji su se požalili na probleme poput predatora poput orade koja im pričinjava velike štete. Govorilo se o novim tehnološkim rješenjima ali i konkretnim potporama.

 

Komentara 109

Avatar sucateen
sucateen
15:50 17.03.2018.

A šta to novo piše u Istambulskoj konvenciji što već ne pokrivaju postojeći Hrvatski zakoni i Ustav. Zanima me.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
16:16 17.03.2018.

Jeli se neko sjetio - Referendumi o ljdskim pravima zabranjeni ustavom - nistavni po UN i svamom drugom zakonodavstvu?

I1
ing-12345
15:21 17.03.2018.

Plenkovć je samo još jedan u nizu hrvatskih izdajnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije