Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Nema unutarstranačkog referenduma o Istanbulskoj konvenciji

Naglasio je kako prihvaćanje konvencije nece imati učinka na naš pravni poredak u smislu da se priznaju istospolni brakovi i u smislu da u naš obrazovni sustav uvodimo u nastavne programe seksualni sadržaji.
17. ožujka 2018. u 15:04 109 komentara 3151 prikaza
Andrej Plenković u Stonu
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Unutarstranački referendum o Istanbulskoj konvenciji u HDZ-u se neće dogoditi.

Andrej Plenković Plenkovićeva interpretacija U izjavi će pisati: Konvencija ne sadrži rodnu ideologiju

- Nema nikakve potrebe za bilo kakvim unutarstranačkim referendumom. Ne postoji nikakav dokument HDZ-a u bilo kojoj fazi odkad postoji ova konvencija koji bi rekao da je HDZ protiv. To je temeljno. Mislim samo da moramo još malo pojasniti na županijskoj razini našim organizacijama bit konvencije, a to je još jednom ponavljam za cijelu javnost, smisao ove konvencije Vijeća Europe zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji te otkloniti sve ove teme koje su u eteru, a ne stoje - istaknuo je Plenković.

Naglasio je kako prihvaćanje konvencije nece imati učinka na naš pravni poredak u smislu da se priznaju istospolni brakovi i u smislu da u naš obrazovni sustav uvodimo u nastavne programe seksualni sadržaji.

Andrej Plenković u Stonu
1 / 17
Andrej Plenković u Stonu

-To su sve netočnosti. Nema nikakve pravne obveze koje bi hrvatska preuzimala. Tako da mi se čini bezrazložan ovaj nekakav strah od nadzornoga tijela jedne konvencije koji se zove Grevio. Pa veliki broj ključnih najvažnijih konvencija u konvencijiskom sustavu Vijeća Eeurope ima nadzorno tijelo. U krajnjoj liniji Europski sud za ljudska prava je sud ali je također i nadzor provedbe konvencije o borbi protiv korupcije, torture, nehumanog i ponižavajućeg ponašanja. Ima takvih tijela koliko hoćete, Hrvatska je stranka tih konvencija i nitko se ne uzrujava. Što se tiče samoga pojma roda i rodnoga identiteta postoji u našem zakonodavstvu već desetak godina i ne vidim što bi to dodatno mogla isproblematizirati jedna konvencija čija je svrha duboko kršćanska - poručio je Plenković koji je danas u Malom Stonu na Danima kamenica.

Susreo se s ribarima i školjkašima koji su se požalili na probleme poput predatora poput orade koja im pričinjava velike štete. Govorilo se o novim tehnološkim rješenjima ali i konkretnim potporama.

Plenković Milan Ivkošić HDZ-ova bijeda iznad naroda, 
pape, biskupa, znanstvenika Gordan Jandroković Gordan Jandroković: 'Ne vjerujem u raslojavanje u HDZ-u zbog IK, članovi vrlo otvoreno razgovaraju' Andrej Plenković Prijepori s crkvom HDZ-u je stranačka stega ispred Crkve

 

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • Avatar sucateen
  sucateen:

  A šta to novo piše u Istambulskoj konvenciji što već ne pokrivaju postojeći Hrvatski zakoni i Ustav. Zanima me.

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Jeli se neko sjetio - Referendumi o ljdskim pravima zabranjeni ustavom - nistavni po UN i svamom drugom zakonodavstvu?

 • ing-12345:

  Plenkovć je samo još jedan u nizu hrvatskih izdajnika.