Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor o povjerenju ministru

Rasprava do iza ponoći: Zaiskrilo između Kujundžića i oporbe, pale teške riječi

Rasprava o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/15
17.10.2019.
u 06:44

Oporba osam sati napadala Kujundžića zbog neodrživog stanja u zdravstvenom sustavu, a branila ga je parlamentarna većina i sam premijer Plenković.

Saborska rasprava o prijedlogu opoziva ministra zdravstva Milana Kujundžića završila je u četvrtak nešto poslije ponoći, nakon što je osam sati oporba napadala Kujundžića zbog neodrživog stanja u zdravstvenom sustavu, a branila ga je parlamentarna većina i sam premijer Andrej Plenković koji je poručio da će Kujundžić ostati ministar u njegovoj vladi. 

Davor Vlaović (HSS)  upozorio je da zdravstveni sustav nije održiv i jednako dostupan u svim dijelovima Hrvatske. Opstanak takvog sustava, istaknuo je, spašava od kolapsa jedino medicinsko osoblje svojim iznimnim trudom i zalaganjem. Nedopustivim je ocijenio da se štedi čak i na odorama koje osoblje ponekad samo mora kupovati.  

Rasprava o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću
1/14

U raspravi u kojoj je oporba prozivala ministra zdravstva zbog izostanka reformi, na trenutke je zaiskrilo između Kujundžića i oporbenih zastupnika kojima on nije ostao dužan.  

Uzvraćajući na kritike bivšeg ministra rada u SDP-ovoj vladi Miranda Mrsića koji ga je nazvao političkom kukavicom,  Kujundžić  ga je upitao je li mu supruga podmirila porezni dug državi. Mrsić je odgovorio da njegova obitelj državi nije ostala dužna ni kune, a Kujundžiću poručio da ga se premijer Andrej Plenković odrekao u trenutku kada nije prihvatio dodatak kolektivnom ugovoru koji je Kujundžić parafirao. Mrsić je ustvrdio i da ministar zdravstva zapravo ne uživa Plenkovićevo povjerenje, ali ga je premijer danas u Saboru branio da bi sačuvao stabilnost Vlade uoči izbora. 

Kujundžić je ušao u polemiku i s  Ankom Mrak Taritaš (Glas) koja ga je okarakterizirala kao osobu koja ne bi mogla voditi ni kućni savjet. Uzvratio joj je kako je bolje da kuće ne spominje, aludirajući na preplaćenost obnove poplavljenih kuća u Gunji u vrijeme njezina ministarskog mandata. 

 

HSS-ova Krešu Beljaka Kujundžić je pak pozvao da dođe u Kliničku bolnicu Dubrava, jer mu u Saboru ne smije postavljati dijagnozu i to nakon što mu je Beljak rekao da bi  "želio biti najveći vitez još od kralja Tomislava".

Damjan Vucelić (Živi zid) ustvrdio je da je ministar Kujundžić tihi grobar hrvatskog zdravstva koje zapravo vodi u privatizaciju pa će se moći liječiti samo oni koji budu za to imali novca.

Prethodno, tijekom rasprave, Kujundžiča je branio premijer Plenković  poručivši kako on "predano radi na osiguranju kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite" te će ostati ministar u njegovoj Vladi.

Oporbeni prijedlog za opozivom ministra zdravstva inicirao je Most uz potporu 32 saborska zastupnika, a o povjerenju Kujundžiću Sabor bi trebao glasovati u petak. 

Komentara 57

Avatar dr._Vrapčello
dr._Vrapčello
07:26 17.10.2019.

Jada od oporbe...

CE
cenzura
07:46 17.10.2019.

"Oporba" svu svoju energiju troši samo na pokušaje rušenja i destrukcije (Isto kao u SAD-u). Niti jednog konkretnog, pametnog, dobrog predloga za poboljšanje bilo čega. Sunjam ga su ih za to njihovi gasači birali.

DU
Deleted user
07:49 17.10.2019.

Pratio sam tu oporbenu lakrdiju do 22:30. Tu je i mene izdalo moje strpljenje i razina spremnosti slušanja kretenizama iz Mosta, HSS i SDP-a. Odbojno, odvratno i nedostojno jednog Parlamenta. Možemo, smijemo i moramo imati razlićita mišljenja o mnogim stvarima.. To je temelj demokracije. Ali, mora se imati i način argumentirano i civilizirano to artikulirati. Ovako je sve od strane oporbe izgledalo na zakon džungle i njegovih stanovnika. Silovanje demokracije i parlamenta za niske (ne)ljudske pobude, laž, podmetanje i ismijavanje i demokracije i parlamenta i biračkog tijela. U bilo kojoj od cviliziranih zemalja svijeta ovo ne bi prolazilo. Ne u ovom obliku. U zadnjih 45 godina pogledao sam mnoge rasprave u Parlamentima, Njemačke, Austrije, Belgije, Francuske, Švicarske - nigdje nikada niti u začetnici nije bilo ovakve lakrdije nekoliko manijaka s krivo shvaćenom demokracijom. I sad piše da je "zaiskrilo" između ovog ili onog. Mediji u osudi ovakvog slorabljenja demokracije u Parlamentu nisu ništa različiti od onih koje sam već opisao. Parlament zajedno s takvima pretvaraju u ratni rov, gdje se pokuša ubijati - samo još nisu uveli oružje i streljivo u Saborske klupe. Nastavak ovakih lakrdija i silovanja demokracije u Saboru isto pak više ne može ni to isključiti. Sramotno da sramotnije više ne može biti. Takvom načinu silovanja demokracije ostaje od razumnih ljudi samo jedno. Pokazati odredjeni prst i jedne i druge ruke. Kao priznanje "rada"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije