Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Raketa Vega lansirala “disko-satelit”

Vega bi uskoro mogla zamijeniti ruske rakete koje još uvijek prevoze europske satelite
13. veljače 2012. u 22:09 1 komentara 4 prikaza
Raketa Vega
Foto: AFP/PIXSELL

Europljani su u ponedjeljak iz svemirske luke Kourou u Francuskoj Gvajani u nebo poslali još jednu važnu letjelicu koja bi nam trebala pomoći u boljem razumijevanju našega okruženja. Raketa Vega, visoka 30 metara, krenula je na svoj prvi let u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu. Dizajnirana je kako bi lansirala satelite čija težina ne prelazi 2,5 tone, a na svom prvom putovanju ponijela je devet istraživačkih letjelica zajedno s onom namijenjenoj proučavanju Zemljine privlačne sile i rotacije te njihova utjecaja na Svemir.

To je ujedno i najveći satelit lansiran u ponedjeljak na Vegi koji nosi ime Lares (Laser Relativity Satellite). Težak je 400 kilograma, razvila ga je Talijanska svemirska agencija (ASI), a izgledom podsjeća na futurističku diskokuglu. Ostali sateliti “na leđima” europske rakete znatno su manji od Laresa i teže tek nešto više od kilograma. Vega je opremljena i senzorima koji će sve podatke u kontrolni centar slati u realnom vremenu.

Države članice Europske svemirske agencije (ESA-e), zajedno s nekim privatnim kompanijama, u ovaj su projekt investirale više od milijardu eura. Zahvaljujući Vegi, ESA će imati bolju kontrolu nad svojim svemirskim projektima, a svi vrijedni podaci koji se prikupe u svemiru pogodovat će izravno europskom gospodarstvu.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Ugo Kajvez:

    Prvo treba ovo pogledati ..... . \"Comparison of orbital launch systems\"