Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europa u akciji

Raketa Vega lansirala “disko-satelit”

Raketa Vega
AFP/PIXSELL
13.02.2012.
u 22:09

Vega bi uskoro mogla zamijeniti ruske rakete koje još uvijek prevoze europske satelite

Europljani su u ponedjeljak iz svemirske luke Kourou u Francuskoj Gvajani u nebo poslali još jednu važnu letjelicu koja bi nam trebala pomoći u boljem razumijevanju našega okruženja. Raketa Vega, visoka 30 metara, krenula je na svoj prvi let u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu. Dizajnirana je kako bi lansirala satelite čija težina ne prelazi 2,5 tone, a na svom prvom putovanju ponijela je devet istraživačkih letjelica zajedno s onom namijenjenoj proučavanju Zemljine privlačne sile i rotacije te njihova utjecaja na Svemir.

To je ujedno i najveći satelit lansiran u ponedjeljak na Vegi koji nosi ime Lares (Laser Relativity Satellite). Težak je 400 kilograma, razvila ga je Talijanska svemirska agencija (ASI), a izgledom podsjeća na futurističku diskokuglu. Ostali sateliti “na leđima” europske rakete znatno su manji od Laresa i teže tek nešto više od kilograma. Vega je opremljena i senzorima koji će sve podatke u kontrolni centar slati u realnom vremenu.

Države članice Europske svemirske agencije (ESA-e), zajedno s nekim privatnim kompanijama, u ovaj su projekt investirale više od milijardu eura. Zahvaljujući Vegi, ESA će imati bolju kontrolu nad svojim svemirskim projektima, a svi vrijedni podaci koji se prikupe u svemiru pogodovat će izravno europskom gospodarstvu.

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
23:01 13.02.2012.

Prvo treba ovo pogledati ..... . \"Comparison of orbital launch systems\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije