Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZNO U PROMETU

Putujete tijekom vikenda? HAC upozorava: Mogući su orkanska bura ili snježni zapusi

Zimski uvjeti na cestama diljem Like
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/3
01.12.2023.
u 15:55

"Vaša sigurnost je i u vašim odlukama. Ne donosite nepromišljene odluke", pišu iz Hrvatskih autocesta.

Uoči predstojećeg vikenda, Hrvatske autoceste (HAC) uputile su građanima važno upozorenje u vezi s očekivanim meteorološkim uvjetima. Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), tijekom vikenda se predviđa pojava susnježice i snijega, posebice u gorskim područjima Hrvatske. S obzirom na te uvjete, HAC apelira na dodatan oprez u prometu.

- Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti, kao i prognoza za mikrolokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta. Međutim, vaša sigurnost je i u vašim odlukama. Ne donosite nepromišljene odluke. Primjerice, ako je na Ziru sunčano, a dionica od Svetog Roka je zatvorena - postoji valjani razlog zašto je tako. Moguća je ili orkanska bura ili snježni zapusi…. Nepoštivanjem ograničenja dovodite u opasnost sebe i druge koji u neprohodnim uvjetima kreću u spašavanje (radnici HAC-a, HGSS, policija i hitni medicinski timovi) i izlažu svoje živote kako bi spasili vas - piše HAC, koji upozorava vozače da na put ne kreću bez adekvatne zimske opreme. 

- Dok traju snježne padaline, brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti. Ne zaustavljajte vozilo na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, stanite na odmorištu. Oprez zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela. Ne pretječite ralicu - navode dalje iz HAC-a.

Iz HAC-a mole sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na mrežnoj stranici www.hac.hr ili www.hak.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu, sve obavijesti šalju se putem prometnog servisa HAK-a, stoga je važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO  Prosvjednici i dalje blokiraju cestu kod Županje: Poručili da ne žele na sastanak u Zagreb

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije