Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krvavi dan

Dvoje mrtvih i četvero ranjenih u sukobima na Krimu!

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/11
18.03.2014.
u 23:01

Pripadnik proruske paramilitarne grupe je ubijen, a još dvojica su ranjena u snajperskoj pucnjavi na ulicama Simferopolja.

Pripadnik proruske paramilitarne skupine je ubijen, a još dvojica su ranjena u snajperskoj pucnjavi na ulicama Simferopolja, glavnog grada odcijepljenog Krima, javljaju lokalni mediji.

Proruska paramilitarna jedinica napadnuta je dok je tražila proukrajinske militante, čije su prebivalište odali susjedi, tvrdi novinska agencija Kryminform pozivajući se na izvor u policiji. "Tada je jedan član paramilitarne grupe ubijen, a dvojica su ranjena“, rekla je osoba iz policije dodavši da je incident možda bio unaprijed smišljena provokacija.

Ubijen jedan ukrajinski časnik

Prije u toku dana ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je kako je jedan ukrajinski časnik ubijen, a još dvojica su ranjena nakon ruskog upada u vojnu bazu u predgrađu Simferopolja. Mlađi časnik ubijen je dok je bio na dužnosti u bazi, gdje je ranjen i drugi. Trećem su časniku ozlijeđeni noga i glava nakon što su ga pretukli željeznim šipkama.

Muškarci obučeni u ruske vojne uniforme bez oznaka podigli su oružje i prijetili da će zapucati na novinare kada su se približavali vratima vojne baze na Krimu u Barčarsaraju, piše Guardian. Kapetan ukrajinske mornarice, Aleksandr Krotov, je iz baze telefonski rekao da je ona većim dijelom u rukama Rusa i proruskih snaga s Krima, no on i još 14 časnika su već 19 dana zatvoreni u svojim uredima. - Ukoliko napustimo urede, nećemo se moći vratiti natrag - kazao je Krotov i dodao kako su ih snage koje su zauzele bazu zastrašivale i prijetile da će ih ozlijediti. - Na toalet možemo ići samo uz pratnju naoružanog čuvara, a prijetili su nam da će nas ubiti - rekao je Krotov.

Ukrajinski vojnici smiju pucati

Ukrajinski premijer izjavio je da je sukob prerastao iz političkog u vojni. Prijelazni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov je kazao kako je vojska dobila dozvolu korištenja oružja kada se nalaze u opasnosti. Incidenti su uslijedili nakon što je u Moskvi ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao priključenje poluotoka Krima.

Ondje se nalaze i ukrajinska i ruska vojska, a ministar obrane Ukrajine poručio je da je odcjepljenje nelegalno te da se vojska neće povući. Krimski parlament zahtijeva odlazak ukrajinskih vojnika. Vlada u Kijevu ne priznaje "referendum" na kojem je u nedjelju 97 posto stanovnika glasovalo za odcjepljenje od Ukrajine i priključenje Rusiji. Današnji sukob dviju strana prvi je nakon veljače kada su proruske snage preuzele kontrolu nad Krimom.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

>> Putin priznao Krim, Zapad uveo sankcije

>> Rusija napala Šimonovića: Pristran je i neobjektivan

Komentara 346

IS
istinaisamoistina
13:10 18.03.2014.

Alo vecernji kaj sutite! Nemozete jos zatvoriti usta od cudjenja kako je napokon netko rekao istinu amerikancima i ovoj jadno eu rusevini.kako to npr. palestina nemoze se odcijepiti, kako to kosovo moze, kako to krim nemoze, kako to baskija nemoze itd.Na osnovu kakvih principa to amerikanci odlucuju (su odlucivali)?

IS
istinaisamoistina
13:22 18.03.2014.

Matija22, gluposti pises, koliko je Putinova vojska do sad ispalila metaka ili poslagala balvana okolo Krima. Putin ne brani ruski narod jer ga netko bije na Krimu nego postuje volju naroda biti u federaciji sa Rusijom. Kuda bi stigli dada poput ukrajine krenemo na silu mijenjati vlasti po cijelome svijetu? Covjek lijepo govori da nesmije vise vladati zakon jaceg kakav amerikanci podrzavaju nego demokratski.

KI
Kissinger
13:21 18.03.2014.

gledao sam i slušao njegov govor.nema se tu šta dodavati ili oduzimati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije