Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Putin gigantskim projektom pod svoj nadzor stavlja Arktik

Počinje izgradnja Vostok Oila kojim će vađenjem nafte i plina svake godine uvećavati BDP za dva posto
27. studenoga 2020. u 18:19 12 komentara 5325 prikaza
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Ruski naftni gigant Rosnjeft obavijestio je jučer predsjednika Vladimira Putina o početku realizacije megaplana Vostok Oil na Arktiku, koji je usmjeren na iskorištavanje ogromnih naftnih i plinskih resursa na području oko Sjevernog pola. Dio je to šireg ruskog energetskog plana koji uključuje i državnu atomsku agenciju Rosatom. Rusija se odlučila na ovakav plan iako su sve intenzivniji napori u Europi da se drastično smanje emisije stakleničkih plinova ponajprije smanjenjem korištenja fosilnih goriva.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19 PODRŽAO VLADU I STOŽER Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera

Investicija 111 milijardi dolara

– Veliko mi je zadovoljstvo što mogu izvijestiti o počeku praktične implementacije projekta. Istraživanje i eksploatacija u skladu s našim prethodno utvrđenim rasporedom – rekao je Putinu Rosnjeftov čelni čovjek Igor Sečin na sastanku u Moskvi. Sečin, inače jedan od ljudi najvećeg Putinova povjerenja, najavio je i kako je dovršena projektna faza 770 km dugog naftovoda i pripadajuće luke.

Rusija se ipak oslanja na rastuću globalnu potražnju za energentima iako je svjesna da će nafta i ugljen postupno biti zamjenjivani. Rusima je očito daleko važnija stabilnost i prednost koju nude naftni i plinski resursi nego očuvanje arktičkog okoliša. U veljači je Sečin javno obećao Putinu kako će se planom stvoriti nova velika naftno-plinska pokrajina na sibirskom poluotoku Tajmir, najsjevernijoj točki Azije. Projekt u cijelosti podrazumijeva investiciju od 111 milijardi dolara, dva aerodroma i 15 industrijskih naselja. Svime time moralo bi se stvoriti 130.000 radnih mjesta te će se omogućiti pristup rezervama nafte u količini od oko pet milijardi tona.

– Samo izgradnja projekta zahtijeva 400.000 radnika – rekao je Sečin.

Ovaj gigantski projekt privlači pozornost i stranih ulagača. Prošlog je vikenda Rosnjeft prodao udio od 10 posto singapurskoj Trafigura grupi, a ima interesa i indijskih ulagača. Ovo također nije nelogično, i Indija i Kina, ispod koje se Singapur nalazi, veliki su potrošači energenata zbog visoke industrijaliziranosti.

Šef Rosnjefta Sečin očekuje da će projekt proizvoditi stotinu milijuna tona nafte godišnje, a to bi svake godine trebalo dva posto uvećati ruski BDP. Uz ogromnu ekonomsku dobit njime bi se dodatno ojačala i geostrateška pozicija Rusije.

Rekao je i kako će se do 2024. godine 30 milijuna tona nafte poslati s Arktika kroz Sjeverni morski put kojim je moguće spojiti Atlantski i Tihi ocean. Istodobno, ubrzava se razvoj plutajuće nuklearne elektrane koja bi mogla funkcionirati i u arktičkim uvjetima, najavio je šef ruske atomske agencije Rosatom Kiril Komarov.

– Trenutačno radimo na novom projektu kojim želimo optimizirati našu plutajuću elektranu. Razmišljamo o razvoju dvije verzije, jedne za Arktik i jedne za tropske uvjete kako bismo mogli takvu elektranu slati u različite zemlje s različitim klimama, a gdje nas posebice zanima ne samo dobivanje električne energije već i desalinizacija vode što je rješenje za zemlje s visokim temperaturama – rekao je Komarov. U cijelom tom nizu vijesti iz Rusije vezanom za Arktik je i jedna koja govori o tome da se namjerava izgraditi i čeličana vrijedna 2,2 milijarde dolara iz koje bi se opskrbljivalo brodogradilište Zvezda. I to je također najavio Igor Sečin u razgovoru s Putinom. Planira se da bi ta čeličana koja bi bila smještena u zaljevu Suhodol godišnje proizvela milijun i pol tona čeličnog lima i cijevi. Brodogradilište Zvezda gleda se upravo kao ključni projekt u dobivanju na važnosti Sjevernog morskog puta kao ključnog arktičkog prijevoznog koridora za naftu, ugljen i komercijalni brodarski prijevoz. Sečin je od Putina zatražio pomoć u stvaranju infrastrukture, gradnju cesta i smještajnih kapaciteta jer bi za gradnju čeličane bilo potrebno 1500 ljudi.

Šunka PROVJERITE HLADNJAKE Kupci, oprez! Zbog povišene količine bakterija povlači se ova šunka

Most od 6700 km do Kanade

Sve ovo utemeljeno je na Strategiji za razvoj ruske arktičke zone i pripadajuće nacionalne sigurnosti do 2035. godine koja je usmjerena razvoju ruskog dijela Arktika. Osovina je tog razvoja murmanska oblast s pripadajućom ključnom lukom Murmansk. Još je 2007. Rusija napravila plan Arktički most koji bi povezivao Murmansk s kanadskom lukom Churchill, bila bi to ruta duga 6700 km. Sam Murmansk ima ambiciju postati arktičkim glavnim gradom, što je inicijativa koju su njegovi čelnici predstavili prošle godine. Brodogradnja i transport gledaju se kao ključne grane uz eksploataciju nafte i ribe, no kao veliki problem ističe se depopulacija. Sečinov plan je ujedno i plan oživljavanja područja koje trpi negativne demografske trendove. Zato je do 2035. potrebno stvoriti novih 200.000 radnih mjesta u tom području koje obuhvaća nekoliko oblasti i ruskih republika. Murmansk se u tom kontekstu gleda kao ključna luka kroz koju će prolaziti azijska, većinom kineska roba prema Europskoj uniji. Korak dalje je pretvoriti Murmansk u opće transportno središte što bi uključivalo i gradnju aerodroma, ali i povećanje razine sigurnosti, odnosno poboljšanje lokalnih vojnih snaga.  

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
  • Maksi235:

    Jedini pravi lider u današnje doba.

  • Guravac_Goran:

    Ma glupost , bolje da je Putin otvorio kliniku za promjenu spola , obavljanje abortusa , agenciju za istospolno posvajanje djece , ured za ravnopravnost rasa , butik za osobe koje se oblace u suprotni spol , kliniku za plasticne ... prikaži još! operacije , tvornicu botoksa i naravno pustit neogranicen broj muslimanskih ili meksikanskih migranata , ....kako stvari stoje slobodni svijet , i demokratske zemlje , same sebe unistavaju , kad predvodnik slobodnog svijeta lazira izbore ,plus sve ostalo , onda ce ih diktature i nedemokratske zemlje kao Kina ili Rusija , pregazit kao plitak potok , i to prije nego itko od nas sanja , Rusi su pomogli Trumpu , a Kinezi i Arapi Bidenu , a nekad su Ameri postavljali diktatore i svrgavali , a sad je obratno , sad dikature i kina postavljaju Americkog predsjednika

  • Deleted user:

    kad bi svi voljeli svoju drzavu kao Putin....