Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ovu nedjelju

Puljani na referendumu odlučuju žele li luksuzni hotel na gradskoj šetnici

storyeditor/2022-10-05/Hotel_Valkane_-_kako_bi_trebao_izgledati.jpeg
Foto: REX - Real Estate Executive Group
1/5
07.10.2022.
u 11:20

Hotel Valkane, koji bi se trebao graditi na dijelu šetnice Lungomare, imao bi pet zvjezdica, 360 kreveta i zaposlio bi 250 radnika, a vrijedan je 500 milijuna kuna

Pitanje gradnje hotela s pet zvjezdica na šetnici Lungomare u Puli od travnja ove godine u javnosti je dovelo do niza polemika i međusobnih optuživanja koji su rezultirali referendumom koji će se održati u nedjelju 9. listopada i na kojem će glasačima Pule biti postavljeno jedno pitanje: "Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja 'Lungomare' ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?"

Sumnjiva privatizacija

Investitor Hotel Valkane d. o. o. na prostoru na kojem je nekada bio kamenolom, a posljednjih godina sportsko-rekreacijski prostor čiji su privatni vlasnici, planira graditi luksuzni hotel s 360 kreveta, visok 27 metara, sa sedam nadzemnih i dvije podzemne etaže, u kojima bi bila parkirališna mjesta. Prema aktualnom GUP-u, to mogu napraviti s obzirom na to da je u tom dijelu predviđena mogućnost gradnje hotelsko-turističkih sadržaja.

No iz pulske platforme Možemo! upozoravaju da ne žele da se ova gradska šetnica, koja je 90-ih godina, kako kažu, privatizirana pod sumnjivim okolnostima, nagrđuje gradnjom hotela i cijelu priču o privatizaciji i mijenjanju GUP-a tijekom godina nazivaju pogodovanjem privatnom kapitalu.

– Dio šetnice Lungomare na kojem je planirana gradnja hotela zamišljen je kao sportsko-rekreativna zona dostupna svima i takva bi trebala i ostati. Postupke privatizacije, posebno šumskog terena, prijavili smo nadležnim institucijama i one već djeluju. Mi nismo protiv gradnje hotela, ali Lungomare nije lokacija za to, neka preuređuju stare, napuštene vojne objekte, kojih u Puli ima mnogo, i mi ćemo svakog investitora podržati. Ove nedjelje Puljani na referendumu imaju mogućnost sami odlučiti o sudbini šetnice. Sve je u njihovim rukama – kazala je Dušica Radojčić, koordinatorica pulske platforme Možemo! Oni i Građanska inicijativa za referendum u svibnju su prikupili 10.388 valjanih potpisa birača, što je bilo dovoljno da Ministarstvo pravosuđa odobri referendum. Na njega pak u nedjelju mora izići više od 50 posto birača Pule, dakle njih najmanje 24.630, da bi referendum bio važeći, a odluka građana obvezujuća za Grad Pulu.

Građani su podijeljeni, no inicijativu platforme Možemo! nisu podržale ostale stranke Gradskog vijeća Pule. Investitor Hotel Valkane, koji je u vlasništvu United grupe, tvrdi da je pitanje gradnje hotela ispolitizirano te da im se podmeću laži u smislu da će devastirati šumsko područje, ograditi obalu, graditi dizala, silne bazene, iako su, dodaju, projekt hotela predstavili još u travnju. Gradsko vijeće Pule odluku o referendumu donijelo je 30. kolovoza, a Arhitektonski studio 3LHD, koji je napravio idejni projekt hotela, Gradu je 1. listopada podnio zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za gradnju hotela na temelju važećeg GUP-a.

– Iz zahtjeva za lokacijsku dozvolu vidi se da je sve u skladu s projektom koji smo prezentirali još u travnju ove godine. Hotel će biti udaljen 160 metara od mora i 125 metara od šetnice Lungomare, koja ostaje otvorena za sve kao i do sada, bez obzira na referendum. Tu je jasno vidljivo da se ne diraju šuma, plaža ni Lungomare i da će se izvesti novi park otvoren za javnost. Dakle, ne samo da projekt ne zadire u postojeći javni prostor, jer gradimo samo u privatnoj zoni nekadašnjeg kamenoloma, nego će se u sklopu projekta on povećati i posadit ćemo 200 novih stabala. Ne gradi se nikakvo dizalo, beach barovi ni dodatne prilazne ceste. Do hotela će voditi jedna cesta koja je vodila i do kamenoloma – naveo je javno Zoran Kostić, voditelj projekta.

Grad pripremio referendum

Gradonačelnik Filip Zoričić kazao je da je Grad Pula omogućio sve za održavanje referenduma.

– Gradsko je vijeće referendum raspisalo upravo na dan kad su to predstavnici Inicijative tražili. A sama kampanja je na Inicijativi, Grad je tu isključivo da provodi zakone i pravila koja su u njegovoj nadležnosti te da informira javnost o službenim dokumentima, a ne da se zalaže za jednu od opcija, jer Grad nije strana u referendumu. Dali smo sve tražene lokacije koje je Inicijativa tražila. Tražili smo i mišljenja ministarstava. Jedno je došlo, a drugo očekujemo i, čim dođe, podijelit ćemo ga s javnošću. Za razliku od Možemo!, koji koristi potpise građana i Inicijativu za svoju kampanju, ne politiziram ni na kakav način. Nakon nedjelje život se nastavlja i nakon toga će se vidjeti tko čuva grad i Lungomare, a tko se bavi lažima. Kad imate čist obraz, koliko god pojedinci lagali, u gradu kao što je Pula zna se tko je tko, a i vrlo će brzo vrijeme pokazati. Ja na referendum, ponavljam, izlazim i koristim taj demokratski alat kao i svaki građanin po svojoj savjesti – kazao je Filip Zoričić.

VIDEO: Poskok ušao u pogon tvrtke u Solinu: Ugrizao radnika, no jedna stvar ga je zaštitila

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije