Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sustavna skrb o osobama bez osmoljetke

Pučko učilište: Više od 400 polaznika prošlo je večernju školu

27.01.2009.
u 16:50

Prema posljednjim podacima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gotovo četvrtina stanovnika nema završenu osnovnu školu, a 6,5 posto od ukupno 135.000 stanovnika nije pohađalo osnovnu školu, što pretpostavlja kako ne znaju čitati i pisati.

Preskočili osmoljetku
Nisku obrazovnu razinu potvrđuju i podaci o 2200 nepismenih žena, čemu valja pribrojiti i više od 500 muškaraca, čime se se zaokružuje stavka o niskom obrazovnom standardu dijela stanovnika županije.

Većina njih nije pohađala osmoljetku jer su ostajali raditi na obiteljskim imanjima za koje je nekada važilo pravilo kako “trpe” samo jake ruke, dok je tek manji broj odustao od osnovnog obrazovanja zbog oskudice.

Stoga se u bjelovarskom Pučkom otvorenom učilištu sustavno provode programi obrazovanja osoba s nepotpunom osnovnom školom koje u cijelosti pomaže Ministarstvo obrazovanja, tako da je pohađanje nastave i polaganje ispita za sve polaznike - besplatno. Ravnateljica učilišta prof. Mirjana Pacas tvrdi kako je od početka skrbi o toj populaciji oko 400 osoba u dobi od 16 do 50 godina prošlo kroz sustav doškolavanja.

- Kako je među njima najviše zaposlenih, na završavanje škole najčešće ih upućuju poslodavci koji ih ne mogu zadržati na poslu bez formalne kvalifikacije za posao koji obavljaju, ali nerijetko i njihove obitelji - kaže M. Pacas.

Među polaznicima koji su tijekom prosinca položili ispit za jedan od završnih razreda je i Zlata M. (43) iz okolice Bjelovara, koja se nada kako će ove godine položiti šesti razred osnovne škole, a do sredine iduće dobiti i uvjerenje kako je svladala osmoljetku.

Nikad nije kasno
- Nisam završila školu jer sam ostala na selu, a ni roditelji nisu bili “zagrijani” za plaćanje knjiga i bilježnica. Nije me sram što sam završila tek četiri razreda jer ću makar i pod “stare dane” steći ono što sam propustila sve ove godine - kaže Zlata.

Ravnateljica M. Pacas tvrdi kako u kategoriji onih koji u učilištu završavaju osnovnu školu ima i 50-godišnjaka, ali se ipak na polaganje pojedinih razreda odlučuju oni između 20 i 25 godina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije