Naslovnica Vijesti Svijet

Pučane će u EP-u voditi Weber, glasni Milanovićev kritičar zbog lex Perković

Iako je članica grupacije u kojoj glavnu riječ imaju Cameronovi konzervativci, R. Tomašić kaže: Blokiranje Junckera bezobrazno je!
05. lipnja 2014. u 19:15 8 komentara 1101 prikaza
Tonino Picula
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatski europarlamentarci izabrani na novi, petogodišnji mandat počeli su jučer pristizati u Bruxelles na prve sastanke svojih političkih grupacija, na kojima se donose i prve odluke, pa je tako za novog šefa europskih pučana u EP-u izabran Nijemac Manfred Weber, jedan od glasnih europskih kritičara hrvatske Vlade u aferi lex Perković.

Socijaldemokrati još nisu izabrali novog predsjednika svoje grupacije. Preksinoć su na radnoj večeri razgovarali o svojoj podršci kandidatu pučana za mjesto novog predsjednika Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru. Junckerov predizborni protukandidat iz redova socijaldemokrata Martin Schulz sada jasno podržava Junckera kao relativnog pobjednika koji prvi ima pravo na pokušaj okupljanja natpolovične većine, no socijaldemokrati žele da se sada pregovara o programu koji bi Juncker imao kao novi predsjednik Komisije.

– U ovom trenutku nismo koncentrirani isključivo na osobu, nego na to kakav će biti program Komisije za sljedećih pet godina. Zanima nas kako programski vezati Junckera i Schulza da bi socijalisti digli ruku za novu postavu EK – kaže Tonino Picula, šef hrvatske delegacije u grupi socijaldemokrata u EP-u. Jedan plan je da Schulz postane potpredsjednik Komisije i da s te pozicije nadzire zajednički program pučana i socijalista u Komisiji koju bi vodio Juncker.

No, Junckerove šanse da naslijedi Josea Manuela Barrosa na čelu EK i dalje nisu sasvim otvorene jer u Europskom vijeću, koje predlaže Parlamentu predsjednika Komisije, vlada velik otpor dijela zemalja predvođenih Velikom Britanijom. Ruža Tomašić, iako je članica političke grupacije u kojoj glavnu riječ imaju članovi Konzervativne stranke Davida Camerona, smatra da je Cameronovo inzistiranje na blokiranju Junckera jednostavno “bezobrazno”.

– Bila bi prijevara birača kada bi premijeri koji sjede u Europskom vijeću rekli da će oni opet odlučivati kako oni žele, a ne kako su birači odlučili. To nije fer. Ja ću glasati za Junckera – kaže Ruža Tomašić.

>> Desna koalicija dobila 17 županija i 89 od 127 gradova

>> Muslimani 
su za lijeve 
i zelene, a za 
CDU Hrvati, 
Srbi i Grci

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • John13:

    VL: Uz takav naslov da ce Weber voditi pucane u EU parlamentu, VL stavi sliku Picule... Ma zasto? Koga tamo u EU parlamentu interesira Picula? Ako pisete o Weberu, pa stavite sliku Webera. Ja covijeka nikada nisam vidio, intersira me ... prikaži još!e kako izgleda. Piculu sam i vidio i cuo i ne intersira me ni kako izgleda ni o cemu govori...

  • John13:

    Cijeli dan gledamo ovaj clanar sa Piculinom slikom umjesto sa Weberovom slikom. Vecernji sa partijskom direktivom...

  • ćaćaća:

    znači milančetov frend :)))