Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Psi izlaze pothranjeni, uplašeni i bolesni, inspekcija ne nalazi nepravilnosti

Udomljeni štenci jedva stoje na nogama od gladi, puni su unutranjih parazita, a svi udomljeni u posljednjih mjesec dana uginuli su
09. lipnja 2016. u 14:33 2 komentara 1937 prikaza
Sklonište u Utinji
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

O svojim iskustvima vezanim uz spašavanje pasa iz skloništa u Utinji, u kojem se zbrinjavaju napuštene životinje s karlovačkog područja, pričaju brojni volonteri i udomitelji, među njima je i udomiteljica iz Zagreba.

- Udomljavala sam pse iz gotovo svih skloništa u Hrvatskoj, ali tako uplašenu i pothranjenu kujicu kao što je ova koju sam udomila iz Skloništa za pse u Utinji još nisam imala. Izgledala je kao da ima svega par mjeseci, a zapravo je riječ o kujici koja ima dvije godine. Ne mogu je dati nikome, na mene se navikla. Osim toga, imala je dva čipa, starog vlasnika koji mi je priznao da ju je ostavio na cesti, i čip iz skloništa, što baš nije uobičajeno – priča nam udomiteljica iz Zagreba.

Ništa se nije promijenilo

Još prije dvije godine brojni su zaštitari i udomitelji životinja prozivali sklonište u Utinji, koje od Grada Karlovca godišnje za brigu o napuštenim psima dobija 700.000 kuna, da životinje drže u lošim uvjetima, da ne čiste prostorije, da su psi dehidrirani, ali i da nemaju internetsku stranicu gdje su oglašeni psi koji traže novi dom. Po svemu sudeći, ništa se nije promijenilo,

- Psiće smo udomili prije više od mjesec dana, a neki se još vode na Utinju - ispričala nam je druga udomiteljica. Prema informacijama koje su posljednjih dana došle do nas, najteže je upravo najmanjima, štencima koji su najosjetljiviji na uvjete u kojima žive u boksevima. Hrana koju dobivaju nije prilagođena njihovom uzrastu, čak su i zrna toliko velika da ih ne mogu ni zagristi. Zbog toga ostaju gladni, a često i dehidriraju jer prevrnu zdjelice s vodom i nitko to ne vidi. Gotovo svi štenci koji su u posljednjih mjesec dana udomljeni iz Utinje uginuli su. Sumnja se i na zarazu parvom ili corona virusom, a udomitelji ističu kako su, uz to što su zbog pothranjenosti jedva stajali na nogama, štenci bili puni unutarnjih parazita.

Nije obavezno

Davor Mikešić, direktor Veterinarske stanice Karlovac, čije djelatnike zovu iz Skloništa u Utinji, kaže kako po zakonu skloništa nisu dužna cijepiti psiće protiv virusa.

- Iako je to jedini način zaštite od tih virusa koji se često pojave kod štenaca. Tek kod preuzimanja psića vlasnik može tražiti od veterinara i platiti to cijepljenje. Do sada nas iz Skloništa nikada nisu zvali da reagiramo zbog sličnih virusa, već uredno dolazimo cijepiti pse od bjesnoće, pregledavamo životinje i čipiramo ih - kazao nam je D. Mikešić. Inspekciju nad radom Skloništa obavlja veterinarska inspekcija.

- Oni nas često obilaze, posebno nakon medijskih natpisa od prije nekoliko godina. Nisu utvrđene nikave veće nepravilnosti u radu, posebno ne kada je u pitanju zdravlje životinja. Sve što od nas zatraže, odmah obavimo. No, činjenica je da k nama dolaze svakakvi psići: neuhranjeni, bolesni, čak i prestrašeni, jer ih vlasnici ostavljaju svugdje, a često im i s njima nije bilo lijepo. Tranzitno smo mjesto pa ljeti očekujemo još i više stanara u Utinji, jer vlasnici pse prije dolaska na more često ostavljaju na cesti - kazao nam je Vladimir Petrić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i trgovinu poljoprivrednim proizvodima d.o.o., u čijem je vlasništvu i sklonište. Kaže da mu se udomitelji nisu žalili na nikakve probleme te da s nekima dobro surađuje, a imaju i Internet stranicu gdje su oglašeni psi za udomljavanje.

Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

  • andrea.urch.1:

    Vladimir Petrić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i trgovinu poljoprivrednim proizvodima d.o.o., u čijem je vlasništvu i sklonište. Kaže da mu se udomitelji nisu žalili na nikakve probleme. Ja vam monustrumu kažem da besramno lažete jer pas kojeg smo udomili ... prikaži još! nije bio čipiran , bio je izgrižen , sav u ranama podhranjen. Snaći će vas kazna Božja za šaku škuda kad tad. Stitite se očito je preveliko vrhnje koje ubirete skriveno iza krinke mi smo sklonište. Vaša je ustanova sramotni šinteraj. Govorim jer sam sama svjedočila ulaskom u to stratište za pse .

  • Avatar ankabutorac
    ankabutorac:

    Fakat je da smo primitivni balkanci i trebat ce nam jos najmanje 100 godina da se promijenimo. Hrvatska je clanica EU, ali osim love nije nista preuzela od zapadne europe u cijim sklonistima za zivotinje vlada red i mir i ... prikaži još! zivotinje se njeguju i za njih se optimalno brine....u nekim hrvatskim sklonistima za zivotinje "rade" ljudi koi se na njima izivljavaju...trebamo jacu kontrolu tih "sklonista" ....a i postene kazne za one koji zivotinje muce i ubijaju. I jos nekaj: Zastita zivotinja pocine u porodici, u djetinjstvu, treba se djecu odmalena uciti da su zivotinje Bozja bica i da trebaju nasu zastitu i pomoc....