Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hoće li dizati tužbe zbog plaća

Prva runda pregovora s Božom Petrovom bila je neuspješna, sindikati čekaju Plenkovića

sindikati
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
08.10.2016.
u 21:30

Krene li se s parnicama, svi će biti na gubitku, kaže Vilim Ribić. Ministru financija Zdravku Mariću prioritetno je smanjenje deficita

Ministar financija Zdravko Marić najavio je nastavak razgovora sa sindikatima oko sedam godina starog sporazuma o plaćama po kojemu bi osnovica plaća u javnom sektoru trebala porasti 6 posto, a povrh toga nakon šest mjeseci trebalo bi provesti i usklađivanje plaća s gospodarstvom. Procjenjuju da bi po tom sporazumu masa plaća u javnom sektoru trebala porasti oko 6 milijardi kuna u iduće dvije godine, dok ministar kaže da će ključ novog proračuna biti u čvrstoj kontroli rashoda. Dok se sindikati nadaju da su rast BDP-a i bolja naplata poreza otvorili prostor za njihove povišice, ministar Marić kaže da će sav višak usmjeriti prema smanjenju deficita i poreznom rasterećenju plaća.

“Europa ne štedi”

To bi se rasterećenje provelo kroz rast neoporezivog dohotka za sve zaposlene, koje bi s brzim formiranjem Vlade moglo krenuti od početka iduće godine. Izostane li dogovor sa sindikatima javnog sektora, iz sindikalnih su krugova stigle najave da bi mogli odgovoriti podizanjem sudskih tužbi. Sindikalni lider Vilim Ribić jučer poručuje da su sudske tužbe tek krajnje sredstvo koje će iskoristiti ako ne budu imali drugo rješenje.

– Nama je najvažnije da postignemo dogovor, krene li se sa sudskim tužbama, parnice će se voditi godinama i svi će biti na gubitku – kaže Vilim Ribić. On ne otkriva što bi taj dogovor podrazumijevao, no uvjeren je da je podizanje plaća jedini način da se zaustavi odlazak ljudi u inozemstvo, odnosno da se “dolije gorivo” u ekonomiju.

– Cijela Europa ograđuje se od politike štednje. Ekonomska politika koja u prvi plan stavlja štednju i fiskalni deficit upropaštava vlastitu zemlju – poručuje Ribić.

Ove godine dobili regres

Sam sporazum o plaćama kompliciran je dokument i njime su se pokušali uspostaviti pariteti u plaćama između javnog i privatnog sektora na temelju stanja iz pretkrizne 2008. godine. U međuvremenu država je izgubila oko 12 posto BDP-a, gospodarstvo je ostalo bez 200 tisuća radnih mjesta, a država je kroz JOPPD obrazac dobila u ruke i vrijedne podatke o stvarnim primanjima zaposlenih koji ne uključuju samo čistu plaću, nego i dodatke koji se isplaćuju. Sadašnja je Vlada pokazivala dobru volju pa su se Tihomir Orešković i Božo Petrov redovito sastajali sa sindikatima, no oni nisu bili ni blizu dogovora koji bi zadovoljio financijske mogućnosti države i interese zaposlenih u javnom sektoru. Korak u tom smjeru bila je ovogodišnja isplata regresa.

Komentara 6

RI
rikavac
23:16 08.10.2016.

Neka kaze uhljen Ribic koliku platu ima i koje privilegije. Ribic se bori za radnike 10 godina a izborio se samo za svoju poziciju i stolicu.

Avatar NeNormalan
NeNormalan
08:44 09.10.2016.

za početak izjednačite prosjek plaće javne uprave sa prosjekom plaće u realnom sektoru

RE
REYAM
07:51 09.10.2016.

Ribić hoće da im dignu plaće 6 % , a nakon 6 mjeseci usklade s gospodarstvom. Pa to nije problem. Nakon 6 mjeseci vratiti će se na isto ili manje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije