Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši šef uprave Hrvatske poštanske banke u sjedištu USKOK-a u Gajevoj dva i pol sata iznosio obranu

Protega: Nisam odgovoran za 170 milijuna kn štete u HPB-u

josip protega
Arhiva VL
04.01.2010.
u 19:01

Josip Protega iz Remetinca je oko 9 sati stigao u pratnji odvjetnika Čede Prodanovića. Odlučio se za aktivnu obranu. Odvjetnik tvrdi da je njegov klijent bankar koji je znao što radi, a ne idiot...

Josip Protega, bivši predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke te prvoosumnjičeni u akciji USKOK-a i policije Bankomat, danas se tijekom dvoipolsatnog ispitivanja u sjedištu USKOK-a u Gajevoj ulici izjasnio da nije kriv za zloporabu položaja i ovlasti “tešku” najmanje 170 milijuna kuna te udruživanje zbog počinjenja kaznenog djela.

Blokada imovine
Bivši čelnik HPB-a u Gajevu je stigao u pratnji odvjetnika Čede Prodanovića oko devet sati u pravosudnoj marici iz zatvora Remetinec gdje je proveo noć s nedjelje na ponedjeljak, nakon što je u subotu uhićen na graničnom prijelazu Bregana.

– Ufam se u to da je moj klijent bankar i da je znao što radi. Nije idiot – kazao je nakon izlaska iz zgrade USKOK-a Protegin branitelj Čedo Prodanović.

Josip Protega, inače, nije nakon ispitivanja u USKOK-u sproveden na zagrebački Županijski sud jer mu je već na Staru godinu, dok je još bio u Austriji na skijanju, sudac istrage Krešimir Devčić odredio jednomjesečni istražni zatvor. Uz bivšeg šefa HPB-a, u Remetincu će također mjesec dana provesti i ostali osumnjičeni u aferi Bankomat – Ivan Sladonja, član uprave HPB-a, Mario Kirinić, glavni financijski direktor i predsjednik kreditnog odbora, te korisnici kredita Boris Šimunić, Oliver Beidenegl, Svetomir Gadže i Ivan Galić.

Šestorka je još u petak, nakon uhićenja, iznijela obranu pred istražiteljima USKOK-a, a iako se u javnosti nagađalo da iza malverzacija o dodjeljivanju nenamjenskih višemilijunskih kredita u HPB-u stoje neke visokopozicionirane političke osobe, kako doznajemo, osumnjičeni nisu spomenuli nijedno konkretno ime tijekom ispitivanja.

Kolika je stvarna šteta nanesena HPB-u plasiranjem rizičnih kredita, istražitelji tek trebaju utvrditi, a pretpostavlja se da je dosad otkrivenih 170 milijuna kuna tek 18 posto od stvarno počinjene štete toj državnoj banci. Ukupni rizični zajmovi HPB-a, naime, procijenjeni su na milijardu kuna.

U nedjelju je pak prvoosumnjičeni Josip Protega prije odlaska u remetinečki zatvor prisustvovao pretraživanju svoga stana.

– To je samo jedan od stanova kojim se moj klijent koristi. Policija nije u njemu pronašla ništa te se istražni postupak nastavlja – izjavio je Protegin odvjetnik Čedo Prodanović koji se kani žaliti na rješenje o jednomjesečnom istražnom zatvoru, određenom njegovu klijentu zbog opasnosti od bijega. Ostalima osumnjičenima sudac istrage Krešimir Devčić odredio je zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, ali i usklađivanja obrane s prvoosumnjičenim Josipom Protegom. USKOK bi uskoro mogao zatražiti da se bivšem šefu HPB-a blokira imovina.

“Skratio” godišnji
Budući da je prošle srijede, kada je policija započela uhićenja sudionika afere u HPB-u, Josip Protega bio u Austriji na skijanju, policija je za njim raspisala međunarodnu tjeralicu.

Protegin je odvjetnik Čedo Prodanović tada ponavljao da će se njegov klijent pojaviti u Zagrebu te da će zbog toga i skratiti godišnji, na kojem je trebao biti do 10. siječnja. Na kraju je ispao sličan scenarij. Njih su se dvojica u subotu našla u Sloveniji te se zajedno pojavila na graničnom prijelazu Bregana, gdje je Josip Protega zadržan te ubrzo sproveden na obradu u Zagreb.

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar tomi2009
tomi2009
20:03 04.01.2010.

Dragi Barba Ivo Ža mi je što ti propade naum ali nemoj se idit. Je kriza ali ima posla Hvala Bogu. Evo baš mi Luku uvati neka kostobolja pa se otvorilo misto na mišalici a tribali bi Anti deku nalit,it, tako ako ti triba posa javi se ...dnevnica je 50 eura nema prijave radi se nacrno(za inat Jadranki), ako si ZA ponesi kombinezon, rukavice ćeš dobit . Pozdrav Mate.

Avatar Glina74
Glina74
21:07 04.01.2010.

šta vi mene zajebavate i teretite 170milina ja misam kriv za te sitne novce nego ja sam kriv za 1 milijardu i ostalo što se nezna zato vi mene pustite na miru oni drugi su krivi .Pitanje koji drugi.Odgovor :oni:oni drugi i tako do nedogled i na koncu nema dokaza jer Oni drugi su oni drugi

OB
-obrisani-
19:21 04.01.2010.

Ma ne moja baba je dala 400 milja kredita Šeksu i Pašalićevoj bandi - možda je ona odgovorna onda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije