Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Račun

Prosječnoj obitelji uplatnice za vodu bit će više za oko 25 kuna

\'karlovac voda....180707 casa, voda, pipa. snimila kristina stedul-fabac\'
Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
08.04.2010.
u 17:15

U spomenutih 25 kuna, koliko će više plaćati prosječna obitelj, ulazi 15 kuna zakonom određene paušalne naknade i oko 0,50 kuna više po potrošenom prostornom metru vode

Od 1. svibnja potrošače Zagorskog vodovoda čeka viša cijena vode. Iako su u Upravi i Nadzornom oboru svjesni da bilo kakvo povećanje u ovo krizno vrijeme izaziva negativne reakcije, kažu - drugog izlaza nema.

Minimalno poskupljenje

Dodaju i da su vodili računa o trenutku u kojem građanstvo i gospodarstvo žive, pa su išli na minimalno povećanje cijene vode, koje će, primjerice, za kućanstvo s prosječnom potrošnjom biti oko 25 kuna mjesečno. – Sada ulazimo u četvrtu godinu kako je cijena vode nepromijenjena, a u tom razdoblju svi energenti o kojima i mi ovisimo poskupjeli su. Samo električna energija u tom je razdoblju poskupjela 35,5 posto. Samim time poskupio nam je transport vode iz Šibica u Zaprešiću, gdje nam je poskupjela i sama voda. Naši troškovi u tom su razdoblju porasli 38 posto, dok će cijena vode porasti oko 16 posto – kaže Željko Hren, direktor Zagorskog vodovoda. Sama cijena vode po prostornom metru porast će za samo oko pola kune, odnosno sa 11,28 kuna na oko 11,80. No, po novom Zakonu o vodama uvode se paušalne naknade, koje će za stalne potrošače, kućanstva i stanare, te za gospodarstvo, iznositi 15 kuna mjesečno, a za vikendaše i ostale povremene korisnike 25 kuna. Po riječima direktora, paušalne naknade su i te kako opravdane, posebno za vikendaše.

Vikendašima viši paušal

– Razvojem vodoopskrbe mi smo zadnjih godina došli u srednje i visoke zone, gdje imamo oko 7000 objekata koji samo povremeno koriste vodu. I dok moramo držati tlak za te objekte puna 24 sata 365 dana u godini, zarađujemo vrlo malo, jer je prosječna potrošnja tih objekata samo 15.000 litara vode godišnje, a prosječna potrošnja jednog kućanstva je 13.000 litara mjesečno. Jasno je da s takvom potrošnjom ne pokrivamo svoje troškove – kaže Željko Hren.

U prosječno povećanje cijene od 25 kuna za prosječno kućanstvo ulazi 15 kuna mjesečne naknade, te oko pola kune povećanje cijene prostornog metra vode. To znači da će kod potrošača koji troše više vode ukupno povećanje u postotku biti nešto manje. Inače, novim izmjenama cijena vode uvodi se socijalna kategorija, što je također zakonska obveza. Socijalno ugrožene osobe, koje će svoj status morati dokazati preko centara za socijalnu skrb, plaćat će 60 posto osnovne cijene vode. Nadzorni odbor prihvatio je prijedlog povećanja, a konačnu suglasnost moraju dati osnivači Zagorskog vodovoda, odnosno načelnici, gradonačelnici i župan.

Komentara 1

ML
mlez
17:47 17.04.2010.

Evo kako je dobro investirano u oko 7000 objekata koji samo povremeno koriste vodu, pravi primjer investicije na hrvatski način koju će morati opet financirati potrošači. Kakav je to razvoj koji ne pokriva troškove, i čovjek se još hvali da je super?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije