Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'netočno je da sam uvijek dolazio politički'

Pročitajte što je Goran Radman odgovorio Milijanu Brkiću

Goran Radman
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
24.02.2016.
u 11:21

"Brojne neistine i insinuacije imaju za cilj izazvati izrazito negativne posljedice za moj javni ugled kao Glavnog ravnatelja HRT-a i profesionalca"

Ravnatelj HRT-a Goran Radman reagirao je na izjave Milijana Brkića u kojima ga glavni tajnik HDZ-a i kandidat za ministra branitelja optužuje da je nekompetentan i da je kršio zakon. 

"Apsolutna je neistina da sam 'ukinuo neprimjerene emisije, smijenio sve urednike od tehnike do programa i podijelio otkaze nepodobnim novinarima'", piše Radman, koji ističe i da je netočno da je na HRT "uvijek dolazio politički".  

Radmanovo pismo u nastavku prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

sukladno članku 40. Zakona o medijima ovim putem podnosim zahtjev za objavu ispravka informacija navedenih u članku Milijan Brkić: Radman mora otići jer je nekompetentan i prekršio je zakon! objavljenom dana 15. veljače 2016. na portalu www.vecernji.hr, a kako slijedi:

"U članku pod naslovom Milijan Brkić: Radman mora otići jer je nekompetentan i prekršio je zakon! objavljenom na portalu www.vecernji.hr dana 15. veljače 2016. izneseno je niz netočnih informacija kojima su na najgrublji način povrijeđeni moja čast i ugled.

Tako se već u samom naslovu članka zlonamjerno sugerira da bih ja "morao otići" s mjesta Glavnog ravnatelja HRT-a jer sam nekompetentan i jer sam prekršio zakon.

Prvotno ističem kako sam ispunjavao sve uvjete za imenovanje na funkciju Glavnog ravnatelja propisane člankom 20. Zakona o HRT-u te sam na mjesto Glavnog ravnatelja HRT-a nakon prethodno provedenog javnog natječaja imenovan od strane Hrvatskog sabora kao politički neovisna i stručna osoba i to većinom od 92 zastupnička glasa. Ocjene o mojoj kompetentnosti za obavljanje funkcije Glavnog ravnatelja HRT-a treba izricati Hrvatski sabor temeljem uvida u ostvarene rezultate moga rada, a sve ostalo su paušalne i deplasirane konstrukcije. Ukoliko gospodin Brkić ima saznanja da 'sam prekršio zakon', neka to izvoli prijaviti za to nadležnim državnim institucijama.

Isto je tako netočno da je sam na HRT "uvijek dolazio politički". Na mjesto direktora Televizije Zagreb izabran sam 1988. godine također putem javnog natječaja i temeljem odluke tadašnjeg Radničkog savjeta Televizije Zagreb.

Nadalje, netočno je da sam članovima saborskog Odbora za medije rekao da se "moj program sastoji u vraćanju HRT-a na standarde TV Zagreba iz vremena vladavine njegove Partije u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća".

Točno je da sam članovima Odbora za informatizaciju i medije Hrvatskog sabora, a na njihovo pitanje, odgovorio da je po mom sudu najkvalitetniji dramski program nudila TV Zagreb u 70-im godinama, a što gospodin Brkić koristi na način da zamjenom teza pokušava imputirati moje navodno "vraćanje Partijske televizije".

Apsolutna je neistina da sam "ukinuo neprimjerene emisije, smijenio sve urednike od tehnike do programa i podijelio otkaze nepodobnim novinarima".

Sukladno Statutu HRT-a, program HRT-a oblikuju i za njega zakonski odgovaraju urednici programskih kanala pod rukovodstvom ravnatelja Programa, a ne Glavni ravnatelj HRT-a. Isto tako, Glavni ravnatelj HRT-a glavne urednika kanale imenuje nakon prethodno provedenog postupka javnog natječaja i na prijedlog ravnatelja Programa kome oni i odgovaraju za svoj rad.

Smjene o kojima govori gospodin Brkić nisu se dogodile za vrijeme mog mandata, a niti jedan ugovor o radu na HRT-u nije otkazan zbog navodne nepodobnosti već je u svakom pojedinom slučaju poštivana procedura koju propisuje Zakon o radu i interni akti HRT-a.

Netočno je da sam vršio bilo kakvo kadroviranje na HRT-u te imenovao "nekompetentne osobe, čak i svoje kumove". Za vrijeme mog mandata svi radnici na HRT-u zaposleni su temeljem javnih natječaja, pa su tvrdnje o navodnom kadroviranju paušalne. 

U odnosu na navodno zapošljavanje "kumova" čime se aludira na gospodina Željka Rogošića, ističem kako je gospodin Rogošić postao radnik HRT-a 2009. godine, značajno prije nego li sam ja 2012. godine izabran za Glavnog ravnatelja HRT-a.

Gospodin Rogošić je 2013. godine imenovan na mjesto glavnog urednika HTV1 nakon provedenog javnog natječaja i na prijedlog izravno mu pretpostavljenog ravnatelja Programa HRT-a.

Isto je tako netočno da sam na HRT uveo "strahovladu" te da sam "interese "radničke klase" zamijenio interesima banaka i korporacija, odnosno podredio svom osobnom interesu...".

Nadalje, netočna je informacija da su Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa i Upravni sud "utvrdili da sam u sukobu interesa". Točno je da sam protiv odluke Povjerenstva podnio tužbu Ustavnom sudu i da je moj tužbeni zahtjev odbijen, ali se predmet nalazi u žalbenom postupku i nije pravomoćno okončan.

Netočne su, zlonamjerne i nadasve opasne tvrdnje da sam "dopustio službama drugih država da instruiraju i upravljaju dijelom radnika i tako uređuju program kroz koji forsiraju političke spinove, podjele u društvu i blate našu zemlju..." Ukoliko pak gospodin Brkić ima takva saznanja, dužan ih je odmah prijaviti za to nadležnim državnim institucijama, on dobro zna kojima.

Gore iznesene brojne neistine i insinuacije imaju za cilj izazvati izrazito negativne posljedice za moj javni ugled kao Glavnog ravnatelja HRT-a i profesionalca, a zbog istih posve nezasluženo doživljavam nepovjerenje i osporavanje kako u radnoj, tako i u životnoj sredini, te iskaze prijezira i omalovažavanja u društvu.

Zaključno, ističem kako su sve gore navedene neistine i tvrdnje prenesene s profila gospodina Brkića na društvenoj mreži, a uredništvo se nije niti potrudilo kontaktirati mene osobno prilikom prenošenja ovakvih netočnih i malicioznih tvrdnji i konstrukcija, te je u tom smislu vidljiv potpuni izostanak etičnosti i profesionalizma."

Ispravak netočne informacije mora biti objavljen sukladno odredbi članka 41. Zakona o medijima te Vas pozivam da postupite sukladno mjerodavnim zakonskim odredbama.

S poštovanjem,

Goran Radman

>> Ravnatelj HRT-a tužio predsjednika HHO-a zbog klevetanja

Komentara 120

DU
Deleted user
12:11 24.02.2016.

a kako je dosao i pocistio cetredeset urednika to je zaboravio.vazno da ta gamad pise okolo i sramoti Hrvatsku!

DU
Deleted user
12:24 24.02.2016.

Ne želim ni čitati ovo, ali navedeni gospodin je itekako svjestan da je na mjesto ravnatelja došao kao privilegiran, po političkoj liniji. Kada bude odlazio to će opet biti politički. Tako to u tim vodama treba biti.

DU
Deleted user
12:23 24.02.2016.

Ovo već graniči s ludilom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije