Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Procijepljenost stanovništva: Kako stoji Hrvatska u odnosu na susjede i svijet

U Hrvatskoj je cijepljeno 707.057 osoba s jednom ili dvije doze cjepiva.
03. svibnja 2021. u 10:07 2 komentara 1536 prikaza
Organizirano cijepljenje prosvjetnih djelatnika iz svih srednjih škola na području Šibenika
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 707.057 osoba s jednom ili dvije doze cjepiva i ukupno je utrošeno 907.575 doza svih odobrenih cjepiva, priopćeno je jučer iz nacionalnog stožera.

CIJEPLJENA SVAKA 5. OSOBA HZJZ: Cijepljenje u petoj brzini, najmanje jednu dozu primilo 20,9 posto građana

Zaprimljeno je ukupno 17 prijava za sumnju na najteže nuspojave koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja, od kojih je do sada za 6 slučajeva zaključeno da ne postoji uzročno-posljedična veza, dok se 11 slučajeva još istražuje. Čak i kada bi se potvrdila povezanost teških nuspojava s cijepljenjem za svih 11 slučajeva koji se još istražuju, što tek treba utvrditi, to bi u najgorem slučaju dalo omjer od jedne teške nuspojave na 80.000 utrošenih doza.

Kad je riječ o podacima iz našeg susjedstva, prema internetskoj stranici Our World in Data, u Sloveniji je do 1. svibnja barem jednu dozu cjepiva primilo 20,5 posto stanovništva, a u Srbiji 29,8 posto. U BiH je do 26. travnja jedva dva posto stanovnika dobilo barem jednu dozu dok ista stranica navodi kako je do 30. travnja u Hrvatskoj cijepljeno 17,1 posto ljudi. Tu se podaci ne podudaraju jer je HZJZ objavio kako je do tog datuma u Hrvatskoj 20.9% odraslog stanovništva primilo najmanje jednu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19. 

Video - Što bi trebalo piti i jesti prije i nakon cijepljenja, a što ne bi?

 

Najbolji su rezultati u Mađarskoj gdje je do 30. travnja cjepivo primilo čak 41,6 posto građana. 

U Njemačkoj je do 29. travnja barem jednu dozu cjepiva primilo 26,7 posto stanovnika dok je u Austriji do 1. svibnja cijepljen sličan postotak populacije - 25,8 posto.

A što ti postotci znače u konkretnim brojkama, Our World in Data navodi sljedeće... Do 29. travnja u Njemačkoj je cijepljeno 22,4 milijuna ljudi, u Mađarskoj 4,2 milijuna, u Austriji 2,29 milijuna, u Srbiji 2,02, a u Sloveniji 425 tisuća stanovnika. Za BiH se navodi kako je do 26. travnja ciijepljeno 63 tisuće ljudi.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19 Cijepljenje uhvatilo maha Đikić o samo jednoj dozi cjepiva za preboljele: Mnogi pogrešno misle da su tako zaštićeni

Dodajmo kako je prema podacima spomenute stranice u svijetu cijepivo primilo ukupno 600,2 milijuna ljudi

Kad je riječ o najmnogoljudnijim zemljama za koje su dostupni podaci do 1. svibnja (za Kinu primjerice nisu), najviše je cijepljenih u SAD-u (146 milijuna) pa u Indiji (126 milijuna), Ujedinjenom kraljevstvu (oko 34 milijuna), Brazilu (oko 29 milijuna), Njemačkoj (22 milijuna), Francuskoj (15 milijuna), Italiji (14 milijuna) Meksiku (12 milijuna) i Rusiji (12 milijuna).

Kad je riječ o procijepljenosti stanovništva navedenih zemalja, Ujedninjeno kraljevstvo je na prvom mjestu sa 50,6 posto, a slijede SAD (43 posto), Mađarska (41,6), Njemačka (26,7), Španjolska (25), Italija (23,7), Francuska (23), Brazil (13,5), Meksiko (9,7), Rusija (8,5 posto).

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Usputni:

    Moja sucut svim cijepljenima, nece im biti lako u narednim godinama znajuci da imaju te neispitane i opasne tekucine u sebi. I jos ih vec pripremaju na to da ce se morati cijepiti svakih 6 mjeseci da bi "obnovili imunitet". ... prikaži još! Zalosno, da se moze ljude tako lako zastrasiti i dovesti u stanje da sami sebi unistavaju zdravlje.

  • Avatar ..SHEDOW..
    ..SHEDOW..:

    I MUJO je imao svoj plan i uspio mu je-POGLEDAJTE / / / "Ide tako Mujo s prskalicom po selu i prska po cesti, po kućama, po vrtovima, njivama. Ljudima je to bilo čudno pa su pozvali policiju. -Pita njegaga ... prikaži još! policajac: 'Jel ba Mujo, što prskaš ti to uokolo?' Odgovori mu Mujo: 'Pa prskam sredstvom protiv krokodila.' 'Ali bolan, ovdje nema krokodila!', vikne policajac iznenađeno. 'Pa naravno da nema, kad ja prskam.' Na to reče policajac: 'Onda ću ja napraviti da to bude obavezno. Da svi moraju prskati, jer ne bi bilo dobro da nam ovdje krokodili dođu i pojedu djecu.' -Nije prošlo dugo, cijelo selo je od Muje kupovalo sredstvo protiv krokodila i prskalo sve uzduž i poprijeko. Osnovan je i Stožer za krizne situacije koji je davao mjere i upute o provođenju i praćenju prskanja kojih su se svi morali strogo držati pod prijetnjom kazne. -Mujo se od prodaje tog sredstva za prskanje ubrzo jako obogati i postade tajkun, a k tome je još dobio i orden za zaštitu djece. Čak je i na ulazu u selo osvanula tabla: 'Mujino selo, prijatelj djece'. Nekome je to sredstvo koje je Mujo smućkao uništilo kukuruz, nekome ubilo kravu, nekome je dijete oboljelo od neke čudne bolesti, ali sve je to naravno bilo puno, puno manje štetno, negoli da krokodili pojedu djecu. I nitko nije smio ništa ni posumnjati, a kamoli pitati i istraživati jer bilo je nepobitno da otkad se u selu temeljito prska, nije viđen niti jedan krokodil.." Svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama je potpuno slučajna!