Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI NACIONALNI SAVJETNIK

Pripadnik iranske Revolucionarne garde planirao ubiti Johna Boltona? SAD objavio detalje plana

Foto: JONATHAN DRAKE/REUTERS/FBI
1/3
10.08.2022.
u 22:24

Po kaznenoj prijavi, Pursafi je zatražio od američkog rezidenta koji je identificiran samo kao "osoba A" da fotografira Boltona, pod izgovorom da su fotografije potrebne za knjigu koja je u pripremi.

SAD je u srijedu optužio pripadnika iranske elitne Revolucionarne garde da je planirao ubiti Johna Boltona, savjetnika za nacionalnu sigurnost bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ministarstvo pravosuđa tvrdi da je Šahram Pursafi, zvan i Mehdi Rezaji (45), iz Teherana, vjerojatno želio ubiti Boltona iz odmazde za ubojstvo Kasima Sulejmanija, zapovjednika Revolucionarne garde koji je poginuo u američkom napadu dronom u siječnju 2020. godine.

Po kaznenoj prijavi, Pursafi je zatražio od američkog rezidenta koji je identificiran samo kao "osoba A" da fotografira Boltona, pod izgovorom da su fotografije potrebne za knjigu koja je u pripremi.

Američki rezident upoznao je Pursafija s tajnim vladinim doušnikom koji je mogao fotografirati za određenu cijenu.

Idući mjesec, Pursafi je po istražiteljima kontaktirao doušnika na aplikaciji za slanje kriptiranih poruka i ponudio mu 250.000 dolara da angažira nekog da "eliminira" Boltona, a taj je iznos kasnije povećan na 300.000 dolara.

Bolton je u srijedu na Twitteu zahvalio ministarstvu pravosuđa na djelovanju.

"Premda se sada javno ne može reći puno, jedno je neosporno. Iranski vladari su lažljivci, teroristi i neprijatelji Sjedinjenih Država", poručio je.

 VIDEO: Stiglo ozbiljno upozorenje zbog nuklearke Zaporižje: 'Granatiranja su jako opasna. Tu je najradioaktivniji materijal'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije