Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prate promjene

Kineska vojska "obavila zadatke" oko Tajvana, ali nastavlja patrole

Handout picture of Taiwan Navy soldier monitoring a Navy Force vessel of Chinese People's Liberation Army (PLA) in Taiwan
Foto: TAIWAN MILITARY NEWS AGENCY/REUT
1/3
10.08.2022.
u 15:52

Kineska vojska je u kratkom priopćenju objavila da je vojnim operacijama oko Tajvana "uspješno dovršila razne zadatke i učinkovito testirala integrirane borbene kapacitete vojske“.

Kineska vojska "obavila je razne zadatke“ oko Tajvana, ali će nastaviti sa svakodnevnim patrolama, objavila je u četvrtak Kina, signalizirajući mogući kraj vježbi kod te otočne države. 

Bijesna zbog prošlotjednog posjeta predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu, Kina je provela dosad najveće vojne vježbe oko tog otoka koji smatra svojim teritorijem.

Vježbe su uključivale lansiranja balističkih raketa, od kojih su neke preletjele prijestolnicu Taipei te simulirane morske i zračne napade. 

Kineska vojska je u kratkom priopćenju objavila da je vojnim operacijama oko Tajvana "uspješno dovršila razne zadatke i učinkovito testirala integrirane borbene kapacitete vojske“.  

Dodala je da će pratiti „promjene situacije u Tajvanskom tjesnacu, nastaviti obuku i pripreme za borbu, organizirati regularne patrole borbene pripremnosti u tjesnacu i odlučno braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“. 

Glasnogovornik tajvanske vojske Sun Li-fang odgovorio je na priopćenje kazavši da će u slučaju nastavka vojnih napetosti Tajvan „prilagoditi raspodjelu snaga na temelju faktora poput neprijateljske prijetnje“. 

Ranije u srijedu izvor upoznat sa situacijom rekao je Reutersu da su kineski ratni brodovi aktivni na zapadu i istoku Tajvana. 

Kineska mornarica je u srijedu poslijepodne i dalje bila aktivna na središnjoj liniji tjesnaca koji su nadlijetali i kineski borbeni zrakoplovi. 

Tajvansko ministarstvo obrane objavilo je da je u srijedu 17 kineskih zrakoplova preletjelo središnju liniju između dviju država. 

Tajvan je također poslao svoje avione da nadziru situaciju jer po riječima izvora Kinezi su „poput muha“. 

VIDEO: Istraživanje navika hrvatskih turista: Idu li na more i koliko troše?

Ključne riječi

Komentara 3

HO
Homophob
16:50 10.08.2022.

HINA radi za sto je placena - reklamira totalitaristicki rezim! NIti jedan komunisticki kineski projektil nije usao centimetar unutar teritorija Tajvana a kamo li nadletio glavni grad! Sto komunisti patroliraju tjesnacom izmedu Tajvana i komunisticke Kine ne znaci nista jer taj tjesnac je na najuzem djelu sirok nesto preko 150km. Sa 12 nautickih milja na komunistickoj strani i isto toliko na tajvanskoj jos uvijek svima ostaje preko 100km medunarodnih voda za navigati do mile volje! Pelosi je posjetila Tajvan upravo zato sto su se komici toliko pjenili i prijetili a ona im pokazala srednji prst! Ti manevri su samo skupi lavez psa koji nesmije ugristi! Komicima slobodno patrolirati do mile volje dok god to cine u medunarodnim vodama. Tajvancima je to prilika uciti procedure i skupljati informacije potencijalnih neprijatelja!

CR
crnioraozx
16:24 10.08.2022.

Kinezi su porobljeni od komunista.Moraju ustati da bi Sotoniste ubacili s vlasti.

DU
Deleted user
23:36 10.08.2022.

kina kinezima a amerika englezima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije