Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
silovanje u busu

Prijete im vješala: Proglašeni krivima za grupno silovanje u Indiji

indija,silovanje
Reuters/PIXSELL
10.09.2013.
u 09:50

Osuđenim muškarcima starima između 19 i 34 godine prijeti smrt vješanjem, a odluka o kazni bit će izrečena u srijedu. Nesretnu djevojku napali su i brutalno silovali u pokretnom autobusu.

Četvorica od ukupno šest muškaraca koji su u prosincu prošle godine u New Delhiju grupno silovali 23-godišnju studenticu osuđena su za njeno silovanje i ubojstvo, javlja Guardian.

Muškarcima starima između 19 i 34 godine prijeti smrt vješanjem, a odluka o kazni bit će izrečena u srijedu. Nesretnu djevojku napali su i brutalno silovali jedne večeri dok se s prijateljem vraćala iz kina. Njega su pretukli, a nju silovali u autobusu u vožnji. Preminula je dva tjedna poslije od ozljeda u bolnici u Singapuru.

Suđenje počelo u siječnju

Suđenje je počelo u siječnju, a najmlađem od napadača bilo je samo 17 godina pa je proces protiv njega vođen na sudu za maloljetnike. Prošlog mjeseca izrečena mu je kazna od tri godine boravka u kaznionici za malodobnike. Vozač autobusa, koji je kao najstariji među napadačima predvodio napad, objesio se u zatvoru u ožujku.

Svi muškarci porekli su krivnju. Dvojica su kazala da su te noći slušala koncert u parku, jedan je rekao da je vozio autobus u vrijeme napada, ali da u njemu nije sudjelovao, dok je četvrti rekao da je bio izvan grada. Tijekom procesa saslušano je 85 svjedoka, uključujući žrtvin iskaz prije smrti. Uspoređeni su DNK dokazi te zubni kartoni muškaraca, koji su se poklapali s ugrizima pronađenima na tijelu djevojke i njezina prijatelja kojeg su pretukli prije negoli su nju napali.

Odvjetnik ulaže žalbu

Odvjetnik optuženih muškaraca kazao je da će uložiti žalbu, a roditelji preminule studentice, čije ime nije otkriveno, kazali su da se nadaju kako će ovaj slučaj spriječiti eskaliranje seksualnog nasilja prema ženama u toj državi.

– Želim da druge žene i djevojke znaju koliko je moja kći bila hrabra i da njezina žrtva ne bude proglašena sramotnom – kazao je Badrinath Singh (48).

Podsjetimo, slučaj je izazvao burne reakcije indijske i svjetske javnosti. U Indiji su održani brojni masovni prosvjedi nakon kojih su vlasti obećale pooštriti kazne za silovatelje i počinitelje najtežih seksualnih delikata protiv žena. Unatoč tome, grupna silovanja u zemlji i dalje se učestalo događaju. Iako je što se tiče pravosudnih organa i policije uočljiv pomak kada je u pitanju tretiranje žena koje su žrtve, borci za ljudska prava upozoravaju da je sustav preinertan te da je potrebno puno više truda kako bi se stalo na kraj problemu te brže implementirale zakonske promjene koje bi onemogućile učestala silovanja.

>>Počinje suđenje silovateljima Indijke, prijeti im smrtna kazna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije