Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstvo

Prijedlog EK jednako je koristan za pacijente, nacionalna tijela i industriju

stetoskop
Foto: Robert Anić/PIXSELL
01.02.2018.
u 14:39

Prijedlogom se pruža veća transparentnost u pogledu terapijske dodane vrijednosti i pacijentima se omogućuje brži pristup novoj tehnologiji. Riječ je o velikim prednostima. Ponekad je to pitanje života ili smrti

Živimo u uzbudljivo doba inovacija u zdravstvu. Precizni lijekovi te najsuvremenija medicinska dijagnostika i proizvodi mogli bi donijeti revoluciju u zdravstvenoj skrbi te pacijentima omogućiti učinkovita rješenja.

Neovisna, transparentna i učinkovita procjena nove zdravstvene tehnologije, poznata kao HTA (eng. Health Technology Assessment), pomaže u razlikovanju uistinu korisne inovativne tehnologije od tehnologije koja zvuči dobro na papiru ili na trgovinskim sajmovima. Zato je prijedlog Komisije o održivoj suradnji u procjeni zdravstvene tehnologije na razini EU-a, koji je donesen 31. siječnja 2018., jednako koristan za pacijente, nacionalna tijela i industriju.

Što znači procjena zdravstvene tehnologije?

Procjena zdravstvene tehnologije postupak je kojim se sažimaju informacije o medicinskim, socijalnim, gospodarskim i etičkim pitanjima povezanima s primjenom zdravstvene tehnologije. To se čini na sustavan, transparentan, nepristran i pouzdan način. Stoga se taj postupak smatra ključnim instrumentom s pomoću kojeg države članice EU-a mogu osigurati dostupnost, kvalitetu i održivost sustava zdravstvene skrbi.

Procjena zdravstvene tehnologije obuhvaća pitanja poput sljedećih:

 Omogućuje li dani lijek bolje liječenje određene bolesti?

 Omogućuje li određeni novi uređaj zaista bolje dijagnosticiranje?

 Koliki su troškovi određenog lijeka/proizvoda za zdravstveni sustav?

Suradnja na razini EU-a u procjeni zdravstvene tehnologije ima izrazito veliku potencijalnu vrijednost za pacijente. Kao rezultat povećanih napora u području procjene zdravstvene tehnologije pacijenti bi mogli brže ostvariti korist od inovativnih zdravstvenih rješenja, primjerice preciznih lijekova, pretraga krvi radi otkrivanja raznih vrsta raka i ostalih medicinskih dostignuća o kojima se u zadnje vrijeme govori. Prijedlogom se pruža veća transparentnost u pogledu terapijske dodane vrijednosti i pacijentima se omogućuje brži pristup novoj tehnologiji. Riječ je o velikim prednostima. Ponekad je to pitanje života ili smrti.

Komisija ovim prijedlogom uspostavlja okvir za zajednička klinička ocjenjivanja u dva područja: novi lijekovi i određeni novi medicinski proizvodi, uključujući dijagnostiku in vitro. Zajednička ocjenjivanja bit će usmjerena na kliničke prednosti nove zdravstvene tehnologije u odnosu na postojeću. Na temelju rezultata tih ocjenjivanja države članice moći će odlučivati o dodanoj vrijednosti u nacionalnom kontekstu.

U kojoj će mjeri pacijenti imati koristi od bržeg uvođenja obećavajuće inovativne tehnologije uistinu će ovisiti o odlukama koje se donesu na nacionalnoj razini. Međutim, ako se uzme u obzir da se na farmaceutske proizvode u EU-u godišnje troši 220 milijardi EUR, a na medicinske proizvode 110 milijardi EUR, što čini nešto iznad 25 % godišnjih troškova zdravstvene skrbi, nedvojbeno je u interesu nacionalnih tijela da uzmu u obzir ocjenjivanja koja će dovesti do smanjenja troškova i boljih rezultata za pacijente. Troškovno učinkovite inovacije mogle bi zaista rezultirati učinkovitijim i održivijim pružanjem zdravstvenih usluga u državama članicama, koje u prosjeku troše 10 % BDP-a na zdravstvenu skrb.

Četiri stupa suradnje u procjeni zdravstvene tehnologije

1. zajednička klinička ocjenjivanja, s naglaskom na najinovativniju zdravstvenu tehnologiju s najvećim potencijalnim učinkom na europske pacijente

2. zajednička znanstvena savjetovanja, u okviru kojih subjekti koji razvijaju zdravstvenu tehnologiju mogu zatražiti savjet od tijela nadležnih za procjenu zdravstvene tehnologije o tome koje podatke i dokaze je potrebno dostaviti

3. ispitivanje vidokruga kako bi se osiguralo rano prepoznavanje obećavajuće zdravstvene tehnologije i njezino uključivanje u zajednički rad

4. dobrovoljna suradnja u područjima izvan opsega obvezne suradnje (npr. u kirurškim postupcima ili ekonomskim aspektima zdravstvene tehnologije).

Suradnja na razini EU-a u području kliničkih ocjenjivanja odvijat će se u okviru koordinacijske skupine država članica za procjenu zdravstvene tehnologije, čiji su članovi zastupnici nacionalnih tijela. Suradnjom na razini EU-a nastoji se spriječiti dupliciranje napora u državama članicama te omogućiti objedinjavanje stručnog znanja i bolje iskorištavanje resursa.

Riječ je o uravnoteženom i ambicioznom prijedlogu, koji uzima u obzir posebne karakteristike sektora farmaceutskih i medicinskih proizvoda. Temelji se na postupnom pristupu (primjena u državama članicama tri godine nakon stupanja na snagu te prijelazno razdoblje od dodatne tri godine) kako bi se nacionalnim tijelima i industriji omogućilo dostatno vrijeme za prilagodbu novim postupcima.

Prijedlog se nadovezuje na više od dvadeset godina dobrovoljne suradnje u tom području, uključujući mrežu na razini EU-a i tri zajedničke akcije 1 . Vrijeme je da učinimo sljedeći korak u cilju jačanja suradnje na razini EU-a u tom području, što je potvrdilo i 87 % sudionika u javnom savjetovanju.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

stetoskop
1/10

Komentara 1

PR
PraljakZločinac
15:08 01.02.2018.

samo je pitanje, koliko ćemo iduće godine tradicionalno opet past .... bolje da ne vidimo više rang liste država dobrim zdravstvom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije