Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvaliteta liječenja

U zdravstvu pali za sedam mjesta

liječnici
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
30.01.2018.
u 08:44

Samo godinu prije Hrvatska se našla na 19. mjestu, a u protekloj godini pali smo gotovo u svim kategorijama te se nalazimo iza zdravstvenih sustava Crne Gore, Srbije i Slovenije

U usporedbi 35 europskih zemalja, hrvatski zdravstveni sustav u prošloj godini našao se tek na 26. mjestu kvalitete i dostupnosti prema ispitanim parametrima European Health Consumer Index, potrošačkog indeksa koji provodi organizacija Health Consumer Powerhouse.

Samo godinu prije Hrvatska se našla na 19. mjestu, a u protekloj godini pali smo gotovo u svim kategorijama te se nalazimo iza zdravstvenih sustava Crne Gore, Srbije i Slovenije. Od ukupno tisuću bodova koji se ocjenjuju u šest različitih kategorija Hrvatska je lani dobila 620 i na karti zdravstvenog potrošačkog indeksa svrstana je pri dnu ljestvice 35 europskih zemalja. Kategorije koje se boduju su prava pacijenata i informiranost, dostupnost odnosno čekanje na liječenje, ishodi liječenja, opseg usluga, prevencija i lijekovi. Tako smo, primjerice, za prošlu godinu dobili manje bodova i u kategoriji dostupnosti zdravstva pacijentu zbog listi čekanja na elektivne zahvate, CT pretragu, dostupnost terapije u liječenju raka, nemogućnosti direktnog pristupa liječniku specijalistu.

– Suprotno popularnom uvjerenju, direktan pristup specijalističkoj skrbi ne generira probleme zbog povećanih zahtjeva; čekanje na specijalističku skrb dominira u sustavima koji zahtijevaju upućivanje od primarne zdravstvene zaštite. Liste čekanja ne štede novac, nego koštaju – dio je iz objašnjenja lanjskog indeksa gdje je za Hrvatsku ponovno naglašeno kako je uspješna u transplantacijama i istaknuta dostupnost e-recepta, ali i da smo najviše podbacili u najvažnijim kategorijama – dostupnosti i ishodima liječenja koje donose i najviše bodova. Prevencija nam je i dalje slaba točka – visoka konzumacija alkohola, pušenje, niska razina tjelovježbe, velika prevalencija visokog krvnog tlaka...

Ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić komentirat će kako smatra da upravo što se tiče dostupnosti i ishoda kvalitete liječenja u dvije godine ništa bitno nije promijenilo i stoga dvoji o ovakvim zaključcima.

– Pojačali smo izdvajanje za inovativne skupe lijekove, nabavljeno je sedam novih uređaja za magnetsku rezonancu, novi CT uređaji, novi mamografi, tako da ne znam čime su se to rukovodili, a što se tiče zahvata katarakte i kuka, tu se u posljednje dvije godine ništa nije promijenilo – kaže prof. Kujundžić.

Prošlogodišnji pobjednik ovog indeksa je nizozemsko zdravstvo, na drugom mjestu je Švicarska i trećem Danska.

Komentara 25

DU
Deleted user
09:27 30.01.2018.

Nije niti čudno kada je Kujundžić minstar. Tek kada bi bolesni političari bili liječeni u Hrvatskoj, a ne u SAD (Tuđman), Austriji (Hebrang) i td. našlo bi se novaca i za opremu i za zdravstvene djelatnike. Ovako hrvatsko ztdarvstvo ostaje za "raju" a oni koji imaju novaca ionako se liječe ili privatno ili u inozemstvu

Avatar Foton
Foton
12:31 30.01.2018.

A sto je zdravstvo prema one dve litre mora kod Savudrije. To je ono zasto se narod i vlada bori. Pa Boze moj, svi cemo umrijeti, glavno de je crta tri metra dalje.

KO
konoplja
12:12 30.01.2018.

Normalno je da smo pali u zdravstvu kada za naše ministre jedan svećenik vrijedi više od 20 doktora, zato nam i doktori idu tamo gdje ljudi cijene znanje, trud i zalaganje! Također pali smo u zdravstvu onoga trenutka kada smo dozvolili crkvenim ljudima da dođu u javnost, čisti primjer je Split gdje eto vjernici su javno rekli da ne žele bolnicu, vrtić, školu i tržnicu, nego eto trebaju imati crkvu za kojom 44 godine vape, a realnost je sljedeća da u krugu od 5 min hoda imate 3 crkve a jednu školu koja radi u tri smjene. Također predlažem vjernicima da se liječe u crkvama jer će na taj način smanjiti liste čekanja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije