Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opkoljeno Sarajevo

Prije 30 godina počela najdulja opsada na tlu Europe nakon 2. svjetskog rata

Sarajevo: Andrej Plenković položio cvijeće na mostu "Suade i Olge"
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
05.04.2022.
u 08:35

Opsada Sarajeva počela je 5. travnja 1992. godine, a okončana je 29. veljače 1996. godine. Za to vrijeme oko 350 tisuća stanovnika bilo je izloženo svakodnevnoj vatri srpskih snaga.

U vrijeme kada se mnogi ukrajinski gradovi suočavaju sa sličnom prijetnjom, Sarajevo danas obilježava 30. obljetnicu početka opsade. Srpske snage su glavni grad Bosne i Hercegovine držale u potpunom okruženju 1425 dana, što je najduža opsada nekog europskog grada nakon Drugog svjetskog rata.

Opsada Sarajeva počela je 5. travnja 1992. godine, a okončana je 29. veljače 1996. godine. Za to vrijeme oko 350 tisuća stanovnika bilo je izloženo svakodnevnoj vatri srpskih snaga koje su zaposjele sva strateška uzvišenja oko grada. Sarajlije su osim teškom artiljerijom gotovo svakodnevno ubijani i snajperskom vatrom pri odlasku na radnu obvezu, po kruh ili vodu.

Tijekom opsade poginula je 11.541 osoba, među njima 1601 dijete. Prve civilne žrtve opsade grada bile su Sarajka Olga Sučić i studentica iz Dubrovnika Suada Dilberović. Njih dvije ubijene su 5. travnja na mostu Vrbanja, nedaleko od trga gdje su se tog dana održavali antiratni prosvjedi.

Posljednja žrtva opsade glavnog grada BiH bila je Mirsada Durić, koja je poginula u napadu na tramvaj 9. siječnja 1996.

Haaški sud je za teroriziranje građana Sarajeva na doživotnu kaznu zatvora osudio zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS Stanislava Galića, a njegova nasljednika Dragomira Miloševića na 29 godina zatvora. Između ostalih zločina, za teroriziraje civila u Sarajevu na doživotnu kaznu zatvora osuđeni su i ratni predsjednik RS-a Radovan Karadžić i vojni zapovjednik Ratko Mladić. 

Video - Patrole EUFOR-a na sarajevskim ulicama

Komentara 3

IL
ilustrator
10:45 05.04.2022.

koliko zla na prostoru bivše yuge učiniše velikosrbi, koliko zločina.... i danas perfidno govore..ne tražite da se ispričamo, nećemo ni mi vas to tražit!?

FA
fajlpz
10:22 05.04.2022.

Svijete je li te imalo sramota?

DU
Deleted user
09:02 05.04.2022.

Izgleda da Bosna i Sarajevo nisu bili interesanti Zapadu. O tom ratu i patnji se u EU, ali i u svijetu jako malo zna. Slično je i s ratom u HR, Vukovar, Zadar, Karlovac, Sisak i mnogim drugim manjim gradovima, koji se uglavnom ne spominju i većina građana EU gotovo da ništa ne zna o patnji domicilnog stanovništva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije