Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit u Istanbulu

Predsjednica s Erdoganom: Podupiremo približavanje Turske Europskoj uniji

Foto: Ured predsjednice
19.11.2015.
u 18:55

Na kraju radnog sastanka, turski predsjednik Erdoğan najavio je svoj skori uzvratni službeni posjet Republici Hrvatskoj

U sklopu sudjelovanja na godišnjem Energetskom i ekonomskom sastanku na vrhu Atlantskog vijeća SAD-a u Istanbulu, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je radni sastanak s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayipom Erdoğanom.

Snažni su i prijateljski odnosi između dviju država koji su dodatno učvršćeni savezništvom u NATO-u, složili su predsjednici, a kao moguća područja jačanja suradnje istaknuli su gospodarstvo, promet, kulturu i turizam. Osvrnuvši se na konkretne projekte gospodarske suradnje, predsjednica Grabar-Kitarović predstavila je predsjedniku Erdoğanu inicijativu Jadran – Baltik – Crno more na koju se nastavlja i Republika Turska.

Razgovaralo se i o sve naglašenijoj ulozi Turske u ostvarivanju europske energetske sigurnosti pri čemu su naznačeni i ključni hrvatski projekti.

Predsjednica je ponovila predanu hrvatsku potporu približavanju Turske Europskoj uniji, pa i prenošenje vlastitih iskustava iz pristupnog procesa koje su dvije države započele istovremeno.

Razgovarajući o procesu vizne liberalizacije između Europske unije i Republike Turske, predsjednica Grabar-Kitarović potaknula je i pitanje ukidanja viza za hrvatske državljane.

Dvoje predsjednika razgovaralo je i o stanju u jugoistočnoj Europi, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, pri čemu su se osvrnuli na dosadašnju uspješnu suradnju Turske i Hrvatske. Predsjednica je posebno naglasila važnost euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine kao države triju jednakopravnih konstitutivnih naroda. Na kraju radnog sastanka, turski predsjednik Erdoğan najavio je svoj skori uzvratni službeni posjet Republici Hrvatskoj.

>> Kolinda Grabar-Kitarović: Svijet je na prekretnici

Komentara 20

MA
macor
20:49 19.11.2015.

Ljepo od nje. Prizeljkivati brzi ulazak Turske u EU. Da mogu teroristi s turskim putovnicama bez problema u EU zemlje ulaziti. Ne pjeske vec s avionima.

JO
jocorluka
20:40 19.11.2015.

Čudno da predsednica ne nosi hijab;Turska ima više novinara u zatvoru od Kine i Irana skupa,a bombaški napadi i rat sa Kurdima.Rediep taip erdogan je islamista i turska je medju glavnim ISIL sponzora uz KSA,GCC,Jordan,preko turske se izvozi nafta ukradena u Siriji.

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
06:55 20.11.2015.

Naša lijepa predsjednica tako fino izgleda pored Recepa Tayipoa Erdoğana i dokazuje da se balkanci sjajno osječamo kao svoji pokraj svoga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije