Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽANA CEREMONIJA

Spojen most kod Omiša: Nastavljaju se radovi na jednim od najzahtjevnijih pothvata u Hrvatskoj

Svečanost spajanja mosta preko Cetine na obilaznici Omiša
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/26
09.03.2023.
u 11:00

Omiška obilaznica jedan je od najvećih infrastrukturnih objekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a uključuje dva tunela i most preko Cetine, tunel Komorjak dug više 600 metara i Omiš više od 500 metara, dok ukupna dužina čelične konstrukcije novog mosta Cetina iznosi 212 metara

Nakon više godina planiranja i izgradnje, most preko kanjona rijeke Cetine u Omišu u četvrtak je službeno spojen na svečanoj ceremoniji na kojoj je prisustvovao državni vrh na čelu s Andrejom Plenkovićem. Most je izgrađen na visini od 70 metara, dugačak je 212 metara, a radi se o jednom od najzahtjevnijih građevinskih pothvata u Hrvatskoj u više od 30 godina.

S terena izvještava Slavica Vuković.

Uvodno je održana kratka najavna ceremonija nakon koje je most službeno spojen u 10.10 sati! Nakon samog spajanja, puštene su baklje u bojama hrvatske zastave, kao i manji vatromet. Mostom je ubrzo nakon prošetao i premijer Andrej Plenković zajedno s ostalim uzvanicima. Za sam most nije predviđen nogostup za pješake, tako da je slobodna šetnja mostom omogućena samo za vrijeme ceremonije spajanja. Javnosti se obratio i premijer Plenković

Svečanost spajanja mosta preko Cetine na obilaznici Omiša
1/15

- Htio bih zahvaliti Ministarstvu prometa i kolegi Butkoviću. Ovo je dobra vijest za Omiš, ali i cijelu Dalmaciju. Prema informacijama, vjerujemo da će dio obilaznice biti dovršen do jeseni. Ovaj dio je ključna prometnica, osobito tijekom ljetnih mjeseci, a ovo je još jedan doprinos investicijama u cestovnom prometu. Što se tiče cijele obilaznice od Omiša do Solina, teško mi je dati neki datum, no ideja Vlade je da to bude što brže. Omiš je ovime dobio jednu vrijednost, a sa svime s kim pričam izrazili su zadovoljstvo - kazao je premijer, dok je ministar Oleg Butković poručio kako je ''krajnji rok završetke cijele obilaznice do 2027. godine''. Osim toga, pojašnjeno je i kako su radovi završetka ovog mosta odgođeni prvenstveno zbog odrona do kojeg je došlo. 

- Puno nas posla još čeka, bili smo svi malo napeti. Imamo puno izazova i problema, nije sve lijepo i krasno, ali se borimo sa svime - komentirao je Butković. Obratio se i Radovan Simović, zavarivač koji je službeno spojio most. - Drago mi je što sam učestvovao u ovom projektu. Osjećaj je jako dobar, ponosan sam što sam to mogao napraviti - komentirao je. Službeno spojen most kod Omiša, 

Omiška obilaznica jedan je od najvećih infrastrukturnih objekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a uključuje dva tunela i most preko Cetine, tunel Komorjak dug više 600 metara i Omiš više od 500 metara, dok ukupna dužina čelične konstrukcije novog mosta Cetina iznosi 212 metara, s time da je po 76 metara sa svake strane izvan tunela.

Ključne riječi

Komentara 39

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
08:40 09.03.2023.

Kad se pogleda koliko je samo mostova znalo narušiti svojom izgradnjom prirodnu vizuru pojedinog mjesta ili krajolika ovaj most je apsolutno remek-djelo. Panoramski gotovo "nevidljiv" .

Avatar MarkoHR
MarkoHR
10:16 09.03.2023.

Most je izgrađen je tehnikom naguravanja! Izgrađen između dva tunela ukupne je dužine 216 metara, i težine 1285 tona! Ovo je prvi takav most u Hrvatskoj, a niti u svijetu nema ih baš puno!

LL
lijepa_li si
09:57 09.03.2023.

svakim danom sve više napredujemo! bogu hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije