Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIGNUTA OPTUŽNICA

Sutkinju Maju Šupe terete da je od Blaže Petrovića primila 15.000 eura mita

Šibenska sutkinja Maja Šupe prevezena pritvorskom nadzorniku USKOK-a u Split
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
31.03.2023.
u 15:57

Sutkinja Šupe tereti se da je od Petrovića, posredstvom Zmijanovića primila ukupno 15.000 eura mita , kako bi u nekom postupku koji se vodio protiv Petrovića donijela oslobađajuću presudu. Prema optužnici, sve se događalo od veljače 2013. do rujna 2014. u Šibeniku i Zagrebu.

Najnovija optužnica koju je podigao USKOK, jedna je od onih, koja će dodatno narušiti ionako krhko povjerenje hrvatskih građana u pravosuđe. Jer od tri optužene osobe zbog primanja i davanja mita, jedna je sutkinja. Riječ je o Maji Šupe, sada bivšoj sutkinji Općinskog suda u Šibeniku koja je postala "poznata" nakon  svojih presuda u slučaju Tome Horvatinčića, kojem se sudilo zbog pomorske nesreće u kojoj je usmrtio talijanski bračni par, a ona ga je oslobađala zbog - sinkope.

Osim nje, optužen je i Blažo Petrović, jedan iz redova poduzetnika koje javnost smatra kontroverznima te odvjetnik Branimir Zmijanović. Sutkinja Šupe tereti se da je od Petrovića, posredstvom Zmijanovića primila ukupno 15.000 eura mita , kako bi u nekom postupku koji se vodio protiv Petrovića donijela oslobađajuću presudu. Prema optužnici, sve se događalo od veljače 2013. do rujna 2014. u Šibeniku i Zagrebu. U inkriminirano vrijeme Maja Šupe je bila sutkinja Općinskog suda u Šibeniku te je predsjedavala   sudskim vijećem pred kojim se vodio postupak protiv Petrovića te još jedne osobe koju je zastupao Zmijanović .

USKOK u optužnici navodi da je Petrović je posredstvom Zmijanovića dogovorio sa sutkinjom Šupe da će joj dati 15.000 eura ako donese oslobađajuću presudu, bez obzira na stvarno stanje predmeta. Dogovoreno je, navodi USKOK, da sutkinja Šupe dobije 6000 eura prije donošenja prvostupanjske presude, dok joj se ostatak od 9000 eura trebao platiti nakon što presuda postane pravomoćna.  Zmijanović se tereti i da je prema dogovoru s Petrovićem sastavio predugovor o kupoprodaji nekretnine na području Šibenika. Prema tom predugovoru, majka sutkinje Šupe, jednu je nekretninu prodala za 59.100 eura, za što joj je plaćen predujam od 6000 eura koje u slučaju odustanka kupca, zadržava prodavatelj.

USKOK tvrdi da je na  traženje sutkinje Šupe, njena majka  potpisala predugovor, a potpisala ga je i osoba koja je navedena kao kupac i to na zahtjev Petrovića.  Nakon toga je Petrović, na račun majke sutkinje Šupe, uplatio 45.000 kuna te je naznačio  da se radi o  plaćanju po navedenom predugovoru te da je uplatitelj osoba navedena kao kupac. USKOK tvrdi da je jedina svrha te uplate zapravo bila isplata dogovorenog mita.  

Maja Šupe se tereti i da je krajem studenog 2013. donijela presudu kojom su Petrović i njegov suoptuženik oslobođeni optužbe. Presuda je postala pravomoćna u rujnu 2014., nakon čega joj je, tvrdi USKOK, Petrović isplatio preostalih 9000 eura.  Maja Šupe je lani nakon uhićenja negirala krivnju, a mjesec dana prije uhićenja je podnijela zahtjev za umirovljenjem, zbog narušenog zdravlja. Državno sudbeno vijeće (DSV) ju je u rujnu lani razriješilo sudačke dužnosti.

Video: USKOK objavio za što se sve tereti sutkinja Maja Šupe

Komentara 4

KU
Kujttim
14:05 31.03.2023.

Maja Šupe je sutkinja Općinskog suda u Šibeniku. Suspendirana je i mjesečno prima 60% od plaće koja je 2000 eura. Dakle, svaki mjesec uredno prima 1200 eura, božićnice, jubilarne nagrade, regres. Ona trojica sudaca Županijskog suda u Osijeku primaju 60% od plaće koja je 2500 eura, dakle, po 1500 eura. Bivši glavni državni odvjetnik Jelinića (mason) isto je udaljen iz službe i mjesečno prima oko 2500 eura. Dakle, na ovih 5 slučajeva (Šupe, Vekić, Krušlin, Kvesić i Jelinić) Republika Hrvatska, samo na njihove plaće potroši 12.000 eura. Nitko od njih neće biti pravomoćno osuđen, što znači da će država morati isplatiti sve zaostatke, izgubljenu dobit, a to će biti 4 do 5 milijuna eura sa zateznim kamatama. Jedino Šupe, Vekić, Krušlin, Kvesić i Jelenić moraju biti strpljivi, dočekati oslobađajuću presudu i onda si uzeti otpremninu od milijun eurića svaki.

KU
Kujttim
13:53 31.03.2023.

Da je kojim slučajem Horvatinčića osudila na 2 godine, učinila bi uslugu i sebi i Horvatinčiću. Ali ne, Maja Šupe je "progutala" ješku sa sinkopom, donijela oslobađajuću presudu i sada je u tretmanu USKOK-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije